ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων

Αχτίφ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της ΤΑ και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους κομμουνιστές

Με αντικείμενο την απάντηση στο ερώτημα "πώς θα δράσουμε αποτελεσματικά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, για τα προβλήματα των εργαζομένων" έγινε το Σάββατο, 14 Γενάρη, μία πλούσια συζήτηση μεταξύ στελεχών του ΚΚΕ και φίλων του Κόμματος που δραστηριοποιούνται με τη μία ή την άλλη ιδιότητα πανελλαδικά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Η δουλιά μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", τόνισε ο εισηγητής στη συζήτηση Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "είναι η προσπάθεια χρησιμοποίησης αυτού του αντιπροσωπευτικού θεσμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προς όφελος των εργαζομένων. Είναι η προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΤΑ για την παρουσίαση, ανάλυση των θέσεών μας, τη συστράτευση μαζί μας όσο το δυνατόν πλατύτερων ανθρώπων για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων. Εχουμε, τόνισε ο ίδιος, πολλές δυνατότητες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε".

Το ορθό αυτών των εκτιμήσεων επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, η οποία - με βάση τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ του Δεκέμβρη του 1994 - περιστράφηκε γύρω από ζητήματα όπως: επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα και από την πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχοι που βάζει το ίδιο το κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμαχίες, δράση των κομμουνιστών στο κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστική, μόνιμη και σταθερή ενασχόληση των Κομματικών Οργανώσεων με τον πλούτο των προβλημάτων που άπτονται του χώρου αυτού, συμβολή των κομμουνιστών στη δραστηριοποίηση συνολικά του κόσμου ώστε να μην είναι αποδέκτης κάποιων δραστηριοτήτων αλλά ενεργητικός συμμέτοχος στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στον έλεγχο αυτής της δουλιάς.

Η δράση των κομμουνιστών

Ειδικότερα για τη δράση των κομμουνιστών, τονίστηκε η ανάγκη για βαθύτερη ενασχόληση, όχι μόνο κάποιων "ειδικών" αλλά του συνόλου των κομματικών δυνάμεων με όλα όσα αφορούν την ΤΑ (ειδική αναφορά έγινε στα καινούρια ζητήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στον τρόπο που προσπαθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει το θεσμό). Σημειώθηκε η ανάγκη να ενταθεί η δουλιά στις ΚΟΒ για την παραπέρα ανάλυση των θέσεων του Κόμματος για την ΤΑ και ότι αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα παραδείγματα όπως π. χ. για την πρόσθετη φορολόγηση του πολίτη μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα ανταποδοτικά, με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που αυξάνει συνεχώς, για τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της ΤΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις έργων της ΤΑ, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ' αυτήν κ. ά.

Ανάμεσα στα σημαντικά στοιχεία της δουλιάς των κομμουνιστών στο χώρο της ΤΑ τονίστηκε ότι πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή επικοινωνία με τον κόσμο, η τακτή λειτουργία της δημοτικής παράταξης η οποία πρέπει να λειτουργεί με ευρύτητα και αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις που συσπειρώθηκαν προεκλογικά γύρω της.

Σε σχέση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού τονίστηκε το γεγονός ότι σήμερα τα όργανά της είναι διακοσμητικά και ότι το νομοθετικό πλαίσιο που τη διέπει είναι αντιλαϊκό, επισημάνθηκε η ανάγκη συνδυασμού της δράσης σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο ώστε να προβάλλεται η θέση για μια ΤΑ διεκδικητική και όχι συναινετική, βασικό παράγοντα μιας ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο ως ενεργό συμμέτοχο στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό. Ταυτόχρονα και στα δύο επίπεδα θα πρέπει να απαιτείται η κατάργηση της δυνατότητας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, η κατάργηση των λεγόμενων "ειδικών δημόσιων αρχών" για τον έλεγχο των πράξεων της ΤΑ, η απαίτηση για εξασφάλιση ικανού ποσοστού από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί η ΤΑ να υλοποιεί τις αρμοδιότητές της, η κατάργηση του περιφερειακού διευθυντή κ. ά.

Διαφέρουμε

Σαν στοιχεία που πρέπει να διαφοροποιούν τους κομμουνιστές, όπου είναι επικεφαλής στο δήμο ή την κοινότητα, από τις άλλες δυνάμεις, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκαν: Η ενεργοποίηση του κόσμου για την απαίτηση λύσεων. Η μόνιμη επιδίωξη για ενεργητική συμμετοχή του λαού σε όλα τα ζητήματα που τον αφορούν. Η ενημέρωση του κόσμου για όλες τις ενέργειες και πράξεις. Η ενεργητική συμπαράσταση στους εργαζόμενους και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το έργο που κάνει ο δήμος που έχουν πλειοψηφία οι κομμουνιστές, να μην επιβαρύνει με νέους φόρους τους δημότες. Να προωθούνται συστηματικά και με ευρύτητα φιλειρηνικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για δράση. Να επιδιώκεται η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις κ.ά.

Ειδικό βάρος δίνεται στην ανάγκη η λειτουργία και δράση μας στα όργανα της ΤΑ να αναδεικνύει τις θέσεις του Κόμματος για: Την παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τα μεγάλα έργα, την ειρήνη, τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΤΑ, τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΤΑ, την αντιμετώπιση των ΕΟΚικών προγραμμάτων κ.ά.

Πρόταση για νοσοκομεία ΑΕ

Στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, όπως αποκάλυψε στις 29.9.1994 ο "Ρ", προσανατολίζεται και επίσημα πλέον η κυβέρνηση.

Ηδη, δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μελέτη και την ανάπτυξη του ιατρικού δυναμικού και την οργάνωση των μονάδων υγείας, που είχε συγκροτήσει μετά το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, λοιπόν, προτείνει να μετατραπούν σε ΔΕΚΟ όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, κρατικές ανώνυμες εταιρίες με μία μετοχή, που θα ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας και θα είναι απ' το νόμο αμεταβίβαστη. Η Επιτροπή κάνει την εξής διαζευκτική πρόταση: Τη δημιουργία μιας ΔΕΚΟ και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αποκεντρωμένα καταστήματα της μιας και ενιαίας ΔΕΚΟ. Η τα κρατικά νοσοκομεία διατηρούν την αυτονομία τους και μετατρέπονται όλα σε ισάριθμες ΑΕ με μια μετοχή που ανήκει και πάλι στον υπουργό Υγείας.

Μ' αυτόν τον τρόπο, κατά την Επιτροπή, αποδεσμεύονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απ' το ενιαίο μισθολόγιο, δεν εφαρμόζεται στα νοσοκομεία το Δημόσιο Λογιστικό και ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ο υπουργός, Δ. Κρεμαστινός, θεωρεί εμπόδια στην ευελιξία τους. Επίσης, τα νοσοκομεία αποδεσμεύονται απ' τη νομοθεσία των κρατικών προμηθειών. Στις 29.9.94 ο Δ. Κρεμαστινός με ανακοίνωσή του προσπάθησε να διαψεύσει κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης στο χώρο της δημόσιας υγείας, πλην όμως, τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν το αντίθετο.

Επίσης, κατέληξαν σε προτάσεις οι επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για τον ενιαίο φορέα και τον οικογενειακό γιατρό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χρ. Παπανικολάου, δημοσιοποίησε χτες το υπόμνημά της προς την πρώτη επιτροπή, με το οποίο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τις προτάσεις, που τις χαρακτηρίζει καταστροφικές για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν, επισημαίνει, υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, τότε αρκούν απλές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μετοχοποιηθούν "τα νοσοκομεία - θυγατρικές ΑΕ", και να μεταβληθούν οι εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να τοποθετηθεί και επί των τριών κειμένων.

Χάλασαν τη φιέστα του Αβραμόπουλου

Χάλασαν τη φιέστα του Δ. Αβραμόπουλου οι Αθηναίοι, οι οποίοι με αφορμή την επίσημη τελετή εγκατάστασης της νέας δημοτικής αρχής - πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής - διαδήλωσαν την Κυριακή το πρωί την αντίθεσή τους στην καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας και της Επιτροπής Πολιτών για τη μη τσιμεντοποίηση των Κουντουριώτικων, οι δημότες συγκεντρώθηκαν έξω από το Μέγαρο με πανό, ενώ μαζί τους βρισκόταν και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση της τελετής στο Μέγαρο, ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συγκέντρωση, συμμετείχε και η πρώην δημοτική σύμβουλος Μαρία Γιαταγάνα.

Εκτός Μεγάρου έμεινε και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημ. Μπέης,ο οποίος δεν παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών, όπως είχε αποφασιστεί στο ΔΣ για τους εν ζωή πρώην δημάρχους της πόλης. Το μετάλλιο παρέλαβαν μόνο οι Γ. Πλυτάς,Μ. Εβερτ,Ν. Γιατράκος και Λ. Κουρής. Σε ανακοίνωσή της, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", εξηγώντας τους λόγους της συμμετοχής της στη συγκέντρωση, τονίζει ότι "μετέχει στις κινητοποιήσεις του λαού της Αθήνας για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας και καταγγέλλει την απόφαση του δημάρχου να οργανώσει την τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ ο λαός της Αθήνας και ο δήμος αντιδικούν με τον Οργανισμό του Μεγάρου για το Πάρκο Ελευθερίας".

Τέλος, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" επισημαίνει "ότι και οι κρατικοί και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, παραβιάζοντας την υποχρέωση αντικειμενικής ενημέρωσης, αποσιώπησαν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τις σχετικές δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδή".

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας
Τα μεγάλα έργα ... απέχουν απ' την Ηπειρο

Στις 29 Γενάρη η εκδήλωση για την "Πίτα του Ηπειρώτη" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 10 πμ

Για να βγει η Ηπειρος απ' την απομόνωση απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αναπτυξιακών υποδομών που ασφαλώς πολύ απέχει απ' τα προσφάτως εξαγγελθέντα μεγάλα έργα.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) Κώστας Αλεξίου, το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση με προσκεκλημένους τους Ηπειρώτες δημοσιογράφους. Οι παρεμβάσεις μας προς τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό, συνέχισε ο Κ. Αλεξίου, θα συνεχιστούν για μια σωστή ανάπτυξη της Ηπείρου και να προχωρήσει η πολιτεία σε ένα πιο δίκαιο προγραμματισμό.

Η ΠΣΕ έχει στη δύναμή της περισσότερα από 400 πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες. Εκφράζει δηλαδή πάνω από 400.000 Ηπειρώτες και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στο χώρο του πολιτισμού. "Εμείς, είπε ο Κ. Αλεξίου, αν και μακριά απ' τις ρίζες μας, προβάλλουμε το δικό μας ανάχωμα και αντίσταση στον ισοπεδωτικό και πολιτιστικό οδοστρωτήρα των καιρών μας". Ο πρόεδρος της ΠΣΕ ανακοίνωσε ότι η ετήσια εκδήλωση για την "Πίτα του Ηπειρώτη" θα γίνει φέτος στις 29 Γενάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 10 πμ, και θα είναι αφιερωμένη στη Βόρεια Ηπειρο.

Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, ο Κ. Αλεξίου είπε ότι η ΠΣΕ προσβλέπει στη χάραξη μια πολιτικής για την άνθηση του Ελληνισμού στις περιοχές αυτές με ένα πλέγμα κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Η ΠΣΕ προωθεί τη σύγκληση μιας Παγκόσμιας Πανηπειρωτικής Συνδιάσκεψης για κοινή προσπάθεια και δράση.

Ο Κ. Αλεξίου σημείωσε τις από δεκαετίες προσπάθειες της ΠΣΕ για την απόκτηση "Ηπειρωτικής Στέγης", ενώ ανακοίνωσε ότι η Συνομοσπονδία έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του "Ηπειρωτικού χωριού" σε περιοχή της Ηπείρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ