ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Καταστροφικός σεισμός

Θεωρείται ο ισχυρότερος των τελευταίων πενήντα χρόνων, αλλά όχι και ο τελευταίος, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενες - και ακόμη ισχυρότερες - μετασεισμικές δονήσεις

ΤΟΚΙΟ.-

Στο Κόμπε, στο Κιότο και στην Οζάκα το ρολόι του χρόνου σταμάτησε στις 5.46 το πρωί της Τρίτης, κηρύσσοντας την "αρχή" του εφιάλτη της Αποκάλυψης. Πολλοί ένιωσαν πως ήρθε το τέλος... του κόσμου! Αλλοι πως ξύπνησαν ξαφνικά σε κάποιο καζάνι της Κόλασης του Δάντη, μαζί με περισσότερους από 2.500 άλλους που δεν ξύπνησαν ποτέ. Ο Εγκέλαδος, έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε χτες τις μητροπολιτικές περιοχές της Ιαπωνίας, θεωρείται ο ισχυρότερος των τελευταίων πενήντα χρόνων, αλλά όχι και ο τελευταίος, καθώς οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενες - και ακόμη ισχυρότερες - μετασεισμικές δονήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως χτες, δώδεκα ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην "καρδιά" της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλιου, οι εφιαλτικές εικόνες από φλόγες, ερείπια και τρόμο ήταν παρόμοιες και ίσως χειρότερες από εκείνες που προκλήθηκαν λίγα λεπτά μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ: χιλιάδες κτίρια μεταμορφώθηκαν σε ερείπια, ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα ήταν παραδομένα άνευ όρων στις φλόγες, αχανείς αυτοκινητόδρομοι είχαν ανοίξει στα δυο, δεκάδες σιδηροδρομικές γραμμές είχαν καταστραφεί, μαζί με μεγάλο τμήμα του δικτύου φωταερίου... Ανάμεσα σε όλα αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες Γιαπωνέζοι που αναζητούσαν αλλήλους ανάμεσα στα συντρίμμια, εκ των οποίων ανασύρθηκαν 2.500 νεκροί και 6.330 τραυματίες. Μέχρι χτες βράδυ, υπήρχαν 1.020 αγνοούμενοι...

"Περπατώντας στα ερείπια του Κόμπε (το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ιαπωνίας) είναι σαν να μετέχεις σε κάποια κινηματογραφική ταινία", παρατήρησε εύλογα ο ανταποκριτής του πρακτορείου "Ρόιτερ" Χιντεγιούκι Τερασίμα, ενώ δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα σ' όλο τον κόσμο τον "δικαίωναν", μεταδίδοντας σε εικόνες αυτό που αδυνατεί κανείς να γνωστοποιήσει με λέξεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τομιίτσι Μουραγιάμα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς της κυβέρνησής του και τους επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και των ενόπλων δυνάμεων για το συντονισμό του έργου παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Ανώτατα στελέχη ιαπωνικής ασφαλιστικής εταιρίας δήλωσαν σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους δικαιούχους για τα θύματα και τις καταστροφές "θα φθάσουν σε ποσά ρεκόρ". Το ιαπωνικό πρακτορείο "ΖΙΖΙ" μετέδωσε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. γιεν. Πάντως, η χτεσινή σεισμική δόνηση επηρέασε το χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του γιεν και στην αγορά μετοχών σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών.

Ο χτεσινός φονικός σεισμός επέφερε βαρύ πλήγμα και στην πολιτιστική κληρονομιά της δυτικής Ιαπωνίας. Στο Κιότο, πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, αναντικατάστατοι ιστορικοί θησαυροί (πολυάριθμοι ναοί, τάφοι, μνημεία) υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά στο παρελθόν από τον Εγκέλαδο και είναι μια από τις πιο σεισμοπαθείς (αν όχι η πιο σεισμοπαθής) περιοχές του κόσμου. Ο σεισμός έντασης 8,3 Ρίχτερ την 1η Σεπτέμβρη του 1923 στο Τόκιο άφησε πίσω του 100.000 νεκρούς. Στις 21 Δεκέμβρη του 1946, σεισμός 8 Ρίχτερ προκάλεσε το θάνατο 2.000 ατόμων στο Σικόκου της δυτικής Ιαπωνίας. Στις 28 Ιούνη του 1948, η πόλη Φοκούι επλήγη από σεισμό έντασης 7,1 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.131 άτομα. Ο προτελευταίος σεισμός σημειώθηκε στις 28 Δεκέμβρη του 1994, οπότε δύο άτομα σκοτώθηκαν από σεισμό έντασης 7,5 Ρίχτερ, που έπληξε το Χατσινόχε της βόρειας Ιαπωνίας. Οσον αφορά το χτεσινό σεισμό, ο Χέλμουτ Αϊχιλε του σεισμολογικού ινστιτούτου στο Ερλάνγκεν της Γερμανίας εκτίμησε ότι "το επίκεντρο βρισκόταν πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους (της πόλης Κόμπε), όπως φαίνεται από τις εκτεταμένες καταστροφές".

ΡΩΣΙΑ
Εκεχειρία ή παραπέρα περιπλοκή στην Τσετσενία;

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Σύγχυση επικρατεί στη ρωσική πρωτεύουσα σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στον πρωθυπουργό Β. Τσερνομίρντιν και την τσετσενική αντιπροσωπεία.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία για τον τερματισμό της αιματοχυσίας με την προϋπόθεση τερματισμού της στρατιωτικής δράσης", είπε ο Τσετσένος υπουργός Δικαιοσύνης Ουσμάν Ιμάγεφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Τσερνομίρντιν.

Αντίθετα, ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν κάνει καθόλου λόγο για οποιαδήποτε εκεχειρία και επαναλαμβάνει την απαίτηση παράδοσης των όπλων.

Η εξουσιοδοτημένη από τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ τσετσενική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Σαχράι και τον υφυπουργό Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ. Σε σχέση με τα παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ότι, στο φόντο της κρίσης στην Τσετσενία, όλο και περισσότερο φαίνεται ο αυτόνομος ιδιαίτερος ρόλος που προσπαθεί να παίξει ο Τσερνομίρντιν. Αυτό το σημείωσε και ο ίδιος στο τηλεοπτικό του μήνυμα τη Δευτέρα βράδυ. Μίλησε πρώτη φορά για "τραγωδία" στην Τσετσενία και τόνισε πως δεν υποστηρίζει όλους τους χειρισμούς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σ' αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με σχόλια του χτεσινού ρωσικού Τύπου, η στάση του πρωθυπουργού δείχνει πως μπορεί να διαδραματίσει έναν κάπως ανεξάρτητο πολιτικό ρόλο και να συσπειρώσει εκείνες τις δυνάμεις, που δεν επιθυμούν τη γενική αλλαγή πολιτικής, αλλά μόνο την αντικατάσταση του Γιέλτσιν και ορισμένων ατόμων του προεδρικού περιβάλλοντος. Διπλωματικοί παρατηρητές στη Μόσχα συνδέουν τις δηλώσεις αυτές του Τσερνομίρντιν με την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Αντρέι Κόζιρεφ και Ουόρεν Κρίστοφερ αντίστοιχα, καθώς και με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Μόσχα. Ο Κρίστοφερ είχε καλέσει τους Τσετσένους να δεχτούν τη ρωσική πρόταση για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, στην καθιερωμένη κάθε Τρίτη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν συζητήθηκαν οικονομικά ζητήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέτασαν και τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας για το 1995, που θα μπορούσε να προκαλέσει η παράταση του πολέμου στην Τσετσενία, που, όπως ήδη έχουμε γράψει, δεν αναμένεται να τελειώσει με την κατάληψη της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Υπογράμμισαν για άλλη μια φορά πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, εντείνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Από δω συνάγεται ότι το Κρεμλίνο υπολογίζει να κλείσει μέρος της τρύπας, που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η σύγκρουση στην Τσετσενία, με το ξεπούλημα όσο το δυνατόν πιο πολλών κρατικών επιχειρήσεων.

Στο Γκρόζνι, όπως αναφέρουν επίσημες ρωσικές πηγές, οι δυνάμεις του Ντουντάγεφ αποχωρούν σιγά σιγά και κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς από τη φλεγόμενη πρωτεύουσα σε από τα πριν προετοιμασμένες βάσεις στο ορεινό τμήμα της Τσετσενίας. Χτες, η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό συνέχισαν τους βομβαρδισμούς του Γκρόζνι και άλλων περιοχών νότια της τσετσενικής πρωτεύουσας.

Από την άλλη μεριά, αυξάνει η αντίθεση πολλών Αυτόνομων Δημοκρατιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους χειρισμούς του Κρεμλίνου στην τσετσενική κρίση. Νέα "φωτιά" άναψε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι πως "οι ληστοσυμμορίες στο έδαφος της Ρωσίας, είτε αυτές είναι στην Ταταρία είτε στην Μπασκιρία είτε στο Βόλγκογκραντ θα αντιμετωπίζονται όπως και τώρα", εννοώντας, προφανώς, τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία. Τα λόγια αυτά του Ρίμπκιν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Ταταρίας Μιντιμέρ Σαϊμίεφ έστειλε στη Μόσχα τηλεγράφημα, με το οποίο "εκφράζει την απορία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού" της Δημοκρατίας για τη δήλωση Ρίμπκιν και σημειώνει πως η Ρωσία μπορεί να πέσει θύμα διενέξεων, ανάλογων μ' αυτών στην Τσετσενία, αν δε μάθει "να μιλά κανονικά με τις εθνικές μειονότητες". Επίσης, ο Πρόεδρος της Μπασκίριας Μουρταζά Ραχίμοφ, λιγότερο διπλωματικός, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρίμπκιν "ανεύθυνες και αναρμόδιες".

Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε, στο μεταξύ, πρόταση της ΟΑΣΕ στην Τσετσενία και παρενέβαλε εμπόδια στη μεταφορά διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η ρωσική αστυνομία εμπόδισε δημοσιογράφους να περάσουν από το Νταγκεστάν στην Τσετσενία, με σκοπό να περιοριστεί η ενοχλητική για τις ρωσικές αρχές πληροφόρηση της ρωσικής και διεθνούς κοινής γνώμης.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέα κυβέρνηση

Μεταξύ των υπουργών περιλαμβάνεται η Σουζάνα Ανιέλι, αδελφή του ιδιοκτήτη της "Φίατ"

ΡΩΜΗ.-

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι ανακοίνωσε χτες τους υπουργούς της νέας κυβέρνησής του, η οποία αποτελείται, όπως δήλωσε ο ίδιος, από "τεχνικούς" που δε συνδέονται με πολιτικά κόμματα.

Ο Ντίνι δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περιορισμένης οικονομικής και θεσμικής μεταρρύθμισης.

Ομως, τις πρώτες αντιδράσεις στον κατάλογο των υπουργών της νέας κυβέρνησης εξέφρασαν οι πολιτικές δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στον Μπερλουσκόνι, οι οποίες δήλωσαν ότι δε θα υποστηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον νέο πρωθυπουργό "ανειλικρινή".

Μεταξύ των υπουργών περιλαμβάνεται η Σουζάνα Ανιέλι, αδερφή του ιδιοκτήτη της "Φίατ" Τζοβάνι και βοηθός διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών κάτω από τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις, που αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ντομένικο Κορκιόνε αναλαμβάνει υπουργός Αμύνης, ο Αντόνιο Μπρανκάτσιο, ανώτατος δικαστής, παίρνει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο Φίλιπο Μανκούζο, πρώην ανώτατος εισαγγελέας, τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Ράινερ Μασέρα, τραπεζίτης, τη θέση του υπουργού Προϋπολογισμού, ο Αουγκούστο Φαντόζι τη θέση του υπουργού Οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο Ντίνι παραμένει και στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Τζιοβάνι Γκαετάνο Ράσι, λίγα μόλις λεπτά μετά το διορισμό στη θέση του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη θέση αυτή και δε θα μετάσχει στη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο Ντίνι τόνισε ότι διάλεξε "άτομα με μεγάλη πείρα και αναμφισβήτη αμεροληψία" σαν τρόπος να αντιμετωπιστεί "μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη" για την Ιταλία.

Η 54η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας επρόκειτο να ορκιστεί χτες το βράδυ, όμως, πριν αναλάβει πλήρως καθήκοντα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο Σωμάτων του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Οι ανισόπεδες διαβάσεις του Κόμπε έπαθαν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές από

Οι ανισόπεδες διαβάσεις του Κόμπε έπαθαν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές από τον εξαιρετικά βίαιο σεισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ