ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το προσωπείο

Η συζήτηση στη Βουλή για τις αναστολές έδειξε για μια ακόμη φορά, κατά τον εναργέστερο και αδρότερο τρόπο, και το πρόσωπο και το προσωπείο του πολιτικού μας συστήματος.

Εδειξε ότι το πολιτικό μας σύστημα - στο βαθμό που εκφράζεται και που σφραγίζεται από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας - δε διαθέτει καμιά γνησιότητα και καμιά αυθεντικότητα.

Αντιθέτως, κυρίαρχο γνώρισμά του είναι η πολιτική υποκρισία.

Δηλαδή, τα "κόμματα εξουσίας" υποκρίνονται κατάφωρα και όταν αντιπαρατίθενται και όταν συναινούν, - είτε αλληλοκατηγορούμενα δημοσίως είτε αλληλοϋποστηριζόμενα εντέχνως.

Αλλωστε, πόσο γνήσιες θα μπορούσε να ήταν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, - όταν συμφωνούν σε όλα τα μείζονα θέματα (Λιτότητα, ΕΟΚ, Μάαστριχτ, "Λευκή Βίβλο", ιδιωτικοποιήσεις, ΝΑΤΟ, εξωτερική πολιτική κλπ.);

Και πόσο θα μπορούσε να αποτελεί αυθεντική και ελεύθερη επιλογή τους η συναίνεση (για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας), - όταν αποτελεί αναγκαστική συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να περάσει η - κοινή - αντιλαϊκή πολιτική τους;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Ο, τι και να έχει συμβεί με την ΑΓΕΤ, όσες υποκλοπές και να έγιναν ή να μην έγιναν, όσα εικονικά ή πραγματικά δάνεια και να συνομολογήθηκαν για την πρωθυπουργική βίλα, όποια έκβαση και να έχει ο πόλεμος μεταξύ των ΜΜΕ και από όσες διακυμάνσεις και να περάσουν οι εσωτερικές έριδες στο νέο μπλοκ εξουσίας, ένα είναι περισσότερο και από βέβαιο:

Κατά το δωδεκάμηνο του 1995 ο λαός θα πληρώσει χίλια δισεκατομμύρια φόρους περισσότερους από το 1994, ενώ άλλα χίλια δισεκατομμύρια θα περάσουν, μέσω των μηχανισμών του πληθωρισμού, από τα λαϊκά εισοδήματα στα απύθμενα θυλάκια της ολιγαρχίας.

Το χειρότερο δε είναι, ότι αυτά τα δυο τρισεκατομμύρια που θα αφαιρεθούν βιαίως από το λαό, δεν πρόκειται να διατεθούν για την ανάπτυξη, διότι η ολιγαρχία αρνείται να προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις, - αρκούμενη να θησαυρίζει από την εισαγωγή, διακίνηση και διάθεση - καταναλωτικών, κυρίως - αγαθών.

Είναι βέβαιο, επίσης, ότι μέσα στο δωδεκάμηνο του 1995 περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πουληθούν, θα "μετοχοποιηθούν", θα χάσουν τον προνομιακό μονοπωλιακό χαρακτήρα τους ή και θα κλείσουν - συρρικνώνοντας περαιτέρω τον παραγωγικό ιστό της χώρας και στέλνοντας και άλλους εργαζόμενους βορά στο Μινώταυρο της ανεργίας.

Είναι, δηλαδή, φανερό ότι για τα "κόμματα εξουσίας", θα πρέπει να αμνηστεύονται ή να αναστέλλονται ή να παραγράφονται εγκλήματα υπουργών με "αντικείμενο" 20 ή 30 ή 50 δισεκατομμύρια, προκειμένου να μένει αδιατάρακτο και ατιμώρητο το γιγαντιαίο έγκλημα των δυο τρισεκατομμυρίων για φέτος, των τριών τρισεκατομμυρίων για το 1996 και πάει λέγοντας.

Ετσι, τα καπλάνια του δικομματισμού αίρουν τις διαφωνίες τους για τα "μικροπράγματα", διότι οφείλουν να συμφωνήσουν στα μεγάλα. Και μεγάλα, εν προκειμένω, είναι η "καπιταλιστική ολοκλήρωση" της χώρας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου και η αναίρεση των κατακτήσεων του λαού, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Για όλα, όμως, υπάρχει κάποιο "όριο ασφαλείας", το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αζημίως για τα σχέδιά του.

Είναι το όριο της κοινωνικής συνοχής, το οποίο απειλείται, ήδη, από την ένδεια και την ανεργία.

Κι αυτό το κρίσιμο όριο φέτος θα ξεπεραστεί, καθώς υπολογίζεται ότι στις 31.12.1995 οι άνεργοι θα πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο και οι υποαπασχολούμενοι θα το έχουν ξεπεράσει.

Οταν, όμως, αρχίσουν ρωγμές στην κοινωνική συνοχή, έντρομοι, οι απολογητές του δικομματισμού και της κοινωνικής αναλγησίας θα ανακαλύψουν ότι δεν τους σώζουν ούτε οι αναστολές, ούτε οι φιέστες, ούτε οι νέοι νόμοι περί ευθύνης υπουργών, ούτε οι συνταγματικές αναθεωρήσεις, ούτε οι έλεγχοι στα οικονομικά των κομμάτων, ούτε οι συναλλαγές για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Και, φυσικά, δε θα τους σώζουν ούτε τα αφεντικά τους στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Η "αναστολή"

Ο ορθός νομικός όρος δεν είναι αναστολή της δίωξης, αλλά οριστική παύση. Αναστολή σημαίνει σαφώς "πάγωμα" της ποινικής υπόθεσης για ένα χρονικό διάστημα και "αναβίωσή" της μελλοντικά. Και, φυσικά, η απόφαση που πήρε η Βουλή για τα σκάνδαλα της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών, δεν έχει αυτόν το χαρακτήρα. Δεν "μπλοκάρει", δηλαδή, τη δίωξη για έξι μήνες, ένα χρόνο, αλλά τη σταματάει για πάντα, την "εξαφανίζει".

Η "νομικολογία" έχει σκοπό να καταδείξει ότι η ψηφισθείσα πρόταση του πρωθυπουργού ήταν παραπλανητική, όχι μόνο στην ουσία, αλλά και στην ορολογία της.

Σ' αυτό το σικέ παιχνίδι συναίνεσης και συμψηφισμού, λοιπόν, ουδεμία αναστολή είχαμε. Ούτε της δίωξης, ούτε εκ μέρους αυτών που αβαντάρισαν ποικιλοτρόπως το "κόλπο"!

Παράνομη είναι η πολιτική τους

Οι φτηνές σκοπιμότητες, οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, οι δημαγωγικές κορόνες, τα ανέξοδα μαθήματα περί ηθικής στην πολιτική, αποτέλεσαν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ομιλιών των εκπροσώπων των κομμάτων του δικομματισμού.

Εωλα και σαθρά τα πρωθυπουργικά επιχειρήματα περί ομοψυχίας, διάσωσης της πολιτικής και του πολιτικού κόσμου, ενώ περίσσεψαν η υποκρισία, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία στις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης.

Οσοι παρακολούθησαν το προχτεσινό θέατρο του δικομματισμού στη Βουλή, δεν μπορεί παρά να ενίσχυσαν τις εντυπώσεις τους για στημένο παιχνίδι, που γίνεται στις πλάτες και σε βάρος του λαού.

Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Οπως εύστοχα επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά του για την "ανήθικη πολιτική" που εφαρμόζεται, και βέβαια, να αφαιρέσει τη νομιμοποίησή της μέσω της ψήφου.

"Δεν υπάρχει άλλη λύση, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το να κηρυχτεί παράνομη αυτή η πολιτική, είτε του ενός, είτε του άλλου κόμματος, είτε του άλλου οχήματος, μέσω της ψήφου και της λαϊκής δράσης. Εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα".

Νεοφιλελεύθερα οράματα

"Μια καινούργια λαϊκή πλειοψηφία που θα πάρει επάνω της την ευθύνη για την ανασύνταξη της κοινωνίας (!), και η οποία θα ξεχυθεί ως χείμαρρος πάνω από τη σημερινή αποτελμάτωση", οραματίζεται ο Α. Ανδριανόπουλος, όπως προκύπτει από τη χτεσινή δήλωσή του.

Από τη "σιγουριά της ακτής", ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός φαντάζεται ότι θα διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία, που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και, μάλιστα, στην πιο ακραία του μορφή;

Μήπως έχει υπόψη του κάποιο προηγούμενο στον κόσμο, που οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες, να προσφέρονται να κάνουν χαρακίρι για χάρη των νεοφιλελεύθερων οραμάτων και επιταγών;

Η φιλότιμη προσπάθειά του να εμφανιστεί ως εκφραστής των "αγανακτισμένων πολιτών" και τιμητής της πολιτικής ζωής εκ του ασφαλούς, δεν αρκεί.

Γιατί η πολιτική που πρεσβεύει ο Α. Ανδριανόπουλος σε σημαντικό βαθμό εφαρμόζεται και σήμερα. Δεν προσφέρει, δηλαδή, κάτι καινούριο. Μάλλον επιστροφή στο προηγούμενο αιώνα.

Σούζα στον "παιδονόμο"

Πριν από μια εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήριζε "χωρίς σημασία" τη συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον στην "Καθημερινή", όπου συνιστούσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα εκκρεμή θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Την Κυριακή όμως, στην ίδια εφημερίδα, στις... άνευ σημασίας δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου απάντησε με δική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου. Επέμεινε, βέβαια, στις αδιέξοδες επιλογές της κυβέρνησης, κατά τα άλλα η συνέντευξη μοιάζει με τις δικαιολογίες ενός παιδιού που μπροστά στην τιμωρία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις συνέπειες. Ούτε κουβέντα βέβαια για το ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή των Βαλκανίων, για το ρόλο του "παιδονόμου" που ανέλαβαν από μόνοι τους.

Προσοχή στο ... κλίμα

"Υπεράνω όλων το σταθερό... κλίμα". Αυτή είναι μια από τις βασικές υποδείξεις που έκανε ο ΟΟΣΑ στα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τελευταίας στην έδρα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού Οργανισμού. Μαζί, βέβαια, με την άλλη, για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι του πολυεθνικού κεφαλαίου υπογράμμισαν με ύφος καρδιναλίων πως ό,τι και να γίνει, ακόμη και εκλογές, δε θα πρέπει να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα. Αντίθετα, οι "ήρεμοι τόνοι αντιπαράθεσης" θα βοηθήσουν στην επίτευξη "πραγματικής πολιτικής συναίνεσης" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την "επιτυχία" των στόχων της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Και απ' ό,τι όλα δείχνουν, ο... συμψηφισμός των σκανδάλων βοηθά σ' αυτό!

Σχέδια

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της βίλας του ζεύγους Παπανδρέου έκανε πρώτο θέμα της απογευματινή εφημερίδα. Τι σημασία έχει, όμως, να μάθουμε πόσα δωμάτια και πόσα λουτρά έχει η κατοικία του πρωθυπουργού; Τη διαρρύθμιση της βίλας πρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος ή τα "σχέδια" κάποιων άλλων "αρχιτεκτόνων", που προωθούν νέα συναινετικά σχήματα στην εξουσία; Αλλωστε, αυτά τα σχέδια δεν αφορούν ξένα οικόπεδα, αλλά την... καμπούρα μας!

Απόφαση

Ο λαός

δεν παραγράφει,

ο λαός

δεν αθωώνει

την ακρίβεια,

τα χαράτσια,

τις περικοπές,

τη "ζώνη"!

Ο λαός

δεν αναστέλλει,

δε χαρίζει

και δε σβήνει,

την πολιτική,

που όλα

στο κεφάλαιο

τα δίνει!

Ο λαός

σε δίκη στέλλει

μπλε και πράσινους

στα ίσα

και αποφασίζει

μαύρους

να τους "βάψει"

όλους πίσσα!

Ο οίστρος

Ούτε γάτα ούτε ζημιά;

Είναι αστεία, τουλάχιστον, η προσπάθεια που κατέβαλαν χτες οι ηγεσίες των δύο εταίρων του δικομματισμού να πείσουν ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις διαρροές που σημειώθηκαν στην ψηφοφορία για την αναστολή των διώξεων στη Βουλή.

Κανένα πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, διαπιστώνει δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατ' ιδίαν ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είναι φανερό ότι θέλουν να ξεχαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ανήθικη και άθλια μεθόδευση και συμπαιγνία τους, να καταβάλουν όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και απερίσπαστοι να επιδοθούν από κοινού στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οσο όμως και να το επιθυμούν, ο κόσμος έχει καταλάβει τις συναλλαγές και τους συμψηφισμούς τους, όλο και πιο πολύ συνειδητοποιεί το παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στις πλάτες του και βέβαια βγάζει τα συμπεράσματά του.

Αυτό που σίγουρα δεν ανέχεται πάντως είναι να τον κοροϊδεύουν και να τον εμπαίζουν αναίσχυντα.

Και βέβαια δεν μπορεί να τους επιτρέπει να κάνουν αυτό για πολύ καιρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ