ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μας δώσατε λίγα, δώστε μας κι άλλα!

Τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων για μέτρα που θα διευρύνουν την ασυδοσία και τα κέρδη τους πρόβαλαν χτες οι εμποροβιομήχανοι σε συνάντηση που είχαν χτες στο ΕΒΕΑ με τον υπουργό Οικονομικών

Μας δώσατε λίγα, δώστε μας κι άλλα. Αυτό ήταν περίπου το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, διά στόματος του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου,κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών του Επιμελητηρίου με τον υπουργό Οικονομικών ,που δεν παρέλειψε να προβάλει και τα αιτήματα - αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων. Στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους εμποροβιομήχανους ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει με ευλαβική συνέπεια το πρόγραμμα "σύγκλισης", το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρέπει να "διαψευστεί για τρίτη χρονιά", καθώς επίσης και ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αφού αναγνώρισε το "θετικό ρόλο" του υπουργού στην προσπάθεια για την "εξυγίανση" της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών και αφού τον διαβεβαίωσε ότι θα βρει τη διοίκηση του ΕΒΕΑ "συμπαραστάτες στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας" και την "πάταξη της φοροδιαφυγής", στη συνέχεια διατύπωσε όχι μόνο τα παράπονα των εμποροβιομηχάνων, αλλά και τις αξιώσεις τους, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

  • Την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ).
  • Μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στα κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων - όπως για παράδειγμα η απαλλαγή φόρου ενός ποσοστού κερδών που να είναι προσαυξημένο κατά 30% από αυτό που ισχύει σήμερα - καθώς και αλλαγή στο ισχύον σύστημα αποσβέσεων.
  • Πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στις μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εταιρίες κλπ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στο κλείσιμο επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτε για να θίξει το πελατειακό κομματικό σύστημα που ελέγχει τη δημόσια διοίκηση, τις ΔΕΚΟ και τις μεγάλες τράπεζες, με συνέπεια - όπως υποστήριξε - "η σταθεροποιητική προσπάθεια να είναι στον αέρα"...

Απαντώντας στα θέματα που έθεσε τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ όσο και οι επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος περιορίστηκε να διαβεβαιώσει τους εμποροβιομήχανους ότι δεν πρόκειται φέτος να επιβληθούν νέοι φόροι, ότι οι δανειακές ανάγκες θα συγκρατηθούν στα 2,5 - 3 τρισ. δραχμές, ότι δε θα γίνουν νέες προσλήψεις κλπ. Σε ό,τι αφορά στο αίτημα των εμποροβιομηχάνων, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την κατάργησή του μέσα στο 1995.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Μειώνονται από σήμερα κατά 0,40 δραχμές το λίτρο οι τιμές πώλησης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) των βενζινών, ενώ οι αντίστοιχες τιμές του ντίζελ μειώνονται κατά 0,65 δραχμές το λίτρο, έναντι των τιμών της προηγούμενης βδομάδας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠ, η παραπάνω μεταβολή οφείλεται στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 2,5 δραχμές ανά δολάριο και στις μικρομεταβολές των διεθνών τιμών.

ΑΛΟΥΜΙΝΑ: Εγκρίθηκε η κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας στην Ελλάδα, από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της ρωσικής κυβέρνησης, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων "Ιντερφάξ". Σύντομα αναμένεται να υποβληθεί η εισήγηση του συμβουλίου στην κυβέρνηση, ενώ η υπογραφή της σχετικής ελληνο - ρωσικής συμφωνίας υπολογίζεται έως τα τέλη του Μάρτη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ 2) του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η οποία συνήλθε στις 16 και 17 Γενάρη 1995. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Βιομηχανίας, η Επιτροπή ενέκρινε τα νέα έργα ΠΑΒΕ Α, σύμφωνα με την τελική βαθμολογία των προτάσεων και το κριτήριο αποφυγής επικάλυψης με μεγάλα ερευνητικά έργα. Σ' αυτά τα πλαίσια δε θα χρηματοδοτηθούν έργα ΠΑΒΕ, στα οποία οι επιχειρήσεις συμμετέχουν και σε έργα του Υποπρογράμματος 1, που είτε είναι παρόμοιου αντικειμένου είτε έχουν υψηλή χρηματοδότηση του ίδιου φορέα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή ενέκρινε πολλά νέα προγράμματα του ΕΠΕΤ 2, η εκτέλεση των οποίων θα αρχίσει μετά την οριστική τους επεξεργασία από τη ΓΓΕΤ και την προκήρυξη και αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Συμφωνία οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Ι. Ανθόπουλου στην Τιφλίδα. Τα θέματα που συζητήθηκαν με Γεωργιανούς αξιωματούχους αφορούν: Την επισκευή του πετρελαιαγωγού που κατευθύνεται στο Βατούμ και την πιθανή διακλάδωση προς το Πότι. Την επισκευή του μεγάλου γεωργιανού λιμανιού του Πότι και τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης συναλλαγών. Την κατασκευή πετρελαϊκής προβλήτας στο Πότι. Τη συμμετοχή της Γεωργίας στην κατασκευή του καλωδίου οπτικών ινών της Μαύρης Θάλασσας που συνδέει τις πόλεις Πότι - Νοβοροσίσκ - Οδησσό - Βάρνα και Καβάλα. Ενώ με τον Γεωργιανό υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας συμφωνήθηκε η παροχή τεχνικής βοήθειας σε τραπεζικά θέματα.

ΟΤΕΟΤΕ
Μέχρι το 1998 τα κέρδη θα αυξάνονται πάνω από 20% το χρόνο

Ρυθμό αύξησης των καθαρών κερδών πάνω από 20% θα έχει ο ΟΤΕ την πενταετία 1994 - 1998!Το δε μεικτό περιθώριο κέρδους θα εκτιναχτεί από 24,9% το 1994 σε 33% το 1995! Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το τρέχον έτος, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο τα κέρδη του ΟΤΕ φέτος θα ξεπεράσουν τα 208 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 129,5 δισ. το 1993 και 191 δισ. δρχ. το 1994. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης, τη βελτίωση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΤΕ, ώστε από 191 τηλέφωνα ανά υπάλληλο το 1994 να ανέλθει σε 203 το 1995, βελτίωση που ποσοστιαία εκφράζεται με ποσοστό 6,3%. Παράλληλα, αναμένεται να βελτιωθεί ο δείκτης αυτοχρηματοδότησης των επενδύσεων που από 53% το 1993 θα φθάσει το... 110%, υπερκαλύπτοντας έτσι τις δαπάνες επενδύσεων του 1995! Βέβαια, ένα σημαντικό μέρος της αυξημένης κερδοφορίας του ΟΤΕ - που οφείλεται τόσο στην αύξηση των τιμολογίων όσο και στην αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων (που τόσο συκοφαντούνται... ) - θα καρπωθούν οι ιδιώτες, στους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ξεπουλήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ...

Προχθές, υπεγράφη και τυπικά η συμφωνία ίδρυσης "θυγατρικής" εταιρίας του ΟΤΕ με την επωνυμία Hellascom International ΑΕ, η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε τηλεπικοινωνιακά έργα στις βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα η εταιρία αυτή μετατρέπει τον ΟΤΕ σε Δούρειο Ιππο της "Ιντρακόμ", της "Αλκατέλ" και της ΖΗΜΕΝΣ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διείσδυση των πολυεθνικών αυτών σ' αυτές τις αγορές.

Πόρισμα με προτάσεις για αλλαγές στο Χρηματιστήριο

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής "Καρατζά", που μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Σε ανώνυμη εταιρία μετατρέπεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα ιδρυθεί και Χρηματιστήριο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες η "επιτροπή Καρατζά" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το οποίο περιέχει προτάσεις για την αναβάθμιση και εξέλιξη του Χρηματιστηρίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από τρεις βδομάδες.

Η κύρια αλλαγή που προτείνεται αφορά τη μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σε ανώνυμη εταιρία. Η τιμή των εισαγομένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα είναι ευθύνη των αναδόχων έκδοσης. Καθορίζονται τα όρια και οι προϋποθέσεις ιδιωτικών επενδύσεων που συμπίπτουν με δημόσια εγγραφή. Θεσμοθετείται η πρακτική του Χρηματιστηρίου να έχουν υποστεί οι νεοεισερχόμενες σε αυτό εταιρίες φορολογικό έλεγχο μέχρι και την τελευταία χρήση για την οποία έχουν δημοσιευτεί ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Για τις ήδη εισηγμένες ορίζεται ότι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Στις προτάσεις της επιτροπής Καρατζά σημειώνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ήδη καταργήσει τη φυσική εκφώνηση στις εντός κύκλου συναλλαγές και τη θέση της έχει καταλάβει η ηλεκτρονική ανταλλαγή προσφοράς και ζήτησης μετοχών. Οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του προνομίου της Αθήνας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και οι εντολές θα είναι δυνατό να μεταβιβάζονται κατ' ευθείαν από άλλα κέντρα και ιδιαίτερα από την θεσσαλονίκη, όπου επιβάλλεται η δημιουργία ιδιαίτερου χρηματιστηριακού κέντρου.

Η επιτροπή "Καρατζά" ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την "αποϋλοποίηση των μετοχών".

Ιδρύεται Ελληνορωσικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο

Ιδρύεται Ελληνορωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών στις διμερείς εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας. Την ίδρυση του Επιμελητηρίου, προανάγγειλε η - ήδη συσταθείσα - Διοικούσα Επιτροπή. Στη Διοικούσα Επιτροπή μετέχουν γνωστά ονόματα Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο Σ. Κόκκαλης (πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ), ο Γ. Αποστολόπουλος (πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Αθήνας) κλπ. Από την πλευρά της Ρωσίας στη ΔΕ μετέχουν οι πρόεδροι των βιομηχάνων και της Ενωσης Τραπεζών Ρωσίας Βόλσκι και Κιβιλίντης.

Η πρώτη γενική συνέλευση και η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ελληνορωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έχει οριστεί για το Σάββατο 8 Απρίλη 1995.

Συνεδριάζει η ΔΕ της ΔΗΚΕΒΕ

Συνεδριάζει το Σάββατο η Διοικούσα Επιτροπή της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας (ΔΗΚΕΒΕ), με θέμα "Τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και τα καθήκοντα δράσης της ΔΗΚΕΒΕ για το 1995". Η συνεδρίαση θα γίνει το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα συνταξιούχων του ΤΕΒΕ (Σωκράτους 43).

Μέχρι αύριο η πληρωμή ΦΠΑ και άλλων φόρων

Λήγει αύριο 20 Γενάρη η προθεσμία για την απόδοση παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών, επαγγελματιών κλπ., μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και για την απόδοση ΦΠΑ με προσωρινές δηλώσεις. Η κανονική προθεσμία έληξε στις 15 Γενάρη.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, "παρατείνονται μέχρι τις 20 Γενάρη 1995 οι προθεσμίες απόδοσης φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ με προσωρινές δηλώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2238/1994 και του ν. 1642/1986, που έληξαν στις 15 Γενάρη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ