Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόρισμα με προτάσεις για αλλαγές στο Χρηματιστήριο

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής "Καρατζά", που μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Σε ανώνυμη εταιρία μετατρέπεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα ιδρυθεί και Χρηματιστήριο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες η "επιτροπή Καρατζά" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το οποίο περιέχει προτάσεις για την αναβάθμιση και εξέλιξη του Χρηματιστηρίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από τρεις βδομάδες.

Η κύρια αλλαγή που προτείνεται αφορά τη μετατροπή του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σε ανώνυμη εταιρία. Η τιμή των εισαγομένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα είναι ευθύνη των αναδόχων έκδοσης. Καθορίζονται τα όρια και οι προϋποθέσεις ιδιωτικών επενδύσεων που συμπίπτουν με δημόσια εγγραφή. Θεσμοθετείται η πρακτική του Χρηματιστηρίου να έχουν υποστεί οι νεοεισερχόμενες σε αυτό εταιρίες φορολογικό έλεγχο μέχρι και την τελευταία χρήση για την οποία έχουν δημοσιευτεί ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Για τις ήδη εισηγμένες ορίζεται ότι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Στις προτάσεις της επιτροπής Καρατζά σημειώνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ήδη καταργήσει τη φυσική εκφώνηση στις εντός κύκλου συναλλαγές και τη θέση της έχει καταλάβει η ηλεκτρονική ανταλλαγή προσφοράς και ζήτησης μετοχών. Οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του προνομίου της Αθήνας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και οι εντολές θα είναι δυνατό να μεταβιβάζονται κατ' ευθείαν από άλλα κέντρα και ιδιαίτερα από την θεσσαλονίκη, όπου επιβάλλεται η δημιουργία ιδιαίτερου χρηματιστηριακού κέντρου.

Η επιτροπή "Καρατζά" ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την "αποϋλοποίηση των μετοχών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ