ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ
Αγώνας διαρκείας
  • Κινητοποιήσεις των σπουδαστών χτες στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης
  • Την πρώτη προειδοποιητική απεργία έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ

Με πείσμα και μαχητικότητα οι σπουδαστές των ΤΕΙ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την καθιέρωση της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χτες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη, ενώ 24ωρη προειδοποιητική απεργία έκαναν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί θα επαναλάβουν την απεργία τους στις 25 Γενάρη, οπότε και θα κάνουν και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ πραγματοποιούν νέες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τον τρόπο και τις μορφές συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.

Στη Λάρισα

Εκατοντάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Λάρισας και πολλοί συνάδελφοί τους από τα ΤΕΙ της Καρδίτσας, της Λαμίας και της Καβάλας απέκλεισαν χτες για 4,5 ώρες την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος της γέφυρας των Τεμπών.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση οι σπουδαστές - οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη των σχολών τους για πολλές μέρες - έδωσαν δυναμική, αγωνιστική απάντηση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Οι σπουδαστές έφτασαν με ναυλωμένα πούλμαν στο χώρο του αποκλεισμού στις 10.30 το πρωί. Αμέσως έστησαν τα πανό τους, όπου αναγράφονταν τα αιτήματά τους που αφορούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και γενικά στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στην περιοχή των Τεμπών, οι σπουδαστές παρέμειναν εκεί, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία μέχρι τις 3 το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα όπως "10 χρόνια υπομονή ήρθε η ώρα των ΤΕΙ" και άλλα. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα συναντήθηκε στο χώρο του αποκλεισμού με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Μουτσόπουλο,στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας την ικανοποίησή τους από την κυβέρνηση. Τόνισαν δε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την καθιέρωση της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη συγκρότηση εθνικού χάρτη επαγγελμάτων και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε τη διαδρομή Εγνατία - Διοικητηρίου - Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στο υπουργείο. Με κυρίαρχο σύνθημα "αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" οι σπουδαστές διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο - κοροϊδία, που ουσιαστικά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τις σπουδές τους. Αμέσως μετά την επίδοση των αιτημάτων τους στον γραμματέα του υπουργείου, οι σπουδαστές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου για μία περίπου ώρα. Σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Στο Ηράκλειο

Με κεντρικό σύνθημα "δέκα χρόνια υπομονή ήρθε η ώρα των ΤΕΙ" οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου απέκλεισαν χτες για τρεις ώρες τον κόμβο του "Γιόφυρο", διεκδικώντας από την κυβέρνηση αναβάθμιση των σπουδών τους και κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η κατάληψη του "Γιόφυρο" άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να διακοπεί στο σημείο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων και να σημειωθούν μικροεπεισόδια. Νωρίς το μεσημέρι και ενώ οι σπουδαστές του ΤΕΙ έστηναν τα οδοφράγματά τους οδηγός νταλίκας επικαλέστηκε βλάβη στο αυτοκίνητό του και απαίτησε να περάσει, ενώ ανάλογα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και με άλλους οδηγούς.

Εκπρόσωποι των σπουδαστών δήλωσαν χτες στο "Ρ" ότι οι καταλήψεις δρόμων και σχολών του ΤΕΙ θα συνεχιστούν μέχρι και την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ τόνισαν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο όχι μόνο δεν τους ικανοποίησαν, αλλά αντίθετα τους εξόργισαν περισσότερο.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Επωμίζονται τεράστιες ευθύνες

Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου καταγγέλλει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας για την προχτεσινή απόφαση, που επιτρέπει στον Λαμπράκη να συνεχίσει ανεμπόδιστα την καταστροφή του Πάρκου

Συνένοχη στην καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας καθίσταται και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία του Πάρκου. Η Επιτροπή τονίζει ότι "το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών με την απόφαση της πλειοψηφίας του αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας" και υπενθυμίζει ότι παρά τα διάφορα ευχολόγια, με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, το πράσινο στο χώρο του Πάρκου μειώνεται κατά 3.700 τετραγωνικά μέτρα.Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής - υιοθετούνται πλέον και από το Δημοτικό Συμβούλιο - ότι θα φυτευτεί πράσινο στην πλάκα του μπετόν, η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι ήδη τα δέντρα που έχουν ξεριζωθεί από το Πάρκο και έχουν μεταφερθεί στον Μαραθώνα έχουν ξεραθεί.Υπενθυμίζεται πως όσοι κάνουν πλάτες στον Λαμπράκη για την καταστροφή του Πάρκου είχαν δεχτεί τους ισχυρισμούς του ότι αυτά τα ήδη ξερά δέντρα θα ξαναφυτεύονταν όταν ολοκληρωνόταν η τσιμεντοποίηση του Πάρκου.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η απουσία από τη συνεδρίαση του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου (σ. σ. βρισκόταν στην Κύπρο) και η αναχώρηση του Θ. Πάγκαλου στη μέση της συζήτησης (σ. σ. βγήκε σιωπηλά από την αίθουσα και εξαφανίστηκε) δε μειώνει και τις δικές τους ευθύνες. Σε ό,τι αφορά το μέρος της προχτεσινής απόφασης του ΔΣ, που παραπέμπει για τον προσδιορισμό του μεγέθους του γκαράζ σε κάποια επιτροπή, που ενδέχεται να συσταθεί με συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ, του δήμου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Επιτροπή καταγγέλλει ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες, θυμίζοντας την τύχη ανάλογης επιτροπής στο παρελθόν.

Η Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας εντοπίζει επίσης το γεγονός ότι ως προς τις υπέργειες κατασκευές η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου "μένει σιωπηλή", γεγονός, σημειώνουμε εμείς, που συνιστά ουσιαστικά αποδοχή των σχεδίων του ΟΜΜΑ. Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του συνδυασμού "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" Λεων. Αυδής στη διάρκεια της συνεδρίασης τάχθηκε απερίφραστα κατά των υπέργειων κατασκευών, αλλά και της κατασκευής του γκαράζ ανεξαρτήτου χωρητικότητας, σημειώνοντας ότι ο ΟΜΜΑ λειτουργεί με τη στρατηγική της αράχνης. Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί πως κατά όλων των υπέργειων κατασκευών ψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι Αυδής, Μαρκάτος, Φιλίνη, Εφραιμίδης και Δαμανάκη.

Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Πολίτες για την Αθήνα", με αφορμή την απόφαση του ΔΣ, αναφέρεται σε "συμπαιγνία που τελικά κυριάρχησε στη συνεδρίαση", αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι δυστυχώς σε αυτή τη συμπαιγνία συνέβαλε και η επικεφαλής αυτού του συνδυασμού Μ. Δαμανάκη,η οποία έκρινε σκόπιμο σε μια στιγμή που ο Λαμπράκης απειλεί να σαρώσει τα πάντα να του προσφέρει το άλλοθι που αυτός ακριβώς χρειάζεται, αφού όπως είπε δεν τίθεται ζήτημα για την "πολιτιστική προσφορά (!) του Μεγάρου" και συνεπώς ούτε για την κατασκευή του γκαράζ, που ή ίδια θεωρεί ότι αποτελεί λειτουργική του ανάγκη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εξετάσεις στον Λαμπράκη θεώρησε καλό να δώσει και ο Θ. Πάγκαλος στη διάρκεια της ώρας που έμεινε στη συνεδρίαση. Η παράταξή του, εξάλλου, δεν καταψήφισε το κατασκεύασμα του Λαλιώτη, αλλά απείχε της ψηφοφορίας με πρόσχημα την απουσία του δημάρχου.

Μαύρο σκοτάδι...

Μαύρο σκοτάδι έφαγε σε ΟΛΕΣ τις εφημερίδες - εκτός φυσικά του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ - την είδηση για τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου, που κατέθεσε το ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Πρόκειται, σε τελευταία ανάλυση, για μια εξόχως ταξική επιλογή: Τα προβλήματα των σχολείων της νύχτας, τα σχολεία δηλαδή για τους εργάτες, δεν αφορούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία ανήκουν στους μεγιστάνες του πλούτου. Η αποσιώπηση αυτή βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την πολιτική των αστικών κομμάτων, τα οποία δεν έχουν διαμορφώσει καν μια στοιχειωδώς ολοκληρωμένη πολιτική για τη νυχτερινή εκπαίδευση. Πράγμα που φάνηκε και στη στάση που κράτησαν απέναντι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που συγκροτούν μία ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την αναδιοργάνωση, βελτίωση και επέκταση του θεσμού του σχολείου νυχτερινής φοίτησης. Αμήχανοι οι εκπρόσωποί τους βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση νόμου, αλλά την... καταψήφισαν!

Τα λαλίστατα - για ένα σωρό άλλα ασήμαντα θέματα - ΜΜΕ δε βρήκαν λέξη να πουν ή να γράψουν ούτε καν για την είδηση. Βλέπετε το θέμα δεν προσφερόταν για να το χειριστούν όπως συνήθως: Με στόχο την προσέλκυση διαφημίσεων να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και να διατυπώνουν μελιστάλαχτους λόγους συμπάθειας για τα ηρωικά παιδιά που εργάζονται την ημέρα και σπουδάζουν τη νύχτα.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ χαλούσε τη σούπα. Δεν αφορά μια αισχρή απόπειρα εμπορικής αξιοποίησης του θέματος της νυχτερινής εκπαίδευσης, αλλά για μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της. Και φαίνεται ότι οι φωστήρες της δημοσιογραφίας εκτίμησαν ότι αυτό δεν πουλά.

Κατά τα άλλα, αυτοί οι ίδιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό των εντύπων τους, ενώ ταυτόχρονα με κάθε ευκαιρία εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το χαμηλό επίπεδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Αιδώς Αργείοι. Σταματήστε το εμπόριο της ανθρωπιάς.

Υπεκφεύγει η κυβέρνηση

Απέφυγαν να απαντήσουν οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης στην ερώτηση του ΚΚΕ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Με υπεκφυγές απάντησε γραπτώς η ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 21 Δεκέμβρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής για την προοπτική επίλυσης των κρίσιμων ζητημάτων που έθεσαν οι μαθητές στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, τη διασφάλιση του δικαιώματος των μαθητών να αγωνίζονται δίχως το φόβο των εισαγγελέων και την ανάγκη εκδήλωσης της εισαγγελικής ευαισθησίας εναντίον των εμπόρων της γνώσης, που είναι και οι πραγματικοί παραβάτες.

Χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης απαντάει το υπουργείο Παιδείας στην ερώτηση του ΚΚΕ. Η ηγεσία του υπουργείου προβάλλει για μια ακόμα φορά τον "καλόπιστο" διάλογο με τους μαθητές, ενώ μετατοπίζει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στους δήμους. Σχετικά με το θέμα της εισαγγελικής παρέμβασης για τις καταλήψεις των μαθητών, το υπουργείο αποφεύγει να καταδικάσει ρητά την ενέργεια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του, απαντώντας στην ίδια ερώτηση για την ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολών, που λειτουργούν στη χώρα μας και που υπόσχονται για τους αποφοίτους τους τίτλους σπουδών από ξένα πανεπιστήμια, παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για πράξη αντισυνταγματική, τονίζει όμως ότι αν καταγγελθούν αξιόποινες πράξεις θα επιληφθούν τα δικαστήρια. Ομως, όταν το καλοκαίρι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση ειδικά για το θέμα των ιδιωτικών σχολών, στο κείμενο της οποίας αναφέρονταν ονομαστικά οχτώ περιπτώσεις Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που παρέχουν τίτλους σπουδών ξένων πανεπιστημίων, η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ότι το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Ασύδοτοι παραμένουν οι σχολάρχες

Κανένα θεσμικό μέτρο δε λαμβάνεται από το υπουργείο Παιδείας για την πάταξη της ασυδοσίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ΤΕΛ και ΤΕΣ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πριμοδοτούν τους σπουδαστές τους με μεγάλους βαθμούς, προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΙ. Το υπουργείο επεμβαίνει και κινεί πειθαρχικές διαδικασίες μόνο σε περίπτωση που υπάρχει γραπτή καταγγελία.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή το Νοέμβρη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, Στρ. Κόρακας και Γ. Κατσαρός. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το υπουργείο είχε παραδεχτεί τα κρούσματα ασυδοσίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών τεχνικών σχολών και μάλιστα τα είχε προβάλει σαν βασικό επιχείρημα για την επιβολή νέου συστήματος εισαγωγής των αποφοίτων των ΤΕΛ και ΤΕΣ με εξετάσεις.

Σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών και των βιβλίων των ΤΕΛ, καθώς και της κάλυψης των κενών σε διδακτικό προσωπικό, θέματα που θίχτηκαν στην ίδια ερώτηση, η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητά του. Η εικόνα όμως που παρουσιάζουν σήμερα στην πλειοψηφία τους τα δημόσια τεχνικά λύκεια αποδεικνύει το αντίθετο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ