ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποια πραγματικότητα;

Aν κρίνει κανείς τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών από τη σκοπιά και μόνο του τηλεθεατή, εύλογα καταλήγει στο συμπέρασμα "όλοι ίδιοι είναι". Και γιατί όχι; Αν η πραγματικότητα της τηλεόρασης είναι η... πραγματική, τότε σε ποιο άλλο συμπέρασμα να καταλήξει; Ομως, δεν είναι έτσι και γι' αυτό δεν είναι όλοι ίδιοι. Η διαστροφή της πραγματικότητας είναι μια απ' τις "υπηρεσίες", που προσφέρουν τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης και, βεβαίως, τα ισχυρά κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να αντιδρούν.

Για να γίνει αντιληπτό ότι η εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης δεν έχει καμιά σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα, ο καθένας μας δεν έχει παρά να αρνηθεί για λίγο το ρόλο του τηλεθεατή, για να γίνει και πάλι ένας πολίτης, ένας άνθρωπος που βιώνει την καθημερινότητα με τα δικά του αυτιά και τα δικά του μάτια και, το κυριότερο, ερμηνεύει τα γεγονότα και τις εξελίξεις με το δικό του μυαλό.

H μηδενιστική θεωρία του "όλοι ίδιοι είναι" είναι το κρυφό χαρτί των πρωταγωνιστών της κρίσης, αυτών που πραγματικά είναι ίδιοι. Είναι ο τρόπος, για να μας πείσουν ότι η πολιτική των σκανδάλων και της διαφθοράς, η πολιτική τους, είναι μεταδοτικό νόσημα, που μοιραία έπληξε το σύνολο της κοινωνίας. Είναι η επιχείρηση αφοπλισμού όποιας προσπάθειας για την ανάδειξη μιας διεξόδου.

Δημιουργεί αγανάκτηση το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, που δικαιολογημένα προκαλούν την αποστροφή των πολιτών, έρχονται τώρα να οικειοποιηθούν αυτή την αποστροφή. Τους ακούμε, αυτούς που πριν λίγη ώρα στη Βουλή υποστηρίζουν την πολιτική των σκανδάλων, να συμμερίζονται τη λαϊκή αγανάκτηση και να ερμηνεύουν την αδιαφορία των πολιτών, γι' αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν "πολιτική", αλλά πρόκειται για τη δική τους πολιτική.

Yπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα διαφορετική, η πραγματικότητα της λιτότητας, της ανεργίας, της έλλειψης στέγης, της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής, της εξοργιστικής ανισότητας. Υπάρχει η, έστω μικρή, αντίσταση στην πολιτική της ξενοδουλίας και των σκανδάλων, που συντηρεί την ελπίδα και γι' αυτό "εξορίζεται" από την "τηλεοπτική πραγματικότητα".

Στην πραγματικότητα αυτή, αφορά η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για τη ριζική αλλαγή της σημερινής πορείας, τη ρήξη των δεσμών της εξάρτησης και της τοποθέτησης των εργαζομένων στο κέντρο του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Μια πρόταση, που οδηγεί στη συγκρότηση εκείνης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, που θα είναι ικανή να προωθεί τους στόχους της και να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της.

Ανάμεσα σ' αυτές τις δυο πραγματικότητες, καλούμαστε σήμερα να διαλέξουμε. Και είναι ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη, να αποφασίσει σε ποια πραγματικότητα θέλει να ζήσει.

Το Ευρωκοινοβούλιο αντίθετο στον περιορισμό των γλωσσών
  • Εγκρίθηκε ψήφισμα από 235 ευρωβουλευτές, κανέναν κατά και μια αποχή
  • Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι η γλώσσα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας κάθε λαού και κάθε ανθρώπου

Την κατηγορηματική του αντίθεση στον περιορισμό των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με χτεσινό του ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 236 παρόντες ευρωβουλευτές οι 235 ψήφισαν υπέρ και ένας απείχε. Αφορμή για το ψήφισμα αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λαμασούρ,ο οποίος πρότεινε τον περιορισμό των επισήμων γλωσσών της Ενωσης, από έντεκα που είναι σήμερα σε 5, για λόγους οικονομίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης που πήρε το λόγο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού "παράδειγμα γλωσσικού ρατσισμού και ξενοφοβίας", υπογραμμίζοντας ότι αυτές "γελοιοποιούν κραυγαλέα τις ηχηρές διακηρύξεις περί πολυγλωσσίας, πολυμορφίας και πλουραλισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και επισήμανε την ανάγκη να στιγματιστούν. Οι δηλώσεις αυτές, είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "επιβεβαιώνουν την αλαζονεία των ισχυρών χωρών της λεγόμενης ΕΕ, μαζί με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική τους επικυριαρχία, να επιβάλλουν και τη γλωσσική και πολιτιστική τους ηγεμονία". Ο Β. Εφραιμίδης, επίσης, κατήγγειλε την απουσία από τη συζήτηση του Λαμασούρ, που, όπως τόνισε, "όφειλε να είναι παρών για ν' απολογηθεί σαν ένοχος για την εγκληματική απόπειρα περιθωριοποίησης της γλώσσας 6 λαών χωρών - μελών της Κοινότητας".

Ο Β. Εφραιμίδης, εισηγούμενος στην Ολομέλεια του σώματος το ψήφισμα της ομάδας του (ΣΟΕΕΑ) και το κοινό ψήφισμα με το οποίο έκλεισε η συζήτηση, τόνισε την ανάγκη "σύσσωμης και κατηγορηματικής απάντησης, με ομόφωνη ψήφιση του ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως "πολιτικό σώμα", στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού". Και τόνισε ότι πρέπει να ματαιωθεί η απόπειρα της μετατροπής αυτής, σε βάρος των λαών της Ευρώπης, "με την αντίσταση όλων των λαών της ΕΕ, αυτών που θίγονται και αυτών που φαίνεται να ωφελούνται". Υπογράμμισε ακόμα ότι η γλωσσική ποικιλομορφία αποτελεί συστατικό στοιχείο και θεμελιώδη βάση του πολιτισμού και της ιστορίας της Ευρώπης και ότι η γλώσσα "που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει", αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας κάθε λαού και κάθε ανθρώπου, όντας ένα από τα σημαντικότερα μέσα διάδοσης του πολιτισμού.

Στο ψήφισμα επιβεβαιώνεται η προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στην "ισότιμη σχέση μεταξύ των επισήμων γλωσσών και των γλωσσών εργασίας όλων των χωρών που αποτελούν την Ενωση, πράγμα που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της έννοιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της φιλοσοφίας, καθώς και της πολιτικής ισότητας των κρατών - μελών της", και επιβεβαιώνει "ότι οι διαφορετικές γλώσσες αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ένα σημαντικό στοιχείο της πολυμορφίας και του πολιτισμικού πλούτου της Ευρώπης".

Επίσης, τονίζεται: "Τα άτομα μιας αναγνωρισμένης γλωσσικής ομάδας δεν πρέπει να υποβαθμιστούν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας" και ότι "κάθε πρόταση που αποσκοπεί να περιορίσει τις γλώσσες, μεγεθύνει την απόσταση μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, η οποία υπάρχει ήδη σε ανησυχητικό βαθμό".

Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει ότι "είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει κάθε απόπειρα για τη θέσπιση διάκρισης μεταξύ των επισήμων γλωσσών και των γλωσσών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και τονίζει ότι το δικαίωμα εργασίας και έκφρασης στη μητρική γλώσσα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας και της εντολής που έχουν λάβει και ότι θα πρέπει να αποτραπεί κάθε είδους διάκριση μεταξύ των γλωσσών της ΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Πολλαπλασιασμός προσπαθειών

Ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών των κομμουνιστών για την υπερκάλυψη του γενικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η έδρα της ΚΕ και τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος έχει πολλαπλό αντίκρισμα, οικονομικό, πολιτικό, ηθικό και ιστορικό. Οι οργανώσεις, που έχουν καθυστερήσει σ' αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια, αυξάνουν τους ρυθμούς τους κατακόρυφα, με σκοπό να επιτύχουν, στις περιοχές τους, τους στόχους της ξεχωριστής αυτής εξόρμησης.

Η εξόρμηση στα Γρεβενά

Για την πορεία της εξόρμησης στην περιοχή, ο Βαγγέλης Μπουγάς,οικονομικός υπεύθυνος της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις υπάρχουσες εκτιμήσεις μάς είπε:

"Παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η περιοχή των Γρεβενών και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ανεργίας, τα αποτελέσματα της Οικονομικής Εξόρμησης είναι ικανοποιητικά. Η οργάνωσή μας έχει ήδη καλύψει το 80% του πλάνου της και η κάλυψή του θεωρείται πλέον δεδομένη χωρίς βέβαια να επαναπαυόμαστε. Πρωτοπόρα οργάνωση είναι η ΚΟΒ Δεσκάτης, η οποία πλησιάζει στο 200% του πλάνου της και ακολουθεί η πόλη των Γρεβενών, που έχει υπερκαλύψει κι αυτή το πλάνο της".

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κομματική Οργάνωση ο Βαγγέλης Μπουγάς τόνισε:

"Παρ' όλο που το πλάνο ήταν διπλάσιο από τα συνηθισμένα και αρχικά υπήρχε ένας σκεπτικισμός και μια διστακτικότητα των συντρόφων, η ανταπόκριση του κόσμου, γρήγορα ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα και το μετέτρεψε σε αισιοδοξία για την υπερκάλυψή του. Η σημαντικότερη δυσκολία είναι οι καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν την επαφή του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής και των ΚΟΒ, πιστεύουμε όμως ότι θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε κι αυτό".

* H KOB Κέντρου - Αλσους Νέας Σμύρνης υπερκάλυψε το πλάνο της φτάνοντας το 109%. Στόχος της μέσα στις λίγες μέρες που απομένουν είναι να το φτάσει στο 130%.

Συναυλίες του Μ. Θεοδωράκη για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 25 Γενάρη στο Παλαί Ντε Σπορ
  • Στην Αθήνα την 1η Φλεβάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσει δύο μεγάλες συναυλίες, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η πρώτη κατά σειρά συναυλία, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα γίνει την Τετάρτη 25-1-95,στις 8 μ.μ., στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ). Θα συμμετάσχουν η Μαρία Φαραντούρη,ο Μανώλης Μητσιάς,ο Βασίλης Λέκκας,στο μπουζούκι ο Λάκης Καρνέζης και ο Κώστας Παπαδόπουλος,καθώς και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες. Θα συμμετάσχει, επίσης, και η ηθοποιός Μπέττυ Βαλάση.Επίσης, τιμητική συμμετοχή θα έχουν δύο Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Δημήτρης Νικολούδης.Η τιμή του εισιτηρίου είναι 2.500 δραχμές και 1.000 δραχμές για τους μαθητές και φοιτητές. Τα εισιτήρια προπωλούνται στα κιόσκια Τσιμισκή και Αριστοτέλους, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στα παρακάτω βιβλιοπωλεία: "Σύγχρονη Εποχή" (Εγνατίας και Μενελάου 3), "Ραγιάς" (Ερμού 44), "Ιανός" (Αριστοτέλους 7), "Μπαρμπουνάκης" (Αριστοτέλους 4 - 6), "Λέσχη του Βιβλίου" (Καλαποθάκη 13).

Η επόμενη, η οποία κλείνει τον κύκλο συναυλιών σε πολλές πόλεις της χώρας, που πραγματοποίησε ο συνθέτης, για τη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ, θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 1-2-95,στις 7 μ.μ.,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη,του Μανώλη Μητσιά,του Βασίλη Λέκκα και άλλων γνωστών καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ