ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλίμα γενικής έντασης

Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους προκαλεί προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ειρηνευτική πορεία στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου των Παλαιστινίων από τα αυτόνομα εδάφη στο ισραηλινό έδαφος και, σαν να μην έφταναν αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε, χτες, την οικοδόμηση 3.000 νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής στην απόφαση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη Αχμέντ Τίμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ φαίνεται ότι επιμένει στην πολιτική του εποικισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που οι επιλογές αυτές θα έχουν στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα με την καινούρια αυτή εστία έντασης ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στους Ισραηλινούς, νωπές είναι ακόμα οι εικόνες του μακελειού της Κυριακής και οι θρήνοι για τους 19 νεκρούς Ισραηλινούς. Η έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τις δυο αντιπαρατιθέμενες πλευρές και προς όλα τα "φιλειρηνικά" και "συνετά" κράτη για συνέχιση και διασφάλιση με κάθε θυσία της ειρηνευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την οποία ανακοινώθηκε και το πάγωμα των λογαριασμών που διατηρούν στις ΗΠΑ 12 οργανώσεις και 18 άτομα, ύποπτα για τρομοκρατική δράση, προκάλεσε την άμεση απάντηση των δυο από τις οργανώσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες της οργάνωσης "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος" (Τζιχάντ) και της οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Φατχί αλ Σουκάκι και Ναγέφ Χαουάτμε αντίστοιχα, κατηγόρησαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι λανθασμένα κατέταξε τις οργανώσεις τους στη μαύρη λίστα του παγώματος των λογαριασμών, γιατί πολύ απλά ποτέ οι 2 αυτές οργανώσεις δε διατήρησαν λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Ο Σουκάκι, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία αξία και απλώς αποδεικνύει μια μεροληπτική στάση προς όφελος του Ισραήλ. Επιπλέον, συνέχισε ο Σουκάκι, αντικατοπτρίζει μια φτηνή προσπάθεια του Προέδρου να συγκεντρώσει εβραϊκές ψήφους για τις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης της "Τζιχάντ", η οποία ανέλαβε και την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής, έκλεισε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της οργάνωσής του είναι μαχητές της ελευθερίας και όχι τρομοκράτες, όπως είναι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Νέλσον Μαντέλα, και ο μοναδικός τους στόχος είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος μετέβη χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας, για να συναντήσει τον βασιλιά Χουσεφιν σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση των ιορδανο - παλαιστινιακών σχέσεων, δέχτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης τα "πυρά" του πρώην συνεργάτη του Μπασάμ Αμπού Σαρίφ. Ο Σαρίφ, σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την άποψη ότι η παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει, κατ' αρχάς, να θέσει εκτός νόμου τις ομάδες εκείνες που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρώην συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η παλαιστινιακή αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να παραχωρήσει στους Παλαιστινίους βασικά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Τέλος, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδίκασε κατηγορηματικά τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, η ΟΥΝΕΣΚΟ, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι, από τις 18 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στην έδρα της στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη με τίτλο "Η Μεσόγειος: μετά την ειρήνη, ποιο είναι το μέλλον;", η οποία θα εστιαστεί στο Μεσανατολικό θέμα, και στην οποία θα προεδρεύσουν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

ΗΠΑ
Κλίντον υπέρ κοινωνικού συμβολαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ανάγκη σύναψης ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" που θα φέρει δραστικές αλλαγές στην κυβέρνηση και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, επισήμανε μεταξύ πολλών άλλων ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

"Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τον κομματισμό, τις μικροπρέπειες και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να αντικρίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας", τόνισε ο Πρόεδρος Κλίντον, προσπαθώντας αφ' ενός, να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι έλαβε τα μηνύματα των εκλογών της 7ης Νοέμβρη και αφ' ετέρου, να εξασφαλίσει τη συνεργασία της κυβέρνησής του με το υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και πλειοψηφία Κογκρέσο.

Σε κάποιο άλλο σημείο της 90λεπτης ομιλίας του, ο Πρόεδρος Κλίντον τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η κατώτερη αμοιβή για τον Αμερικανό εργαζόμενο (από 4,25 δολάρια την ώρα... σε 5 δολάρια!) και, επιχειρώντας να αντικρούσει τα ανάλογα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών που αντιδρούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, διαπίστωσε ακόμη και αυτός ότι "δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με 4,25 δολάρια ωρομίσθιο όταν, μάλιστα, έχει και παιδιά να αναθρέψει".

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα εκστρατεία εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα μέτρα σχετικά με την απέλαση των παρανόμων μεταναστών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα αλλά και τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στους χώρους εργασίας. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έθνος μεταναστών, αλλά είναι συγχρόνως και έθνος Δικαίου", είπε χαρακτηριστικά ο "Δημοκρατικός" Πρόεδρος...

Οσον αφορά την πρόσφατη οικονομική κρίση στο Μεξικό και την υποτίμηση του πέσο, ο Μπιλ Κλίντον έκανε έκκληση για την όσο το δυνατόν άμεση έγκριση οικονομικής βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας βοήθεια όχι μόνο για το ίδιο το Μεξικό αλλά και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο της ομιλίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως: συμφωνία ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας για τα πυρηνικά, πορεία του Μεσανατολικού, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η επικύρωση της συμφωνίας "START II" για τα πυρηνικά.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μπλεξίματα με την εξόρυξη

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Διαταγή για το κλείσιμο του εργοστασίου "Ζ", που εξασφάλιζε τον εμπλουτισμό ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, έδωσε χτες η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, θεωρώντας ασύμφορη τη λειτουργία του.

Το λεγόμενο πυρηνικό εργοστάσιο "Ζ", του οποίου οι εγκαταστάσεις είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πρετόρια, είχε πρωτολειτουργήσει το 1987, εποχή κατά την οποία η Νότια Αφρική αδυνατούσε να αγοράσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το εξωτερικό, λόγω των κυρώσεων που είχε επιβάλει σε βάρος της (εξαιτίας του ρατσιστικού καθεστώτος "Απαρτχάιντ") ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το νοτιοαφρικανικό πυρηνικό πρόγραμμα (που περιλάμβανε έξι πυρηνικές βόμβες) "πάγωσε" πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς η τότε κυβέρνηση του Προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ προτίμησε να εντάξει τη χώρα του στον όμιλο των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη - Εξάπλωσης των Πυρηνικών Οπλων.

Στο μεταξύ, το "Επιμελητήριο Χρυσωρυχείων Νότιας Αφρικής" ανακοίνωσε χτες ότι η προοπτική καθιέρωσης 12 ημερών αργίας (αντί των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα) ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας στα χρυσωρυχεία και θα μειώσει την ετήσια παραγωγή χρυσού κατά 24 τόνους. Διεθνείς αναλυτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων επισήμαναν, εξ άλλου, ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τα νοτιοαφρικανικά χρυσωρυχεία είναι οι ιδιαίτερα ευμετάβλητες εργασιακές σχέσεις, στις οποίες δε διαφαίνεται κάποια εξομάλυνση, γιατί οι διοικήσεις παραμένουν αδιάφορες στα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού στη Νότια Αφρική αντιμετωπίζει συνεχή συρρίκνωση, εξαιτίας "τόσο της τιμής του χρυσού, όσο και κάποιων νομοθετικών εμποδίων που θέτουν πολλούς περιορισμούς στη διαμόρφωση της τιμής και μειώνουν τα κέρδη".

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η νοτιοαφρικανική βιομηχανία εξόρυξης χρυσού - που αντιπροσωπεύει περίπου το 4,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και απασχολεί τουλάχιστον 360.000 άτομα - παρουσίασε μείωση επί των καθαρών κερδών πάνω από 20% στο τέλος του περασμένου μήνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Επανάληψη των όρων

ΒΟΝΝΗ.-

"Μια από τα ίδια" μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιρακινή αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, που ολοκλήρωσε χτες αργά το βράδυ την επίσημη επίσκεψή της στη Βόννη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, η Γερμανία, η οποία είναι είναι από τις αρχές Γενάρη η προεδρεύουσα της επιτροπής κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράκ, επανέλαβε στον Ιρακινό στρατηγό Αμέρ Ρασίντ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας αλλά και του οργανισμού στρατιωτικής εκβιομηχάνισης του Ιράκ, την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας ότι για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης ή άρσης των υπαρχουσών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ελήφθησαν μετά την ιρακινή επέμβαση στο Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τρίτης το ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA του Κουβέιτ μετέδωσε ότι ο ΟΗΕ ενημέρωσε το Κουβέιτ για την πρόθεση του Ιράκ να επιστρέψει στο εμιράτο κάθε αντικείμενο το οποίο είχε κλαπεί από τα ιρακινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της ιρακινής κατοχής του 1990 - 91. Σύμφωνα, πάντα, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονται τα 6.000 κομμάτια που προέρχονται από ιδιωτικές περιουσίες και τα 9.000 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, που είχε παρουσιάσει η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η ανέγερση εβραϊκών οικισμών στρατιωτικού - εποικιστικού τύπου, όπως στην φωτογραφία από το Μααλέ Αντουμίμ, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Μέσης Ανατολής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ