Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλίντον υπέρ κοινωνικού συμβολαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ανάγκη σύναψης ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" που θα φέρει δραστικές αλλαγές στην κυβέρνηση και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, επισήμανε μεταξύ πολλών άλλων ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

"Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τον κομματισμό, τις μικροπρέπειες και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να αντικρίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας", τόνισε ο Πρόεδρος Κλίντον, προσπαθώντας αφ' ενός, να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι έλαβε τα μηνύματα των εκλογών της 7ης Νοέμβρη και αφ' ετέρου, να εξασφαλίσει τη συνεργασία της κυβέρνησής του με το υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και πλειοψηφία Κογκρέσο.

Σε κάποιο άλλο σημείο της 90λεπτης ομιλίας του, ο Πρόεδρος Κλίντον τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η κατώτερη αμοιβή για τον Αμερικανό εργαζόμενο (από 4,25 δολάρια την ώρα... σε 5 δολάρια!) και, επιχειρώντας να αντικρούσει τα ανάλογα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών που αντιδρούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, διαπίστωσε ακόμη και αυτός ότι "δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με 4,25 δολάρια ωρομίσθιο όταν, μάλιστα, έχει και παιδιά να αναθρέψει".

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα εκστρατεία εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα μέτρα σχετικά με την απέλαση των παρανόμων μεταναστών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα αλλά και τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στους χώρους εργασίας. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έθνος μεταναστών, αλλά είναι συγχρόνως και έθνος Δικαίου", είπε χαρακτηριστικά ο "Δημοκρατικός" Πρόεδρος...

Οσον αφορά την πρόσφατη οικονομική κρίση στο Μεξικό και την υποτίμηση του πέσο, ο Μπιλ Κλίντον έκανε έκκληση για την όσο το δυνατόν άμεση έγκριση οικονομικής βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας βοήθεια όχι μόνο για το ίδιο το Μεξικό αλλά και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο της ομιλίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως: συμφωνία ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας για τα πυρηνικά, πορεία του Μεσανατολικού, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η επικύρωση της συμφωνίας "START II" για τα πυρηνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ