Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μπλεξίματα με την εξόρυξη

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Διαταγή για το κλείσιμο του εργοστασίου "Ζ", που εξασφάλιζε τον εμπλουτισμό ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, έδωσε χτες η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, θεωρώντας ασύμφορη τη λειτουργία του.

Το λεγόμενο πυρηνικό εργοστάσιο "Ζ", του οποίου οι εγκαταστάσεις είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πρετόρια, είχε πρωτολειτουργήσει το 1987, εποχή κατά την οποία η Νότια Αφρική αδυνατούσε να αγοράσει εμπλουτισμένο ουράνιο από το εξωτερικό, λόγω των κυρώσεων που είχε επιβάλει σε βάρος της (εξαιτίας του ρατσιστικού καθεστώτος "Απαρτχάιντ") ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το νοτιοαφρικανικό πυρηνικό πρόγραμμα (που περιλάμβανε έξι πυρηνικές βόμβες) "πάγωσε" πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς η τότε κυβέρνηση του Προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ προτίμησε να εντάξει τη χώρα του στον όμιλο των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη - Εξάπλωσης των Πυρηνικών Οπλων.

Στο μεταξύ, το "Επιμελητήριο Χρυσωρυχείων Νότιας Αφρικής" ανακοίνωσε χτες ότι η προοπτική καθιέρωσης 12 ημερών αργίας (αντί των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα) ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάργηση περίπου 15.000 θέσεων εργασίας στα χρυσωρυχεία και θα μειώσει την ετήσια παραγωγή χρυσού κατά 24 τόνους. Διεθνείς αναλυτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων επισήμαναν, εξ άλλου, ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τα νοτιοαφρικανικά χρυσωρυχεία είναι οι ιδιαίτερα ευμετάβλητες εργασιακές σχέσεις, στις οποίες δε διαφαίνεται κάποια εξομάλυνση, γιατί οι διοικήσεις παραμένουν αδιάφορες στα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού στη Νότια Αφρική αντιμετωπίζει συνεχή συρρίκνωση, εξαιτίας "τόσο της τιμής του χρυσού, όσο και κάποιων νομοθετικών εμποδίων που θέτουν πολλούς περιορισμούς στη διαμόρφωση της τιμής και μειώνουν τα κέρδη".

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η νοτιοαφρικανική βιομηχανία εξόρυξης χρυσού - που αντιπροσωπεύει περίπου το 4,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και απασχολεί τουλάχιστον 360.000 άτομα - παρουσίασε μείωση επί των καθαρών κερδών πάνω από 20% στο τέλος του περασμένου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ