Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
"ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ"
Ανησυχία για τις εξελίξεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η απόφαση του Κροάτη Προέδρου, Φράνιο Τούτζμαν, για την αποχώρηση των κυανοκράνων από την Κροατία με τη λήξη της θητείας τους, καθώς και οι συνακόλουθες απειλές του για χρήση στρατιωτικής βίας στην Κράινα, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες ανησυχίες στον ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες αντιδράσεις στην κροατική ανακοίνωση των Σέρβων της Κράινα και του Βελιγραδίου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, προειδοποίησε ότι πιθανή αποχώρηση των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από την Κροατία θα μπορούσε να οδηγήσει "σε αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες".

Ο ηγέτης των άμεσα απειλουμένων Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς, επισκέφτηκε από την πλευρά του το Πάλε για συνομιλίες με τον ηγέτη της σερβικής κοινότητας της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Μάρτιτς και Κάρατζιτς επρόκειτο να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έπειτα από την απόφαση του Ζάγκρεμπ και κυρίως την απειλή των κροατικών αρχών για ανάκτηση της Κράινα μέσω της στρατιωτικής βίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, συνάντησε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία και τους έδωσε σαφείς εντολές να πιέσουν με κάθε τρόπο την κροατική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων, ότι, αν οι δυνάμεις του ΟΗΕ αναγκαστούν να φύγουν από την Κροατία, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν μόνο στη Βοσνία, και, πιθανότατα, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και από εκεί, με αποτέλεσμα να πληγούν συντριπτικά οι άμαχοι πληθυσμοί.

Οι αξιωματούχοι της Ομάδας Επαφής, που πραγματοποίησαν επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Βοσνιακό τις τελευταίες μέρες, αποχώρησαν χτες από το Σεράγεβο, δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η αποστολή τους κατέληξε σε αποτυχία. Λίγο πριν την αναχώρησή τους, ο Ρώσος εκπρόσωπος, Αλεξέι Ζότοφ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται η άμεση έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στους Σέρβους και τους μουσουλμάνους, αφού οι Σέρβοι αρνούνται να αποδεχτούν, έστω κατ' αρχήν, τον προτεινόμενο χάρτη του σχεδίου της Ομάδας Επαφής.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας διέθεσε 7 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά παιδικών τροφών, εφοδίων και φαρμάκων, που θα αποσταλούν στην πληγείσα από το οικονομικό εμπάργκο Σερβία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τραγωδία του λαού της Κράινα(1996-03-09 00:00:00.0)
Προς εκπνοή της εκεχειρίας(1995-03-10 00:00:00.0)
Αποτυχίες και συμμαχίες(1995-01-27 00:00:00.0)
Νέες συμφωνίες, νέες απειλές(1995-01-24 00:00:00.0)
Μια επικίνδυνη απόφαση(1995-01-22 00:00:00.0)
Φόβοι νέων περιπλοκών(1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ