Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλλη μια απόδειξη οικονομικής υποταγής

Σιδηρά πυγμή και στις αποκρατικοποιήσεις εφαρμόζει το καθεστώς Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ. - (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ)

Παρά τη στροφή του καθεστώτος Γιέλτσιν σε πατριωτικά συνθήματα και φρασεολογία, οι ξένοι όλο και πιο απροκάλυπτα επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάμειξη στην απομάκρυνση του Μπορίς Πολεβάνοφ, αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και Προέδρου της επιτροπής κρατικής ιδιοκτησίας, ενός νευραλγικού οργανισμού που χειρίζεται την πρωτοφανή σε μέγεθος αποκρατικοποίηση που προωθεί εδώ και δύο χρόνια το καθεστώς Γιέλτσιν. Ο Πολεβάνοφ, που είχε διοριστεί σ' αυτή τη θέση πριν τρεις μήνες, απομακρύνθηκε με απόφαση του Γιέλτσιν στις 24 Γενάρη του 1995. Οπως γράφει ο ρωσικός Τύπος, ο Πολεβάνοφ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό στα τέλη του περασμένου χρόνου, ζητούσε να επανεξεταστεί η πορεία της αποκρατικοποίησης κι αυτό γιατί στο σφυρί και αντί εξευτελιστικών τιμών βγήκαν μεγάλες πρωτοπόρες κρατικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Οπως αναφέρει στην επιστολή του, αυτή "η αποκρατικοποίηση στη Ρωσία έδωσε λιγότερα έσοδα από την αποκρατικοποίηση στην Τσεχία". Η Πολωνία, συνεχίζει στην ίδια επιστολή, που αποκρατικοποίησε το 20% των κρατικών επιχειρήσεων, "κέρδισε πέντε φορές παραπάνω απ' ό,τι η Ρωσία".

Δεν είναι μόνο η ευκολία με την οποία ξεπουλιέται ο ιδρώτας του σοβιετικού λαού, αλλά και το γεγονός ότι, όπως σημειώνει ο Πολεβάνοφ στην επιστολή του, πολλά από τα έσοδα που συλλέγονται από τις αποκρατικοποιήσεις ποτέ δε φτάνουν στο κρατικό ταμείο, αλλά μοιράζονται ανάμεσα σε διάφορα κρατικά στελέχη και μεσάζοντες. Η ασυδοσία των ξένων και ντόπιων καπιταλιστών είναι τέτοια που παραβιάζονται ωμά ακόμη και οι ισχύοντες νόμοι της κυβέρνησης Γιέλτσιν, που εκ των πραγμάτων ευνοούν την άγρια καπιταλιστικοποίηση. Εχουν πουληθεί, π.χ., ακόμη και ολόκληρα λιμάνια, κάτι που απαγορεύεται από τους σχετικούς νόμους.

Τον Πολεβάνοφ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντικατασκοπίας, η οποία, σε έκθεσή της, αναφέρει τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στην αμυντική, όπως και στη διαστημική, βιομηχανία η αλόγιστη ιδιωτικοποίηση. Οι ξένες υπηρεσίες, ουσιαστικά, λυμαίνονται την ιδιωτικοποίηση σ' αυτούς τους πρωτοπόρους κλάδους. Αμερικανός πολίτης, π.χ., αγόρασε, με χρήματα της CIA, το 30% των μετοχών μιας επιχείρησης αμυντικής βιομηχανίας και, στη συνέχεια, την εξανάγκασε, με διάφορες πιέσεις, να παραιτηθεί από την παραγωγή του λεγομένου στρατηγικού γραφίτη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυραύλων του ρωσικού στρατού, και ν' αρχίσει να τον παραγγέλνει από τις ΗΠΑ. Ο Πολεβάνοφ ζήτησε να μην ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αποκρατικοποίησης πριν την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.(Η κρατική Δούμα ήδη το απέρριψε). Επίσης ζητούσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την αναθεώρηση ιδιαίτερα επιζήμιων ιδιωτικοποιήσεων. Η πρόταση αυτή θεωρήθηκε σαν προσπάθεια να εθνικοποιηθούν και πάλι μια σειρά επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν. Οι ενδιαφερόμενες ξένες επιχειρήσεις ζήτησαν αμέσως το κεφάλι του Πολεβάνοφ επί πίνακι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απείλησε ότι δε θα καταβάλει στη Ρωσία το τακτικό μερίδιο των δανείων για το '95 αν αμφισβητηθεί στο παραμικρό η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι απαιτήσεις των ξένων καπιταλιστών ακόμη μια φορά ικανοποιήθηκαν, δείχνοντας ακόμη μια φορά ποιος πραγματικά αποφασίζει για την πορεία της σημερινής Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ