Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλίμα γενικής έντασης

Νέα εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους προκαλεί προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ειρηνευτική πορεία στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου των Παλαιστινίων από τα αυτόνομα εδάφη στο ισραηλινό έδαφος και, σαν να μην έφταναν αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε, χτες, την οικοδόμηση 3.000 νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής στην απόφαση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη Αχμέντ Τίμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ φαίνεται ότι επιμένει στην πολιτική του εποικισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που οι επιλογές αυτές θα έχουν στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα με την καινούρια αυτή εστία έντασης ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στους Ισραηλινούς, νωπές είναι ακόμα οι εικόνες του μακελειού της Κυριακής και οι θρήνοι για τους 19 νεκρούς Ισραηλινούς. Η έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τις δυο αντιπαρατιθέμενες πλευρές και προς όλα τα "φιλειρηνικά" και "συνετά" κράτη για συνέχιση και διασφάλιση με κάθε θυσία της ειρηνευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την οποία ανακοινώθηκε και το πάγωμα των λογαριασμών που διατηρούν στις ΗΠΑ 12 οργανώσεις και 18 άτομα, ύποπτα για τρομοκρατική δράση, προκάλεσε την άμεση απάντηση των δυο από τις οργανώσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες της οργάνωσης "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος" (Τζιχάντ) και της οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Φατχί αλ Σουκάκι και Ναγέφ Χαουάτμε αντίστοιχα, κατηγόρησαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι λανθασμένα κατέταξε τις οργανώσεις τους στη μαύρη λίστα του παγώματος των λογαριασμών, γιατί πολύ απλά ποτέ οι 2 αυτές οργανώσεις δε διατήρησαν λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Ο Σουκάκι, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία αξία και απλώς αποδεικνύει μια μεροληπτική στάση προς όφελος του Ισραήλ. Επιπλέον, συνέχισε ο Σουκάκι, αντικατοπτρίζει μια φτηνή προσπάθεια του Προέδρου να συγκεντρώσει εβραϊκές ψήφους για τις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης της "Τζιχάντ", η οποία ανέλαβε και την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής, έκλεισε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της οργάνωσής του είναι μαχητές της ελευθερίας και όχι τρομοκράτες, όπως είναι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Νέλσον Μαντέλα, και ο μοναδικός τους στόχος είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος μετέβη χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας, για να συναντήσει τον βασιλιά Χουσεφιν σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση των ιορδανο - παλαιστινιακών σχέσεων, δέχτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης τα "πυρά" του πρώην συνεργάτη του Μπασάμ Αμπού Σαρίφ. Ο Σαρίφ, σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την άποψη ότι η παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει, κατ' αρχάς, να θέσει εκτός νόμου τις ομάδες εκείνες που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρώην συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η παλαιστινιακή αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να παραχωρήσει στους Παλαιστινίους βασικά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Τέλος, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδίκασε κατηγορηματικά τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, η ΟΥΝΕΣΚΟ, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι, από τις 18 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στην έδρα της στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη με τίτλο "Η Μεσόγειος: μετά την ειρήνη, ποιο είναι το μέλλον;", η οποία θα εστιαστεί στο Μεσανατολικό θέμα, και στην οποία θα προεδρεύσουν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ