ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤEXNOΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
"Δεν υποχωρούμε"
  • Συγκεντρώσεις σπουδαστών χτες σε Αθήνα, Ηράκλειο και Σέρρες
  • Σε απεργία στις εξετάσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ
  • Καθιστική διαμαρτυρία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ και οι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων προσανατολίζονται στη συνέχιση των δικών τους κινητοποιήσεων που φτάνουν μέχρι και την απεργία στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου.

Χτες οι σπουδαστές έκαναν στην Αθήνα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών στο Δερβένι, συμβολική κατάληψη στη νομαρχία Ηρακλείου, ενώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο ύψος του Βαρδάρη. Παράλληλα, χτες οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ έκαναν τη δεύτερη προειδοποιητική 24ωρη απεργία που συνοδεύτηκε από συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Με κυρίαρχο σύνθημα "αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" οι σπουδαστές από σχολές των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, ΣΕΛΕΤΕ, Πάτρας, Λάρισας και Καρπενησίου συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα προπύλαια και στη συνέχεια μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου κατέληξαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Πετσάλνικο.Οι σπουδαστές για μία ακόμα φορά ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την καθιέρωση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ καταδίκασαν και την πολιτική της λιτότητας με το σύνθημα "το 6,8% είναι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την παιδεία".

Δεν έλειψαν και τα συνθήματα ενάντια στην ιδιωτική κερδοσκοπία όπως το "οι σπουδαστές παλεύουν και απαιτούν τα ΙΕΚ να καταργηθούν".

Οι σπουδαστές απομόνωσαν μικρή ομάδα ΔΑΠιτών που προσπάθησε με το σύνθημα"κάτω η χούντα του ΤΕΕ" να αποπροσανατολίσει τη χτεσινή κινητοποίηση.

Για μία ακόμα φορά σε κινητοποίηση σπουδαστών η εμφάνιση των ΜΑΤ ήταν προκλητική, καθώς ακολουθούσαν σχεδόν κολλητά στους σπουδαστές, κάτι που προκάλεσε την αντίθεσή τους με το σύνθημα "θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι αστυνόμευση σε κάθε μας πορεία".

Μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό οι σπουδαστές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ στα αιτήματα των οποίων ξεχωρίζει αυτό του να μη θιγεί το υπάρχον προσωπικό, δήλωσαν ότι με τη στάση του το υπουργείο τούς οδηγεί στην απεργία μέσα στις εξετάσεις του εξαμήνου. Οι εξετάσεις σε ορισμένα ΤΕΙ αρχίζουν αύριο. Από την πλευρά του ο Φ. Πετσάλνικος έδειξε να μην καταλαβαίνει τι γίνεται και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία αιτία για το χάσιμο των εξετάσεων του εξαμήνου, ενώ είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει το διάλογο.

Στις Σέρρες

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο Δερβένι, έκλεισαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών, που διεκδικούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τις 12 το μεσημέρι ως και τις 12.30 έκλεισαν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα του δρόμου. Στη συνέχεια μέχρι τη 1 άνοιξαν δύο λωρίδες για να περνάνε τα οχήματα και παράλληλα μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για τους λόγους των κινητοποιήσεων τους και για τα βασικά τους αιτήματα.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους οι σπουδαστές διαμαρτύρονταν φωνάζοντας συνθήματα όπως "δέκα χρόνια υπομονή ήρθε η ώρα των ΤΕΙ", "θέλουμε πτυχία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "αύξηση των δαπανών για την παιδεία", "αγώνας μαζικός πανσπουδαστικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ο αποκλεισμός του δρόμου σταμάτησε στη 1 το μεσημέρι, οπότε επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και πήραν το δρόμο της επιστροφής για τις Σέρρες, όπου σήμερα μέχρι το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε κατάληψη της γραμματείας του ΤΕΙ, ενώ για το βράδυ προγραμματίζουν συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης.

Σήμερα οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην περιοχή Βαρδάρη στις 11 το πρωί.

Στο Ηράκλειο

Πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Ηρακλείου, πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ της πόλης και επέδωσαν στο νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών τόνισαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις καταλήψεις των σχολών τους ακόμα και εάν χάσουν το εξάμηνο σπουδών, προκειμένου να πετύχουν από την κυβέρνηση την αναβάθμιση των σπουδών και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Στο μεταξύ σε κατάληψη βρίσκονται και τα περισσότερα λύκεια και γυμνάσια σε ολόκληρη την Κρήτη.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΟΧΙ παιδεία για λίγους και εκλεκτούς

Πορεία χτες στη Βουλή των νυχτερινών μαθητών, ενόψει και της συζήτησης σήμερα της πρότασης νόμου για τη νυχτερινή εκπαίδευση

Με κεντρικό σύνθημα "Εμπρός για αναβάθμιση στα νυχτερινά", μαθητές νυχτερινών σχολείων της Αθήνας συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στην Πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη Βουλή.

Η χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών έγινε ενόψει της σημερινής συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου για τη νυχτερινή εκπαίδευση, που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία των νυχτερινών μαθητών συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και τους επέδωσε ψήφισμα, με το οποίο οι νυχτερινοί μαθητές στηρίζουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που πρέπει να σημειωθεί ότι καλύπτει τα βασικά αιτήματα των νυχτερινών μαθητών. Με το ψήφισμα καλούνται τα κόμματα να τοποθετηθούν θετικά πάνω στην πρόταση νόμου και να την υπερψηφίσουν. Επίσης, καλούνται όλοι οι νυχτερινοί μαθητές να ασκήσουν κάθε πίεση, προκειμένου να υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου.

Οπως δήλωσαν οι αντιπρόσωποι των μαθητών μετά τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων,αυτοί δεν τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ ή κατά του σχεδίου νόμου, επικαλούμενοι την απουσία των εισηγητών των κομμάτων στη σημερινή συνεδρίαση. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ αντιπροσωπεία τους θα παρακολουθήσει τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος.

Την Κυριακή το πρωί το συντονιστικό όργανο των νυχτερινών μαθητών θα συνεδριάσει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να αποφασίσει τις μορφές συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά αιτήματα των νυχτερινών μαθητών - που περιέχονται και στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ - είναι η εξάωρη απασχόληση με αποδοχές οκταώρου, η κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στα νυχτερινά λύκεια και η ίδρυση νέων σχολείων, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Στη χτεσινή πορεία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της επιτροπής νέων της ΓΣΕΕ, ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το "όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, φτιάξτε σχολεία για τους νυχτερινούς".

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Δημαρχιακές γροθιές κατά μαθητών
  • Καταγγελίες μαθητών του 1ου και 2ου Λυκείου κατά του δημάρχου της πόλης για ξυλοδαρμό καταληψία μαθητή
  • "Το μαθητικό κίνημα ξέρει να απαντάει σε τέτοιους ανθρώπους", τονίζει η ΟΒ της ΚΝΕ της περιοχής

Για τραμπούκικη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλουν οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Βριλησσίων τον δήμαρχο της πόλης Ν. Παπαδόπουλο.Συγκεκριμένα, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι την περασμένη Παρασκευή και ενώ το σχολείο ήταν υπό κατάληψη ο δήμαρχος με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κατέφθασε στο σχολικό χώρο για να εμποδίσει την κατάληψη. Αφού είδε ότι οι μαθητές δεν έλυναν την κατάληψη, ξέσπασε με βία πάνω σε έναν μικρό μαθητή, επειδή αρνήθηκε να βγει από το σχολείο.

"Οπως καλούσα τα παιδιά που ήταν έξω από το σχολείο να μπουν μέσα, έρχεται ο δήμαρχος και μου λέει να βγω έξω και φυσικά εγώ το αρνήθηκα. Τότε άρχισε να φωνάζει "δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ" και μου όρμηξε σπρώχνοντάς με και χτυπώντας με στο στομάχι με γροθιές",καταγγέλλει ο Δημήτρης Ψαρράς,μαθητής της Α τάξης του 1ου Λυκείου.

Η ΟΒ Βριλησσίων της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του δημάρχου και ταυτόχρονα καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη λύση τον δίκαιων τοπικών τους προβλημάτων. Συνεχίζει ακόμα λέγοντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ξέρει το μαθητικό κίνημα να τις αντιμετωπίζει.

Οι μαθητές συνεχίζουν την κατάληψη, έχοντας ως αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, το σταμάτημα κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης, αλλά και επιπλέον ένα αίτημα ιδιαίτερο σοβαρό που αφορά το δικό τους σχολείο. Την παράδοση του νέου σχολικού κτιρίου, η οποία έπρεπε να είχε γίνει από το περασμένο καλοκαίρι και για ανεξήγητους λόγους δεν έχει γίνει ακόμα. Το σχολείο που γίνονται μέχρι σήμερα τα μαθήματα είναι σε άθλια κατάσταση, αφού χρησιμοποιούνται για αίθουσες ακόμα και δωμάτια που αρχικά ήταν τουαλέτες και αποδυτήρια.

"Σε αυτές τις συνθήκες και αφού το καινούριο κτίριο δεν έχει παραδοθεί όπως θα έπρεπε, οι κινητοποιήσεις μας είναι πλήρως δίκαιες και θα τις συνεχίσουμε", δήλωσε ο Στάθης Δημόπουλος,μαθητής του σχολείου.

Περιοδεία Κολοζώφ

Περιοδεία στο ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το πρωί ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Εκδήλωση της ΚΝΕ Ν. Ιωνίας

"Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη για τη νεολαία και την κοινωνία". Με τα λόγια αυτά η Οργάνωση της ΚΝΕ Νέας Ιωνίας καλεί τους νέους της περιοχής να πάρουν μέρος στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στις 8 το βράδυ στον κινηματογράφο "Αστήρ". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Πολιτισμός και νεολαία" και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικό λαϊκό συγκρότημα, το τοπικό μουσικό συγκρότημα και τους "Πρίσμα".

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτιστικής παρέμβασης της ΚΝΕ ενάντια στην πολιτιστική υποβάθμιση που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ουσιαστικής δημιουργίας με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Οπως καταγγέλλει η Οργάνωση της ΚΝΕ Ν. Ιωνίας, εκτός από έλλειψη χώρων κατάλληλων για πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα στο δήμο, την ανάπτυξη πολιτιστικής δημιουργίας δυσχεραίνει και η σαφής έλλειψη διάθεσης από την τωρινή Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ η Οργάνωση της ΚΝΕ είχε ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή την αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας για να πραγματοποιήσει διήμερο εκδηλώσεων, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, η απάντηση ήταν αρνητική, με τη δικαιολογία ότι ο χώρος δεν παραχωρείται σε κομματικές νεολαίες, πράγμα που δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Πάντως, η Οργάνωση της ΚΝΕ της Ν. Ιωνίας δηλώνει αποφασισμένη να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στο δήμο, αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου ζωής της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ