Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤEXNOΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
"Δεν υποχωρούμε"
  • Συγκεντρώσεις σπουδαστών χτες σε Αθήνα, Ηράκλειο και Σέρρες
  • Σε απεργία στις εξετάσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ
  • Καθιστική διαμαρτυρία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ και οι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων προσανατολίζονται στη συνέχιση των δικών τους κινητοποιήσεων που φτάνουν μέχρι και την απεργία στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου.

Χτες οι σπουδαστές έκαναν στην Αθήνα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών στο Δερβένι, συμβολική κατάληψη στη νομαρχία Ηρακλείου, ενώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο ύψος του Βαρδάρη. Παράλληλα, χτες οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ έκαναν τη δεύτερη προειδοποιητική 24ωρη απεργία που συνοδεύτηκε από συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Με κυρίαρχο σύνθημα "αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" οι σπουδαστές από σχολές των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, ΣΕΛΕΤΕ, Πάτρας, Λάρισας και Καρπενησίου συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα προπύλαια και στη συνέχεια μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου κατέληξαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Πετσάλνικο.Οι σπουδαστές για μία ακόμα φορά ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την καθιέρωση της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ καταδίκασαν και την πολιτική της λιτότητας με το σύνθημα "το 6,8% είναι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την παιδεία".

Δεν έλειψαν και τα συνθήματα ενάντια στην ιδιωτική κερδοσκοπία όπως το "οι σπουδαστές παλεύουν και απαιτούν τα ΙΕΚ να καταργηθούν".

Οι σπουδαστές απομόνωσαν μικρή ομάδα ΔΑΠιτών που προσπάθησε με το σύνθημα"κάτω η χούντα του ΤΕΕ" να αποπροσανατολίσει τη χτεσινή κινητοποίηση.

Για μία ακόμα φορά σε κινητοποίηση σπουδαστών η εμφάνιση των ΜΑΤ ήταν προκλητική, καθώς ακολουθούσαν σχεδόν κολλητά στους σπουδαστές, κάτι που προκάλεσε την αντίθεσή τους με το σύνθημα "θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι αστυνόμευση σε κάθε μας πορεία".

Μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό οι σπουδαστές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ στα αιτήματα των οποίων ξεχωρίζει αυτό του να μη θιγεί το υπάρχον προσωπικό, δήλωσαν ότι με τη στάση του το υπουργείο τούς οδηγεί στην απεργία μέσα στις εξετάσεις του εξαμήνου. Οι εξετάσεις σε ορισμένα ΤΕΙ αρχίζουν αύριο. Από την πλευρά του ο Φ. Πετσάλνικος έδειξε να μην καταλαβαίνει τι γίνεται και δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία αιτία για το χάσιμο των εξετάσεων του εξαμήνου, ενώ είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει το διάλογο.

Στις Σέρρες

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο Δερβένι, έκλεισαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών, που διεκδικούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τις 12 το μεσημέρι ως και τις 12.30 έκλεισαν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα του δρόμου. Στη συνέχεια μέχρι τη 1 άνοιξαν δύο λωρίδες για να περνάνε τα οχήματα και παράλληλα μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για τους λόγους των κινητοποιήσεων τους και για τα βασικά τους αιτήματα.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους οι σπουδαστές διαμαρτύρονταν φωνάζοντας συνθήματα όπως "δέκα χρόνια υπομονή ήρθε η ώρα των ΤΕΙ", "θέλουμε πτυχία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "αύξηση των δαπανών για την παιδεία", "αγώνας μαζικός πανσπουδαστικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ο αποκλεισμός του δρόμου σταμάτησε στη 1 το μεσημέρι, οπότε επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και πήραν το δρόμο της επιστροφής για τις Σέρρες, όπου σήμερα μέχρι το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε κατάληψη της γραμματείας του ΤΕΙ, ενώ για το βράδυ προγραμματίζουν συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης.

Σήμερα οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην περιοχή Βαρδάρη στις 11 το πρωί.

Στο Ηράκλειο

Πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Ηρακλείου, πραγματοποίησαν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ της πόλης και επέδωσαν στο νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών τόνισαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις καταλήψεις των σχολών τους ακόμα και εάν χάσουν το εξάμηνο σπουδών, προκειμένου να πετύχουν από την κυβέρνηση την αναβάθμιση των σπουδών και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Στο μεταξύ σε κατάληψη βρίσκονται και τα περισσότερα λύκεια και γυμνάσια σε ολόκληρη την Κρήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ