Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέρεψε μια "πηγή" από την Πάργα

Κηδεύτηκε ο αγωνιστής λογοτέχνης Βασίλης Πηγής

Χάθηκε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ένας εκλεκτός αγωνιστής, κομμουνιστής και λογοτέχνης, ο Βασίλης Πηγής.

Ο Β. Πηγής, μέλος της ΕΕΛ και της ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ πέθανε ξαφνικά προχτές το βράδυ, μόλις είχε γυρίσει στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά, από το κόψιμο της πίτας του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και μια επίσκεψη εργασίας στην ΚΟΒ του.

Η κηδεία του έγινε χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο των Γλυκών Νερών. Τον εξαίρετο αυτό σύντροφο, φίλο, συνάδελφο, αγωνιστή, αποχαιρέτησε εκ μέρους της ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ ο συγγραφέας Νίκος Κυτόπουλος."Σήμερα - είπε - κλαίνε τα βουνά της Πίνδου για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Κλαίνε τα παλικάρια του Γράμμου, που έχασαν έναν άξιο καπετάνιο. Κλαίει η Πάργα, που έχασε έναν εκλεκτό γιο".

Ο Β. Πηγής γεννήθηκε το 1916 στην Πάργα της Ηπείρου. Από τα νεανικά του χρόνια ενστερνίστηκε τις ιδέες του Μεγάλου Οκτώβρη. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός και στην κατοχή σαν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Κυνηγημένος μετά τη Βάρκιζα, κατέφυγε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας, απ' όπου κατέβηκε μετά και εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Με τη λήξη του Εμφυλίου, κατέφυγε αρχικά στη Ρουμανία και μετά στη Λαοκρατική Γερμανία. Επέστρεψε στην Πατρίδα ύστερα από 30 χρόνια υπερορίας. Ολα αυτά τα χρόνια, στάθηκε συνεπής στις αρχές και τις ιδέες του. Σ' όλες τις καμπές του επαναστατικού κινήματος έμεινε όρθιος και αταλάντευτος. Εμεινε πιστός στις σημαίες του ΚΚΕ. Η μόνη φιλοδοξία του ήταν να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ταμπούρι, όπου τον έτασσαν κάθε φορά οι ανάγκες του αγώνα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την υγεία του. Ο Β. ΠΗΓΗΣ άφησε πλούσιο λογοτεχνικό έργο (πεζά, ποίηση, θεατρικά σκετς, μεταφράσεις από τη ρουμάνικη λογοτεχνία κλπ).

Τον εξαίρετο αυτό αγωνιστή συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία του η σύζυγός του Φούλα, ο γιος του Ανδρέας, εκπρόσωποι του ΚΚΕ (Ν. Καλούδης, Δ. Μαμάτσης, Γ. Μωραφιτης), ο πρόεδρος της ΕΕΛ Βάσος Γεωργίου, εκπρόσωποι της ΠΕΕΠΠ και μεγάλος αριθμός επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, συμπολεμιστών του κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ