Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΩΝ 28 ΧΑΝΙΩΤΩΝ
Ο νομάρχης υπεύθυνος για τα επεισόδια

Αγόρευση - καταπέλτης του εισαγγελέα, που πρότεινε την αθώωση των 25

Την καταδίκη τριών από τους 28 Χανιώτες που δικάζονται για την πυρκαγιά στη Νομαρχία Χανίων κατά τη διάρκεια της αντιβασικής διαδήλωσης τον Ιούλη του '90, πρότεινε κατά την αγόρευσή του χτες ο εισαγγελέας του Ορκωτού Κακουργιοδικείου Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Σταύρος Αθανασάκης, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων εκτός του 45χρονου οικοδόμου Μανώλη Τσινιεράκη που κατηγορείται για εμπρησμό, του 42χρονου πολιτικού μηχανικού Βαρδή Τσουδή που κατηγορείται για κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένες φθορές σε αυτοκίνητο και του 25χρονου φοιτητή δασοπονίας Σπύρου Πατρελάκη, που κατηγορείται κι αυτός για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, ανέφερε πως η κύρια ευθύνη για τα επεισόδια ανήκει στο νομάρχη, που στέρησε από τους διαδηλωτές το βασικό συνταγματικό τους δικαίωμα του "συνέρχεσθαι και αναφέρεσθαι στις αρχές", με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές δίκαια να το διεκδικήσουν και ως εκ τούτου να συναντήσουν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, που εκσφενδόνιζαν δακρυγόνα και άλλα χημικά. Αυτή η στάση της αστυνομικής δύναμης όξυνε την κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουμε επεισόδια και μεγάλες καταστροφές στο κτίριο της νομαρχίας και τους γύρω χώρους. Ο εισαγγελέας έμμεσα καταλόγισε ευθύνες στο νομάρχη, γιατί θα μπορούσε και έπρεπε να δεχτεί το ψήφισμα της διαδήλωσης και να τελειώσει ειρηνικά, όπως έγινε την ίδια περίοδο στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Αλλωστε, όπως είπε ο εισαγγελέας, οι διαδηλωτές είχαν το δικαίωμα να καταφέρονται ενάντια στην παραμονή των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, γιατί και μόνο η παρουσία τους αποτελεί εστία μόλυνσης, με συνέπεια να έχουν αυτή τη στιγμή καρκινοπάθειες στην περιοχή.

Ευθύνες έχει ο νομάρχης, συνέχισε ο εισαγγελέας και γιατί πριν διατάξει την επίθεση των ΜΑΤ, δε συγκάλεσε τη νομαρχιακή αστυνομική επιτροπή για ν' αποφανθεί συλλογικά αν χρειαζόταν η παρουσία και η επίθεση των ΜΑΤ. Αυτές τις σοβαρές παρανομίες ο εισαγγελέας τις απέδωσε στην απειρία του νομάρχη. Συνεπώς οι διαδηλωτές ήσαν καθ' όλα νόμιμοι, αφού απαντούσαν σε παρανομία του νομάρχη. Για τους περισσότερους διαδηλωτές ήταν απαλλακτικός ο εισαγγελέας, για τις περισσότερες κατηγορίες. Επέμενε όμως ότι ευσταθούν ορισμένες απ' τις κατηγορίες σε βάρος των τριών κατηγορουμένων. Να σημειωθεί, ότι γι' αυτές τις κατηγορίες έλαβε υπόψη του μόνο τις καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων κατηγορίας (αστυνομικών), που κατά την ακροαματική διαδικασία έπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων. Μετά τον εισαγγελέα συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα βγει γύρω στις 10 Φλεβάρη. Η δίκη άρχισε την 1η Νοέμβρη του '94.

Από κύκλους της υπεράσπισης τονιζόταν ότι η δίκη έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται απ' τον αμερικάνικο παράγοντα, για να παταχτεί κάθε αντίσταση στην παραμονή των βάσεων στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ