Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μισθοί Δημοσίου στους γιατρούς του Ωνασείου

Αλλά μόνο για το κανονικό ωράριο

Ετοιμο έχει ο υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός, το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς αμοιβών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, το Ωνάσειο παραμένει ΝΠΙΔ αλλά κατά τον Δ. Κρεμαστινό το "Ωνάσειο ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και ιδιοκτήτης του είναι το κράτος". Η κατάθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Δ. Κρεμαστινό, θα γίνει με την επίσημη - και όχι ανεπίσημη κατά την έκφρασή του - απόφαση του Ωνάσειου Ιδρύματος για τη δωρεά ή όχι μιας ακόμα πτέρυγας στο Κέντρο. Η αναμονή αυτή, δήλωσε ο υπουργός, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση αλλαγή του ήδη σχεδιασμένου πλαισίου - αυτό, είπε, είναι αδιαπραγμάτευτο - αλλά για να γνωρίζουν "όλοι πόσο καθαρό είναι το παιγνίδι".

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Στο κανονικό ωράριο οι μισθοί των γιατρών θα είναι ίσοι με τους αντίστοιχους μισθούς του Δημοσίου.
  • Οι πανεπιστημιακοί που απασχολούνται στο Ωνάσειο δε θα αμείβονται καθόλου για το πανεπιστημιακό τους ωράριο. Δηλαδή δε θα παίρνουν καμιά πρόσθετη αμοιβή γι' αυτό το ωράριο.
  • Για τους υπόλοιπους γιατρούς, που δεν είναι μόνιμοι, και έχουν τριετή θητεία και κρίνονται και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα ισχύσει η σχέση που επιτρέπει ο νόμος: Δηλαδή θα πληρώνονται τις υπερωρίες τους, για την κλήση απ' το σπίτι και για την έρευνά τους με τον τρόπο που θα τον αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Αν οι χειρουργοί θέλουν να χειρουργούν μετά τις 4μμ "ας τα βρουν με τη διοίκηση", κατά την έκφραση του υπουργού. "Την παραγωγικότητα ας τη βρουν μόνοι τους" είπε ο υπουργός.
  • Το ΔΣ θα το ορίζει και θα το παύει η κυβέρνηση. Θα είναι μιας θητείας και εφόσον εκτρέπεται της αποστολής του θα πρέπει η κυβέρνηση να το αντικαθιστά.
  • Ο Διευθυντής του Ωνασείου θα έχει την ευχέρεια να κινείται ελεύθερα. Θα είναι όμως υπό την εποπτεία του υπουργού και του Ενιαίου Φορέα Υγείας, που μέχρι στιγμής όμως αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης.
  • Θα προβλέπεται ακόμα, πέραν του ετησίου ελέγχου της οικονομικής επιθεώρησης του υπουργείου, και έκτακτος έλεγχος κατά την κρίση του υπουργού Υγείας.
Το μεγάλο νομοσχέδιο

Για το μεγάλο νομοσχέδιο ο υπουργός δεν προσδιόρισε ακριβή χρόνο για την κατάθεσή του. Θα γίνει, είπε, διάλογος, με το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, και με την κοινοβουλευτική ομάδα για το τελικό σχέδιο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παπαδέλη που υποστήριξε ότι οι βασικές επιλογές για την υγεία δεν μπορεί να είναι προϊόν συναίνεσης - κάτι που ο Δ. Κρεμαστινός το θεωρεί βασική προϋπόθεση - ο υπουργός είπε ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να έχουν άποψη επί παντός θέματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναινετική στρατηγική στις ανατροπές (2010-11-30 00:00:00.0)
Οι ιατρικές μετοχές οδηγούν στα περιττά χειρουργεία (2001-05-30 00:00:00.0)
"Ομαδική απάντηση" στον Εβερτ (1996-01-04 00:00:00.0)
Βλαπτικές μεταλλάξεις (1995-03-03 00:00:00.0)
Απόφαση προστασίας της δημόσιας υγείας (1995-02-09 00:00:00.0)
Εισαγγελέας στο "Ωνάσειο" (1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ