Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληθυσμοί "εν κινδύνω"

Τραγικός ήταν ο απολογισμός για τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα"

Ρουάντα, Ζαφιρ, Μπουρούντι. Ενάμισι εκατομμύριο νεκροί από τις σφαγές και τις αρρώστιες... Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που μετακινήθηκαν από τη Ρουάντα σε γειτονικές χώρες, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, έφτασε τα 2 εκατομμύρια και από το Μπουρούντι τις 700.000.

Χτες ήταν η Διεθνής μέρα των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" για τους πληθυσμούς εν κινδύνω και ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης Σ. Παπαδόπουλος μαζί με τον αντιπρόεδρο Δ. Πύρρο παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό τη φετινή έκδοση του βιβλίου τους, που αναφέρεται στις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο, με προεξάρχουσα εκείνη στη Ρουάντα.

Μέσα σ' αυτό το βιβλίο, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" έχουν καταγράψει τον τραγικό απολογισμό από τις 15 αποστολές που πραγματοποίησαν σ' όλο τον κόσμο από τον Αύγουστο του 93 ως τον Αύγουστο του 94. Παράλληλα, περιγράφουν ένα μέρος της τραγικής κατάστασης, κάτω από την οποία ζουν πολλοί απ' τους πληθυσμούς του πλανήτη. Και τα στοιχεία είναι πράγματι θλιβερά.

Ο Δ. Κρεμαστινός είπε ότι η βοήθεια των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" εκφράζει στην πράξη την "ανθρωπιά του γιατρού".

Οι "γκρίζες ζώνες"

Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" στον ετήσιο απολογισμό τους, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις "νάρκες κατά προσωπικού". Οι ίδιοι τις κατατάσσουν στην κατηγορία των όπλων που αγνοούν την ειρήνη. Κι αυτό γιατί μετά το τέλος των μαχών παραμένουν εγκαταλειμμένες και συνεχίζουν να εκρήγνυνται, σκοτώνοντας και αφήνοντας ανάπηρους χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο. Πολύ συχνά οι νάρκες τοποθετούνται σε καταυλισμούς και σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία και νοσοκομεία, με στόχο να σκοτώσουν, να τραυματίσουν και ν' αποθαρρύνουν τους αμάχους. Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν πως 100 εκατομμύρια νάρκες είναι διάσπαρτες σε 62 χώρες σ' όλο τον κόσμο, ενώ το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι είναι 200 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα":

  • Στην Αγκόλα 9 εκατομμύρια νάρκες καταλαμβάνουν το 33% της έκτασής της.
  • Στην Καμπότζη, που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του ενός ανθρώπου ακρωτηριασμένου από νάρκες ανά 236 κατοίκους ένα από τα κύρια αίτια νοσηρότητας είναι ο τραυματισμός από νάρκες.
  • Στο Αφγανιστάν έχουν τοποθετηθεί περίπου 9 - 10 εκατομμύρια νάρκες και σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα χρειαστούν 15 χρόνια για να "καθαριστούν".
  • Στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν τοποθετηθεί πάνω από 3 εκατομμύρια νάρκες από το 1991 και δύο παιδιά την ημέρα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία βαριά τραυματισμένα από νάρκες.
  • Στη Νικαράγουα αντιστοιχεί μία νάρκη για κάθε 30 κατοίκους.
  • Στην Αφρική μισό εκατομμύριο εκτάρια συνοριακών εδαφών ανάμεσα στη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια ερημώθηκαν εξαιτίας ναρκών που τοποθετήθηκαν κατά τον πόλεμο της Ζιμπάμπουε.
  • Στην Αγκόλα οι νάρκες που τοποθετήθηκαν στις γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις συντέλεσαν στη διατήρηση του υποσιτισμού.

"Οι "γκρίζες ζώνες", όπως ονομάζονται οι ναρκοθετημένες εκτάσεις, πολλαπλασιάζονται συνεχώς, μειώνοντας τόσο τον κατοικήσιμο όσο και τον καλλιεργήσιμο χώρο", επισημαίνουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Παρά το μέγεθος του προβλήματος οι αποφάσεις που παίρνονται για την εκκαθάριση είναι ανεπαρκείς και δε γίνονται σεβαστές, υπογραμμίζουν οι Γιατροί, ενώ οι επιχειρήσεις αποσύνδεσης των ναρκών από τις περιοχές συναντούν οικονομικά και τεχνικά εμπόδια.

Γ - Κ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ