ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ
Στο στόχαστρο της βίας οι αγωνιστές και ο Τύπος

Τις "εξαφανίσεις" αγωνιστών και τις πολλαπλές διώξεις σε βάρος του αριστερού Τύπου της Τουρκίας από το καθεστώς, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Επιτροπή Επαναστατικής Αλληλεγγύης. Η Επιτροπή αποτελείται από Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας, μέλη των οργανώσεων "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο" και "Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας".

Οπως επισήμανε η Επιτροπή, μόνο μέσα στο 1994 "εξαφανίστηκαν" στη γειτονική χώρα 300 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές. Εκτιμάται πως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη δολοφονηθεί μέσα στα κρατητήρια της ασφάλειας. Στόχος της συγκεκριμένης πρακτικής είναι προφανώς η αποφυγή μιας δικαστικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να φανεί διάτρητη και της αναγγελίας μιας εκτέλεσης, η οποία θα ξεσήκωνε μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις.

"Οι εξαφανίσεις είναι κοινές ανθρωποκτονίες", κατήγγειλε η Επιτροπή, τονίζοντας πως "τείνουν να γίνουν κρατική πολιτική, όπως ήταν κάποτε στη Χιλή, με στόχο την τρομοκρατία και τη συντριβή του αγωνιστικού πνεύματος του λαού".

Ο τελευταίος αγνοούμενος του 1994 ήταν ο Ισμαήλ Μπαχτσετζί, από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος και πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Ο Μπαχτσετζί "εξαφανίστηκε" στις 24 του Δεκέμβρη. Οι σύντροφοί του κατήγγειλαν πως η ασφάλεια είχε προσπαθήσει να τον "εξαφανίσει" για πρώτη φορά το 1991, τον είχε υποβάλει τότε σε φριχτά βασανιστήρια, αλλά αργότερα, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, αναγκάστηκε να τον περάσει από δίκη, στην οποία αθωώθηκε.

Η Επιτροπή κατήγγειλε ακόμη την πρόσφατη εκστρατεία διώξεων που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση ενάντια στον αριστερό και σοσιαλιστικό Τύπο: Μέσα στις τελευταίες βδομάδες απαγορεύτηκε η κυκλοφορία περισσοτέρων από 150 εντύπων, συνελήφθησαν 74 δημοσιογράφοι και έγιναν επιδρομές σε 36 γραφεία εφημερίδων και περιοδικών. Η Επιτροπή επέμεινε ιδιαίτερα στην τακτική των υψηλών προστίμων που έχει αρχίσει - πέρα από τις άλλες διώξεις - να επιβάλλει το τουρκικό κράτος σε όσα έντυπα παραβιάζουν τη λογοκριτική του νομοθεσία, εξαναγκάζοντάς τα σε οριστικό κλείσιμο. Και κατήγγειλε έναν νέο νόμο της Αγκυρας, τον οποίο η αριστερά της χώρας αποκαλεί χαρακτηριστικά "Νόμο Ες Ες", που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο των τυπογραφείων, τα οποία θα τολμήσουν να τυπώσουν μια απαγορευμένη έκδοση. Ηδη περισσότεροι από 117 δημοσιογράφοι, εκδότες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι βρίσκονται στη φυλακή. Η Επιτροπή Επαναστατικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζει τη διοργάνωση μιας αποστολής συμπαράστασης και διαμαρτυρίας στην Τουρκία, αποτελούμενης από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και από δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος της αποστολής θα είναι η καταγγελία της πρακτικής των "εξαφανίσεων", η απελευθέρωση του Ισμαήλ Μπεχτσετζί, καθώς και η καταγγελία των διώξεων σε βάρος του αριστερού Τύπου της Τουρκίας.

  • Ο ηγέτης του "Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου" Ντουρσούν Καρατάς, που κρατούνταν εδώ και αρκετές βδομάδες από τις γαλλικές αρχές, αφέθηκε χτες ελεύθερος, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.
ΑΟΥΣΒΙΤΣΑΟΥΣΒΙΤΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
"Ξέχασαν" τους απελευθερωτές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Η έλλειψη αναφοράς στις αιτίες δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στην επισήμανση της ανάγκης για τη δραστήρια καταπολέμηση του νεοφασισμού, που σηκώνει σήμερα κεφάλι ακόμα και σε τοίχους του Αουσβιτς (όπου έχουν αναγραφεί ρατσιστικά συνθήματα όπως "Εξω οι Εβραίοι"!), ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των χτεσινών εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.

Στην τελετή πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 32 κράτη, από εβραϊκές και άλλες οργανώσεις, ελάχιστοι που επέζησαν από τα γερμανοφασιστικά κρεματόρια και αρκετοί συγγενείς αυτών, που οι γερμανοφασίστες δήμιοί τους έκαψαν στους φούρνους, αφού πρώτα τους δηλητηρίαζαν με το αέριο κυκλώνιο.

Στη δεύτερη και τελευταία αυτή μέρα της ανάμνησης, ο μόνος που δεν πήρε μέρος ήταν ακριβώς ο αντιπρόσωπος των απελευθερωτών. Στον κατάλογο των αντιπροσωπειών αναφερόταν και το όνομα ενός Ρώσου στρατηγού, ο οποίος όμως δεν παρευρέθηκε.

Η χτεσινή αναμνηστική τελετή άρχισε με ομιλίες και τέλειωσε με την έκκληση στους λαούς του κόσμου από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκκληση δεν αναφέρονται οι 50.000 νεκροί Ελληνες του Αουσβιτς, ενώ καμιά εξήγηση δε δόθηκε επίσημα!

Στην έκκληση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως "πιστεύουμε και ελπίζουμε πως οι αρχές της ειρήνης, της αντίστασης στο ρατσισμό, στο μίσος και τον αντι - σιμιτισμό θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές... ώστε το τέλος του 20ού αιώνα, να δημιουργηθούν τα απαραίτητα μέσα για να λύνονται με ειρηνικό τρόπο όλες οι συγκρούσεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Βαλέσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε καθόλου στην απελευθέρωση του στρατοπέδου από το Σοβιετικό Στρατό. Η ομιλία του Βαλέσα κατά την προχθεσινή 1η μέρα στην Κρακοβία είχε δημιουργήσει παρεξηγήσεις με τις εβραϊκές οργανώσεις, γιατί δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για την εξόντωση 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης. Μετά τις ομιλίες έγινε στο μνημείο των θυμάτων κατάθεση στεφάνων από τις αντιπροσωπείες.

Ενταση στα σύνορα Σ. Αραβίας - Υεμένης

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ.-

Επικίνδυνες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η ένταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία.

Ανώνυμες κυβερνητικές πηγές της Υεμένης ανακοίνωσαν, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ότι η Σαουδική Αραβία συγκεντρώνει (από την Τρίτη) δυνάμεις πεζικού, άρματα μάχης, εκτοξευτήρες πυραύλων, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη τύπου "F 15" και "F 16" στην κοινή μεθόριο με την Υεμένη. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ανώτατος αξιωματικός του στρατού, ο οποίος τόνισε, χτες, ότι τα σαουδαραβικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις τρία χιλιόμετρα από τις πρώτες αμυντικές γραμμές των Υεμενιτών στα σύνορα των δύο χωρών.

Η κρίση αυτή στη μεθόριο των δύο κρατών συμπίπτει με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο εδαφικό πρόβλημα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Ριάντ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι επιδρομές και οι συζητήσεις συνεχίζονται

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Συζητήσεις επί συζητήσεων για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και προβληματισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι είχε 45λεπτη συνομιλία με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα, χτες το πρωί στη Γενεύη. Η συνάντηση των τριών ανδρών εστιάστηκε στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να ξεπεραστεί το πλήγμα που δέχτηκε η ειρηνευτική πορεία μετά και από το τελευταίο χτύπημα της "Τζιχάντ" στη Νετάνια την περασμένη Κυριακή.

Παρόμοιο ήταν και το θέμα της συνάντησης του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χθες το πρωί στο Κάιρο, όπου μετέβη ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την Ιορδανία, προχτές στο Αμμάν.

Παράλληλα με τις συνομιλίες παντός είδους, η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αυξάνει ολοένα και περισσότερο. Ετσι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, χτες τα ξημερώματα, από επίθεση αγνώστων κατά τη διάρκεια περιπολίας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο σε ισλαμικό κολέγιο στο χωριό Αμπού Ντις (λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ) στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο κολέγιο συνελήφθησαν φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών. Πάντως μέσα στο κείμενο της ανακοίνωσης δε διευκρινιζόταν ούτε, καν, ο αριθμός των συλληφθέντων.

Κειμενολεζάντα για 11

Αιματηρά επεισόδια εκδηλώθηκαν χτες στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας μαύρων αστυνομικών που υποστήριζαν ότι συνάδελφοί τους παύτηκαν από τα καθήκοντά τους με ρατσιστικά κριτήρια. Από τις συμπλοκές των διαδηλωτών αστυνομικών και των δυνάμεων κομάντος έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις

ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα "σώζει" τον Γκρατσόφ...

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα δεν μπόρεσε χτες να πάρει απόφαση για την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας στρατηγού Πάβελ Γκρατσόφ, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο έντονων επικρίσεων για τους χειρισμούς του στην τσετσενική σύγκρουση και για την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων. Μόνο 121 βουλευτές (από την πλειοψηφία των 226 που χρειαζόταν) ψήφισαν την πρόταση με την οποία ζητούσαν από τον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να τον απολύσει από τη θέση του. Καταψήφισαν την πρόταση 47 βουλευτές και 3 απείχαν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πυροβολικό εξακολουθεί να σφυροκοπεί τα προάστια του Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Ο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μασκάντοφ προειδοποίησε ότι "κανείς δεν προτίθεται να παραδώσει το Γκρόζνι" και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διαθέτουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να αρχίσουν νέα μάχη για το Γκρόζνι και να ανοίξουν νέα μέτωπα. Από τη μεριά του, ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα έχει σύντομα νέα συνάντηση με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν, διότι τον θεωρεί ως τον "πιο λογικό πολιτικό της Ρωσίας".

  • Αργά χτες βράδυ το πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" μετέδωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικολάι Γεγκόροφ, που είχε αναλάβει το συντονισμό της εκστρατείας στην Τσετσενία, για "λόγους υγείας"...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ