Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ
Στο στόχαστρο της βίας οι αγωνιστές και ο Τύπος

Τις "εξαφανίσεις" αγωνιστών και τις πολλαπλές διώξεις σε βάρος του αριστερού Τύπου της Τουρκίας από το καθεστώς, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Επιτροπή Επαναστατικής Αλληλεγγύης. Η Επιτροπή αποτελείται από Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας, μέλη των οργανώσεων "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο" και "Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας".

Οπως επισήμανε η Επιτροπή, μόνο μέσα στο 1994 "εξαφανίστηκαν" στη γειτονική χώρα 300 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές. Εκτιμάται πως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη δολοφονηθεί μέσα στα κρατητήρια της ασφάλειας. Στόχος της συγκεκριμένης πρακτικής είναι προφανώς η αποφυγή μιας δικαστικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να φανεί διάτρητη και της αναγγελίας μιας εκτέλεσης, η οποία θα ξεσήκωνε μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις.

"Οι εξαφανίσεις είναι κοινές ανθρωποκτονίες", κατήγγειλε η Επιτροπή, τονίζοντας πως "τείνουν να γίνουν κρατική πολιτική, όπως ήταν κάποτε στη Χιλή, με στόχο την τρομοκρατία και τη συντριβή του αγωνιστικού πνεύματος του λαού".

Ο τελευταίος αγνοούμενος του 1994 ήταν ο Ισμαήλ Μπαχτσετζί, από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος και πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Ο Μπαχτσετζί "εξαφανίστηκε" στις 24 του Δεκέμβρη. Οι σύντροφοί του κατήγγειλαν πως η ασφάλεια είχε προσπαθήσει να τον "εξαφανίσει" για πρώτη φορά το 1991, τον είχε υποβάλει τότε σε φριχτά βασανιστήρια, αλλά αργότερα, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, αναγκάστηκε να τον περάσει από δίκη, στην οποία αθωώθηκε.

Η Επιτροπή κατήγγειλε ακόμη την πρόσφατη εκστρατεία διώξεων που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση ενάντια στον αριστερό και σοσιαλιστικό Τύπο: Μέσα στις τελευταίες βδομάδες απαγορεύτηκε η κυκλοφορία περισσοτέρων από 150 εντύπων, συνελήφθησαν 74 δημοσιογράφοι και έγιναν επιδρομές σε 36 γραφεία εφημερίδων και περιοδικών. Η Επιτροπή επέμεινε ιδιαίτερα στην τακτική των υψηλών προστίμων που έχει αρχίσει - πέρα από τις άλλες διώξεις - να επιβάλλει το τουρκικό κράτος σε όσα έντυπα παραβιάζουν τη λογοκριτική του νομοθεσία, εξαναγκάζοντάς τα σε οριστικό κλείσιμο. Και κατήγγειλε έναν νέο νόμο της Αγκυρας, τον οποίο η αριστερά της χώρας αποκαλεί χαρακτηριστικά "Νόμο Ες Ες", που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο των τυπογραφείων, τα οποία θα τολμήσουν να τυπώσουν μια απαγορευμένη έκδοση. Ηδη περισσότεροι από 117 δημοσιογράφοι, εκδότες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι βρίσκονται στη φυλακή. Η Επιτροπή Επαναστατικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζει τη διοργάνωση μιας αποστολής συμπαράστασης και διαμαρτυρίας στην Τουρκία, αποτελούμενης από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και από δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος της αποστολής θα είναι η καταγγελία της πρακτικής των "εξαφανίσεων", η απελευθέρωση του Ισμαήλ Μπεχτσετζί, καθώς και η καταγγελία των διώξεων σε βάρος του αριστερού Τύπου της Τουρκίας.

  • Ο ηγέτης του "Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου" Ντουρσούν Καρατάς, που κρατούνταν εδώ και αρκετές βδομάδες από τις γαλλικές αρχές, αφέθηκε χτες ελεύθερος, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ