Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΟΥΣΒΙΤΣΑΟΥΣΒΙΤΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
"Ξέχασαν" τους απελευθερωτές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Η έλλειψη αναφοράς στις αιτίες δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στην επισήμανση της ανάγκης για τη δραστήρια καταπολέμηση του νεοφασισμού, που σηκώνει σήμερα κεφάλι ακόμα και σε τοίχους του Αουσβιτς (όπου έχουν αναγραφεί ρατσιστικά συνθήματα όπως "Εξω οι Εβραίοι"!), ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των χτεσινών εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.

Στην τελετή πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 32 κράτη, από εβραϊκές και άλλες οργανώσεις, ελάχιστοι που επέζησαν από τα γερμανοφασιστικά κρεματόρια και αρκετοί συγγενείς αυτών, που οι γερμανοφασίστες δήμιοί τους έκαψαν στους φούρνους, αφού πρώτα τους δηλητηρίαζαν με το αέριο κυκλώνιο.

Στη δεύτερη και τελευταία αυτή μέρα της ανάμνησης, ο μόνος που δεν πήρε μέρος ήταν ακριβώς ο αντιπρόσωπος των απελευθερωτών. Στον κατάλογο των αντιπροσωπειών αναφερόταν και το όνομα ενός Ρώσου στρατηγού, ο οποίος όμως δεν παρευρέθηκε.

Η χτεσινή αναμνηστική τελετή άρχισε με ομιλίες και τέλειωσε με την έκκληση στους λαούς του κόσμου από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκκληση δεν αναφέρονται οι 50.000 νεκροί Ελληνες του Αουσβιτς, ενώ καμιά εξήγηση δε δόθηκε επίσημα!

Στην έκκληση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως "πιστεύουμε και ελπίζουμε πως οι αρχές της ειρήνης, της αντίστασης στο ρατσισμό, στο μίσος και τον αντι - σιμιτισμό θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές... ώστε το τέλος του 20ού αιώνα, να δημιουργηθούν τα απαραίτητα μέσα για να λύνονται με ειρηνικό τρόπο όλες οι συγκρούσεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Βαλέσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε καθόλου στην απελευθέρωση του στρατοπέδου από το Σοβιετικό Στρατό. Η ομιλία του Βαλέσα κατά την προχθεσινή 1η μέρα στην Κρακοβία είχε δημιουργήσει παρεξηγήσεις με τις εβραϊκές οργανώσεις, γιατί δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για την εξόντωση 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης. Μετά τις ομιλίες έγινε στο μνημείο των θυμάτων κατάθεση στεφάνων από τις αντιπροσωπείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ