ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Χαριστική βολή η απαλλαγή των εργοδοτών

Επιστολή στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη,στην οποία του ζητούν να δηλώσει την άρνησή του στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, που πρόκειται να συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών ομολόγων του στις Βρυξέλλες, έστειλαν χτες οι συνταξιούχοι.

Την επιστολή υπογράφει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τραπεζών, ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΤΣΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΙΚΑ και Δημοσίου. Επισημαίνει για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα μας η κοινωνική ασφάλιση, λόγω της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, "αν και υπάρχουν προτάσεις από τη ΓΣΕΕ και τα συνδικαλιστικά όργανα εργαζομένων και συνταξιούχων" για τη σωτηρία της.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της τραγικής κατάστασης που διέρχονται τα ασφαλιστικά Ταμεία - τονίζουν οι συνταξιούχοι - είναι η περικοπή των παροχών, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των τριών ασφαλιστικών νόμων από τη ΝΔ και την εφαρμογή τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Αλλά και με τις επιχορηγήσεις που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση (στο ΙΚΑ μόνο 3,6%) - σημειώνουν - γίνονται αντιληπτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ακόμα και η δήλωση του υπουργού Εργασίας για απαλλαγή της εργοδοτών από την καταβολή της εισφοράς, όταν προσλαμβάνουν ως υπαλλήλους νέους 20 - 25 ετών, δείχνει πως τα προβλήματα αυτά επιτείνονται και πού, φανερά πλέον, οδηγείται η κοινωνική ασφάλιση".

Στην περίπτωση που η σύνοδος των υπουργών αποφασίσει τη μείωση της συμμετοχής της εργοδοσίας στην κοινωνική ασφάλιση, οι συνταξιούχοι κρίνουν ότι "θα δοθεί η χαριστική βολή". Για το λόγο αυτό ζητούν από τον Ελληνα υφυπουργό να κάνει αρνητική εισήγηση. "Σε αντίθετη περίπτωση - καταλήγει η επιστολή - σας καθιστούμε υπεύθυνο και υπόλογο στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον ταξικό αγώνα κατά των αδικιών, για την προάσπιση των εργατικών και συνταξιουχικών δικαίων".

Η μεγάλη αντοχή της κοινωνικής ασφάλισης

Οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί της Ελλάδας θα καλύψουν στους ομογενείς συνταξιούχους τα κενά που αφήνει το χαώδες ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης στις ΗΠΑ

Χαώδες και ιδιαίτερα δαπανηρό είναι το ισχύον ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης των ΗΠΑ και στερεί από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τη δυνατότητα να καταφύγει στο γιατρό ή το νοσοκομείο, μετέδωσε χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας(ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ) στις ΗΠΑ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για να ενημερώσει τους ομογενείς για τη διακρατική σύμβαση Ελλάδας - ΗΠΑ για την κοινωνική ασφάλιση, διαβεβαίωσε τους Ελληνες της Αμερικής ότι όποιος δικαιούται έστω και μιας μικρής σύνταξης από οποιονδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, θα έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, εφόσον εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα - τονίζεται στο τηλεγράφημα - δε δίστασε να επωμιστεί το βάρος μιας συμπληρωματικής παροχής, στην περίπτωση που το σύνολο της ελληνικής σύνταξης και της σύνταξης των ΗΠΑ του δικαιούχου είναι κατώτερο από το οριζόμενο κατώτατο όριο διαβίωσης, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Σε συγκέντρωση που είχαν οι ομογενείς στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στη Ν. Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Κ. Παπαλέξης,οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ Γ. Σολωμός καιΚ. Κοντός και ο υποδιοικητής του ΟΓΑ Ε. Στρατάκης,αναφέρθηκαν στις διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας, που κατοχυρώνει τις αρχές:

  • Της ενιαίας ασφαλιστικής μεταχείρισης, που εξασφαλίζει τα ίδια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με τον υπήκοο των ΗΠΑ, στον Ελληνα που εργάζεται στην Αμερική.
  • Του συνυπολογισμού των χρονικών περιόδων απασχόλησης και δικαιωμάτων συνταξιοδότησης στις δύο χώρες.
  • Της ελεύθερης μεταφοράς των παροχών, της σύνταξης είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αμερική, είτε σε μια τρίτη χώρα της απόλυτης επιλογής του δικαιούχου.
Περί ΔΕΚΟ, ΑΕ "καί όλα τα συναφή"

Δηλώσεις Κρεμαστινού για τη μορφή των νοσοκομείων

Τη διαβεβαίωση ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν κρατικά, με κύριο και αποκλειστικό υπεύθυνο το κράτος δίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινός. Η διαβεβαίωση όμως αυτή δε συνοδεύεται και από διευκρινίσεις αν τα δημόσια νοσοκομεία θα διατηρήσουν τη μορφή των ΝΠΔΔ.

Ο υπουργός έκανε τη χτεσινή ανακοίνωση με αφορμή, όπως αναφέρει, κάποια κείμενα που κυκλοφορούν ορισμένοι για προσωπικούς, κατά τον υπουργό, λόγους και τα εμφανίζουν ως προσχέδιο νόμου για την υγεία. Αν και ο υπουργός δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κείμενα, προφανώς συμπρεριλαμβάνει και τα κείμενα τα οποία παρουσιάστηκαν ως έργο των επιτροπών για τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τον οικογενειακό γιατρό. Για τα κείμενα αυτά διαμαρτυρήθηκαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ως μη τελικές προτάσεις των επιτροπών - ούτε και με πλειοψηφία δεν αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, είπαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων.

Ομως, στα μέσα του περασμένου Γενάρη ο Δ. Κρεμαστινός παρέδωσε στη ΓΣΕΕ τις αποφάσεις αυτές ως "κείμενα εργασίας". Σε ένα απ' αυτά τα κείμενα προτείνεται η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΔΕΚΟ ή ΑΕ για να υπάρξει απαλλαγή απ' το δημόσιο λογιστικό, που, κατά τον υπουργό, δημιουργεί προβλήματα.

Στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός αναφέρει ότι οι "πληροφορίες" περί ΔΕΚΟ, ΑΕ και όλα τα συναφή, τις οποίες ορισμένοι διοχετεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης. Ο υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τέτοιου είδους κείμενα και μάλιστα καταγγέλλει όσους τα διαδίδουν "ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με στόχο να παραμείνουν τα νοσοκομεία στη σημερινή απαράδεκτη κατάστασή τους για καθαρά πολιτικούς λόγους". Τα κείμενα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης του τελικού κειμένου σχεδίου νόμου. Το προσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα κατατεθεί εντός του Φλεβάρη στο ΚΕΣΥ και στη συνέχεια, μετά την επεξεργασία του, θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Νέα φάρμακα για το έμφραγμα

Φαρμακευτικές ουσίες, που μειώνουν τη χοληστερόλη, παρατείνουν τη ζωή ανθρώπων που ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, μελέτες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Αμερική και την Ευρώπη δείχνουν ότι με τη χορήγηση των ουσιών πραβαστατίνη και συμβαστατίνη επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της εμφάνισης νέων εμφραγμάτων και της θνησιμότητας. Επίσης, οι ουσίες αυτές έχουν ευνοϊκή δράση - χωρίς παρενέργειες - και σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Παράταση στα "ελευθέρας" για τα αστικά

Παρατείνεται μέχρι και τις 15.2.95 η ισχύς των καρτών ελεύθερης διακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα αστικά μέσα συγκοινωνίας, που χορηγήθηκαν στους δικαιούχους για το 1994. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας μετά από συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στις Νομαρχίες.

Απεργία σήμερα στο ΤΕΒΕ

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΤΕΒΕ που διαμαρτύρονται "για τη σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που κρίνει θέματα υπαλλήλων". Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΤΕΒΕ που με την ανοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "ποδοπατάει το θεσμό, περιφρονώντας τους εργαζόμενους". Ζητούν, την τοποθέτηση των αρχαιότερων και καταξιωμένων διευθυντών του χώρου ως τακτικά μέλη.

Σύσκεψη για τα συμβούλια φυλακών

Τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν στις φυλακές της χώρας και η προετοιμασία για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων σ' αυτές, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Γιώργου Κουβελάκη και με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των Εισαγγελιών εφετών και πρωτοδικών, από τις περιοχές εκείνες της χώρας που υπάρχουν φυλακές.

Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δημιουργούνται τριμελή συμβούλια στις φυλακές με αρμοδιότητα άδειες, μεταγωγές, αμοιβές και ποινές των κρατουμένων. Στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχουν και εισαγγελείς που θα εγκαθίστανται στο εξής μόνιμα στα καταστήματα των φυλακών (ένας με τον αναπληρωτή του ανά έτος), ασκώντας την εποπτεία για την έκτιση της ποινής, την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Αν και ο θεσμός του συμβουλίου της φυλακής κινείται γενικά σε θετική κατεύθυνση πρέπει να επισημανθεί ότι αγνοήθηκε εντελώς η ομόφωνη πρόταση της διακομματικής επιτροπής, του προηγούμενου Ιούλη, για τη συμμετοχή σ' αυτά εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών συλλόγων κλπ.

Σύσκεψη γυναικών Αγρινίου

Περιφερειακή προσυνεδριακή σύσκεψη διοργανώνει ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αγρινίου την Κυριακή 5 Φλεβάρη, ώρα 4.30 στα γραφεία του Συλλόγου. Η σύσκεψη γίνεται στα πλαίσια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος που θα γίνει την Αθήνα στις 10 - 12 Μάρτη.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου

"Επιβάλλεται να εντείνουμε τον αγώνα μας για την επικράτηση και εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή μας και σ' όλο τον κόσμο". Μ' αυτή την προτροπή η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου έκοψε προχτές την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, παρουσία πολλών εκπροσώπων κοινωνικών φορέων της πόλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Ρούσης, στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ανάγκη να δυναμώσει το φιλειρηνικό κίνημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά το τέλος του διπολισμού. "Μαζί με το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης πρέπει να ασκήσουμε πίεση για τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, για την εφαρμογή των Κανόνων Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι σε όλες τις διακρατικές διαφορές", επισήμανε ο Χ. Ρούσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Βόλου Ν. Γκατζής, εκπρόσωπος του αιρετού νομάρχη και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Παρά τη ληστεία που υπέστη το ΙΚΑ, έχει ακόμα τη δυνατότητα να καλύψει όσα στερεί στους συνταξιούχους ομογενείς το σύστημα μιας υπερδύναμης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ