ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Τα χρέη βάζουν λουκέτο στο Δήμο

Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας έχει περιέλθει ο Δήμος Ζεφυρίου, καθώς το εξαιρετικά μεγάλο ύψος των χρεών του Δήμου (φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο!) κάνουν ορατό τον κίνδυνο να σταματήσει κάθε δημοτική λειτουργία. Εξετάζοντας την κατάσταση στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση ρύθμιση του χρέους ή την πλήρη διαγραφή του. Ως εναλλακτική λύση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη χορήγηση δανείου, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισόποσου με το χρέος του Δήμου με ρύθμιση ώστε η εξόφλησή του να γίνεται με παρακράτηση 20 εκατομμυρίων κάθε χρόνο από την τακτική επιχορήγηση προς το Δήμο.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Κ. Λιάρος,αναφέρθηκε στις αιτίες που δημιούργησαν αυτό το χρέος, όπως την τμηματική καταβολή του 20% από το φόρο των Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που σημαίνει απώλεια εσόδων για τους δήμους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πώς δίνεται η τακτική κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους με βάση τον πληθυσμό. Ετσι, ενώ στη δεκαετία 1980 - 1990 ο πληθυσμός του Δήμου αυξήθηκε κατά 100% η τελευταία απογραφή έγινε το 1991 και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έγινε το 1993. Ετσι, η τακτική επιχορήγηση με βάση τη νέα απογραφή δίνεται μετά τη δημοσίευση της απογραφής στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, γεγονός που στέρησε από πολλούς δήμους σημαντικά έσοδα, σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού. Στην περίπτωση του Δήμου Ζεφυρίου το ποσό της επιχορήγησης που δόθηκε το 1994, ύψους 93 εκατομμυρίων δρχ. αντιστοιχεί σε αριθμούς του 1991, τη χρονιά δηλαδή που έγινε η απογραφή, ενώ το 1992 παρατηρήθηκε νέα αύξηση του πληθυσμού κατά 10%

Παράλληλα, ο Κ. Λιάρος τόνισε την ανάγκη της επαναφοράς του ΦΑΠ και της επιβολής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ επισήμανε ότι επιβάλλεται να υπάρχει επιχορήγηση από την πολιτεία και για εκείνες τις κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες των δήμων, όπως η λειτουργία των Πνευματικών Κέντρων, των ΚΑΠΗ και των αθλητικών οργανισμών, δεδομένου ότι η επιχορήγηση από την πλευρά της πολιτείας γι' αυτές τις δραστηριότητες είναι ανύπαρκτη.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
"Οχι" σχολείο, είπε η Δημοτική Αρχή

Υπό τα βλέμματα των δημοτών του Αγίου Βασιλείου Καλλίπολης συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Ο λόγος που συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι ήταν ένα οικόπεδο στην περιοχή τους, που ενώ έχει χαρακτηριστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ως χώρος για την κατασκευή σχολείου, τώρα κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί, καθώς η Δημοτική Αρχή υποχωρεί στις σχετικές πιέσεις της Εκκλησίας. Στο συγκεκριμένο χώρο η Εκκλησία σκοπεύει να αναγείρει πολυώροφο πνευματικό κέντρο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,επέρριψαν τις κύριες ευθύνες στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος δε δημοσιεύει το Διάταγμα χαρακτηρισμού του χώρου, παρά το ότι πέρασαν αρκετοί μήνες από το χαρακτηρισμό και παρά το γεγονός πως είναι γνώστης του προβλήματος.

Οι δύο σύμβουλοι ανέδειξαν και τις σημαντικές ευθύνες του ΟΣΚ, ο οποίος ενώ προχώρησε στο χαρακτηρισμό του χώρου, δεν προχωρά στη διάσωσή του από τους ιδιώτες και την Εκκλησία, υποκύπτοντας στις πιέσεις της τελευταίας. Επίσης, υπογράμμισαν και την άρνηση άλλων δημοτικών συμβούλων να τοποθετηθούν επί της ουσίας, δηλαδή στην έλλειψη 15 τουλάχιστον σχολικών χώρων στην περιοχή της Πειραϊκής Χερσονήσου και αμφισβήτησαν τη στάση της Εκκλησίας, η οποία, πίσω από την κάλυψη του πνευματικού κέντρου, προωθεί την τσιμεντοποίηση του οικοπέδου.

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και της πλειοψηφίας, που συντάχθηκαν με τις θέσεις των δύο συμβούλων του συνδυασμού "Πειραιάς Αναγέννηση", δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και η πλειοψηφία του ΔΣ επέμεινε στον αποχαρακτηρισμό, "χρυσώνοντας παράλληλα το χάπι", αφού αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που "θα" διερευνήσει το θέμα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" τονίζουν πως "λύση θα βρεθεί μόνο αν οι κάτοικοι συνεχίσουν και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους προς τη σωστή κατεύθυνση, τον υπουργό Παιδείας και τον ΟΣΚ, μετά την αποκάλυψη του αντιδραστικού, ουσιαστικά, προσωπείου της Δημοτικής Αρχής, τουλάχιστον στο θέμα αυτό".

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας αδελφή και θεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 8-2-95 και ώρα 11.00 π.μ. από το νεκροταφείο Δάφνης.

Τα αδέλφια της: Αντώνης και Μαρία Γαλιατσάτου.

Τα ανίψια της: Βασίλης, Ρούλα.

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

Ετών 79

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 8-2-95 και ώρα 5.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Εύχαρις.

Τα παιδιά: Ρούλα και Λάμπρος, Αντώνης και Σόφη.

Τα εγγόνια: Σοφία, Εύχαρις, Τάσος, Αρης.

Οι αδελφοί, οι ανιφιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, υιό και θείο

ΖΑΧΑΡΙΑ ΙΩΑΝ. ΚΑΨΑΛΑΚΗ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ, ΕΤΩΝ 65

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 8-2-95 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου έναντι του Β Κοιμητηρίου Πατησίων.

Η σύζυγος: Δήμητρα.

Τα παιδιά: Ευτυχία, Χριστίνα, Ιωάννης, Ευθυμία.

Τα αδέλφια: Αικατερίνη Καψαλάκη, Μαρία Χριστοφοράκη, Ρέα και Ελευθέριος Κουβιδάκης.

Οι γονείς: Ευτυχία Καψαλάκη, Ευθυμία Σταμίδου.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένεια δε θα δεχθεί συλλυπητηρίους επισκέψεις στο σπίτι.

ΠΕΝΘΟΣ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, αδελφή και θεία

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΥΖΥΓΟ ΔΗΜ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ετών 76

θανούσα εκηδεύσαμε χθες Τρίτη 7-2-95 από τον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνα του Κοιμητηρίου Κηφισιάς.

Ο σύζυγος: Δημήτριος.

Τα αδέλφια: Χρήστος και Βούλα Αντύπα, Ελένη Σπυροπούλου, Ειρήνη Ανδρικοπούλου.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Πέθανε χτες o Ζ. Καψαλάκης

Πέθανε χτες το πρωί στις 9.00, σε ηλικία 65 χρόνων, ο γνωστός νευροχειρουργός και ιδρυτής του Διαγνωστικού - Θεραπευτικού Κέντρου "Εγκέφαλος", Ζαχαρίας Καψαλάκης.Είχε γεννηθεί στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ στο Λονδίνο συνέχισε την ειδίκευσή του στη νευροχειρουργική. Ηταν παντρεμένος με τη Δήμητρα Σταμίδου και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Στην οικογένεια του εκλιπόντος έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης.Η κηδεία του Ζ. Καψαλάκη πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στις 3.30 στο Β Νεκροταφείο.

Ο Ζ. Καψαλάκης είχε πλούσια προσφορά στην επιστήμη του, έχοντας στο ενεργητικό του πάρα πολλές νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Είναι ο πρώτος που έφερε το 1977 τον αξονικό τομογράφο στην Ελλάδα. Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε η ίδρυση του "Εγκεφάλου" Αθηνών, που αργότερα επεκτάθηκε με τη δημιουργία άλλων επτά αντίστοιχων Κέντρων ανά την Ελλάδα.

Σημαντική όμως ήταν η προσφορά του και σε άλλους τομείς. Ειδικότερα στο κίνημα ειρήνης, όπου είχε διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναγκαία η συσπείρωση και η δράση

Θετικό βήμα η απόφαση του ΝΣ για το αεροδρόμιο στα Μεσόγεια

Κάλεσμα προς τα εκλεγμένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αγωνιστούν για τη ριζική τροποποίηση των νόμων 2218 και 2240\94, σχετικά με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αν. Αττικής. "Αυτό, σε συνδυασμό με την ενημέρωση του κόσμου, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για το θεσμό", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του εκλεγμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, η ΝΑΣ χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του πρώτου εκλεγμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου της περιοχής, που τάχθηκε κατά της εγκατάστασης του αεροδρομίου στα Μεσόγεια, μια απόφαση που εναρμονίζεται με τη θέληση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Η ΝΑΣ Αν. Αττικής επισημαίνει ότι "η θετική αυτή απόφαση δεν αρκεί από μόνη της να σταθεί εμπόδιο στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο θέμα. Χρειάζεται, σημειώνεται στην ανακοίνωση, να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου για την προσπάθεια των αρμοδίων να παραπλανήσουν το μέτωπο κατά της εγκατάστασης του αεροδρομίου στην περιοχή, με δήθεν "αντισταθμιστικά οφέλη"". Εκτός όμως από τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο, η ΝΑΣ επισημαίνει ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό έγκλημα με τη σκανδαλώδη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύμπνοια Πάγκαλου - Αβραμόπουλου

Τρία θέματα προ ημερήσιας διάταξης έθεσε ο επικεφαλής της Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Το πρώτο αφορά το οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Χ. Τρικούπη και Ακαδημίας, το οποίο κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Το δεύτερο έχει σχέση με τις άδειες καταστημάτων που παραχωρεί ο δήμος σε δήθεν μπακάλικα στην περιοχή του Θησείου, που στην πραγματικότητα πρόκειται για σούπερ μάρκετ, ενώ έθιξε και το ζήτημα της σύνταξης των εισηγήσεων των υπηρεσιών του δήμου για διάφορα θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "σε πολλά θέματα υπάρχουν εντυπωσιακά πεπλανημένες δικαιολογίες".

Ο πρόεδρος του ΔΣ απάντησε πως για το ζήτημα των εισηγήσεων υπάρχει ήδη σχετική εγκύκλιος από πλευράς δημάρχου προς τις υπηρεσίες, ενώ τα άλλα δύο θέματα θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις.

Η Μ. Δαμανάκη έθεσε το ζήτημα της κατεδάφισης του εργοστασίου "Φιξ" στη Συγγρού, με βάση και την αρνητική θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, "φρενάροντας", όμως, στην αντίθετη γνώμη των Πάγκαλου, Αβραμόπουλου.

Κλειστή σήμερα η χωματερή

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα από τις 7 το πρωί η χωματερή Ανω Λιοσίων. Οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, θα εκφράσουν έτσι την έντονη διαμαρτυρία τους για τις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες μέρες χειριστές μηχανημάτων και άλλοι εργαζόμενοι, από διάφορα άτομα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν υλικά της χωματερής (ληγμένες κονσέρβες κ.ά.). Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση λύση του προβλήματος, όχι μόνο για την ασφάλειά τους, αλλά και για την ασφάλεια του κόσμου γενικότερα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μέρος των χαλασμένων τροφίμων που αρπάζονται από τη χωματερή επαναδιοχετεύονται στην αγορά!

ΛΑΡΙΣΑ
Αποζημιώσεις με δόσεις στους πλημμυροπαθείς

Αποζημιώσεις με δόσεις και μόνο για την περίπτωση που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ (όπως για τις καταστροφές στις αποθήκες του προϊόντος), υποσχέθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης στους πλημμυροπαθείς αγρότες της Λάρισας, που περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες τη βοήθεια του κράτους. Για το δεύτερο χέρι βαμβακιού που καταστράφηκε, δεν πρόκειται να υπάρξει αποζημίωση, ενώ για τον κατεστραμμένο από τις πλημμύρες γεωργικό εξοπλισμό ο υπουργός δήλωσε ότι ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί για 30% αποζημίωση και μόνο για τις περιοχές Μαγνησίας, Αττικής (περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Ιωνίας) και Δωδεκάνησων. Αυτά διευκρίνισε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από πλημμύρες στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε χτες. Από την πλευρά του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος,ενώ μαζί με την επιτροπή ήταν και το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Παττάκης.Ο Γ. Μωραφιτης τους υποσχέθηκε να πάρουν μέρος των αποζημιώσεων οι αγρότες μέσα στο Μάρτη και σταδιακά θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ