ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προεκλογική αγωνία...
  • Ταλαντεύσεις μεταξύ "αμφιβολίας" και "βεβαιότητας" για μη αίσιο τέλος της "συμφωνίας" με την Πολιτική Ανοιξη
  • Την "ανικανότητα" της ΝΔ προτάσσει ως... απόδειξη της αισιοδοξίας της η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
  • Αναταραχές λόγω της παραίτησης Κουβελάκη

Το θέμα της προεδρικής εκλογής, και συνακόλουθα, της πραγματοποίησης ή όχι πρόωρων εκλογών, δε σχετίζεται με το πρόσωπο του πιθανού υποψηφίου που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τις πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων για το αν επιθυμούν εκλογική αναμέτρηση. Η παραπάνω θέση διατυπώνεται ευθέως πλέον από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν δυσχερή την επίτευξη συμφωνίας με τον Αντ. Σαμαρά, αφού εκτιμούν: α) Είτε ότι οι όροι που θα θέσει για κοινό υποψήφιο θα οδηγούν στην αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ "σύρεται" για τη διατήρηση της κυβέρνησης, β) είτε ότι ακόμα και στην αποδοχή κοινής υποψηφιότητας, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Δε διστάζουν, παράλληλα, να μιλούν για ιδιαίτερα αρνητικό και ρευστό κλίμα, το οποίο επιτάθηκε με την παραίτηση Κουβελάκη και έχει φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό του οποίου εντείνονται τα προβλήματα και ξαναέρχονται στο προσκήνιο πλευρές της "δελφινομαχίας". Την ίδια ώρα τα σενάρια περί ανασχηματισμού και η επίσπευση του τελευταίου επιλέγονται και πάλι ως μέθοδοι "κατευνασμού" και ελέγχου των εξελίξεων, ενώ το σίριαλ της προεδρικής ονοματολογίας συνεχίζεται, με τελευταίο όνομα εκείνο του Απ. Λάζαρη.

Βολές και

"ομολογίες"

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μίλησε για "δυσάρεστη κατάσταση", αν και δεν απέφυγε να καταφύγει και πάλι σε υπαινιγμούς κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το θέμα του οποίου διαχώρισε - από άποψη βαρύτητας - με το ζήτημα του Γ. Α. Μαγκάκη και της απειλής του για παραίτηση. Οπως υποστήριξε, οι εξελίξεις διαμορφώνουν "ένα κλίμα μυστηρίου, αστυνομικού χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές που μπορούν να διερευνηθούν". Προχωρώντας ακόμα παραπέρα τις έμμεσες βολές του κατά του Γ. Κουβελάκη, αναφέρθηκε στην "ευθύνη (που) έχουν εκείνοι που μεταφέρουν το επίπεδο από την πολιτική αντιπαράθεση ή την πολιτική διαφωνία στους αστυνομικούς υπαινιγμούς".

Κατά τα άλλα, ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε την κυβερνητική "φιλοδοξία... να εκλεγεί Πρόεδρος ο οποίος να είναι ευρύτατης αποδοχής". Οσο για το πού στηρίζει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση στην περίπτωση που τελικά οδηγηθούμε στις κάλπες, είναι άκρως ενδεικτική η ακόλουθη δήλωση του εκπροσώπου: "Είναι τέτοια η αδυναμία επικοινωνίας της ΝΔ με το εκλογικό σώμα... που ό,τι και να συμβεί", δεν πρόκειται να ανέλθει στην εξουσία. Με άλλα λόγια, δεν είναι η "ικανότητα" του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ανικανότητα της ΝΔ που αποτελεί ικανή βάση αισιοδοξίας για την κυβέρνηση...

Οσο για τις δηλώσεις της Β. Παπανδρέου,που κάλεσε τον Α. Παπανδρέου "να αναλάβει τις ευθύνες του" για να μπει φραγμός στην κατάληψη της κυβέρνησης από τη συντηρητική παράταξη, υπήρξαν - εκτός των έμμεσων αναφορών του Ε. Βενιζέλου - και άλλες αρνητικές αντιδράσεις, όπως των Λ. Κανελλόπουλου και Φ. Ιωαννίδη. Δεν έλειψαν, βέβαια, μετά την παρέμβαση της πρώην κοινοτικής Επιτρόπου και σχόλια - χαρακτηριστικά της... συντροφικότητας εντός του κυβερνητικού χώρου - εκ μέρους ανώτατων κομματικών στελεχών, του τύπου "αφού φτάσαμε σε διαγγέλματα της Β. Παπανδρέου, τότε τι άλλο θα δούμε"...

Αναταραχή λόγω

Κουβελάκη

Η παραίτηση Κουβελάκη συνεχίζει, βέβαια, να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του τελευταίου διήμερου (Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου κ.λπ.), χτες ο βουλευτής Γ. Δρυς μιλώντας για τον Αντ. Λιβάνη και τη σύγκρουσή του με τον πρώην υπουργό, είπε ότι "δε διανοείται" ότι μπορεί να υπάρχει "ασυλία" κάποιων στελεχών και ζήτησε "εάν υπάρχουν ευθύνες, βεβαίως να διερευνηθούν". Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι αυξάνουν οι πιθανότητες εκλογών. Ενα, επίσης, στοιχείο που δίνει το κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και χτεσινή απόφαση της ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, που τάχτηκε ομόφωνα υπέρ του Γ. Κουβελάκη.

  • Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτηματικά που προκάλεσε η παραίτηση Κουβελάκη.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Σειρά" του Μ. Εβερτ
  • Εξασφάλισε και την εν λευκώ εξουσιοδότηση από την ΚΟ +ΜΒ "Ανοικτή" η υποψηφιότητα Μητσοτάκη

Με δεσμεύσεις όπως ότι η ΝΔ δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή, ότι θα προταθεί υποψήφιος "από τον ενεργό δικό μας χώρο", οΜ. Εβερτ εξασφάλισε χτες την εν λευκώ εξουσιοδότηση και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στο χειρισμό του θέματος της προεδρικής εκλογής.

Ο μόνος βουλευτής που διαφώνησε με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του προέδρου του κόμματος ήταν ο Σ. Χατζηγάκης,ο οποίος ζήτησε να έρθει προς επικύρωση στην ΚΟ, η όποια απόφαση του Μ. Εβερτ για τον υποψήφιο.

Μετά τη συλλογή των εξουσιοδοτήσεων ο Μ. Εβερτ θα αναμένει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης και θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του "κομματικού" υποψηφίου, μάλλον εντός της επόμενης βδομάδας.

Πάντως, χτες ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέφυγε την κριτική από ορισμένους βουλευτές, όπως Π. Χατζηνικολάου, Κ. Πυλαρινός,για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της προεδρικής εκλογής ιδιαίτερα, όσον αφορά τη δέσμευσή του για κομματικό υποψήφιο και τη θέση για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα οι ίδιοι βουλευτές δεν έκρυψαν τους φόβους τους ότι η ΝΔ μπορεί να χάσει τις πρόωρες εκλογές.

Στην εισήγησή του ο Μ. Εβερτ, υποστήριξε ότι δικαιώνεται η αρχική θέση του, σύμφωνα με την οποία το κύριο θέμα ενόψει της προεδρικής εκλογής δεν είναι το πρόσωπο του προέδρου αλλά ποιος κυβερνά. Επίσης χαρακτήρισε τραγικές τις τελευταίες εξελίξεις και επισήμανε ότι έχουν σωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα, γιατί η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει το δρόμο της αναβολής.Μετά τις ομιλίες των βουλευτών ο Μ. Εβερτ έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος που να προτείνει να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου. Ομόφωνα οι βουλευτές απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ συμφώνησαν και στην πρόταση να προταθεί υποψηφιότητα από "τον ενεργό δικό μας χώρο".

Παράλληλα, ανοιχτό έμεινε το θέμα της τακτικής του κόμματος όσον αφορά το πρόσωπο του υποψηφίου μετά από τυχόν πρόωρες εκλογές. Το ζήτημα αυτό "κυριάρχησε" στη συνεδρίαση της ΚΟ, και δίχασε τους βουλευτές. Ορισμένοι φιλομητσοτακικοί βουλευτές (Κάκαλος, Πυλαρινός, Αντωνίου, Μαρκογιαννάκης) ζήτησαν να μη δεσμευτεί από τώρα το κόμμα ότι θα προτείνει το ίδιο πρόσωπο και μετά από πρόωρες εκλογές, εφόσον διεξαχθούν. Η στάση αυτή της φιλομητσοτακικής ομάδας, στην οποία πρέπει να προστεθεί η ανάλογη τοποθέτηση προχτές της Ντ. Μπακογιάννη, εκτιμάται ότι υποδηλώνει το ενδιαφέρον του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από τη διεξαγωγή εκλογών. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, από το Λονδίνο, δεν είχε αποκλείσει αυτή την προοπτική, επαναλαμβάνοντας ότι θα τον ενδιέφερε η υποψηφιότητά του για την προεδρία μόνο αν η εκλογή γινόταν απευθείας από το λαό. Υπενθύμισε όμως με σημασία ότι "το 1990 κατ' ουσία ο λαός είχε δυνατότητα να ψηφίσει και για κυβέρνηση και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης,μιλώντας χτες στον "9,84", κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Ορους" θέτει ο Αντ. Σαμαράς

Παρατείνει την "αγωνία" των υπόλοιπων παικτών στο παιχνίδι της εξουσίας αλλά και το κέντρισμα της δημοσιότητας ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς,αποφεύγοντας και χτες να ανακοινώσει το πρόσωπο του υποψηφίου που θα προτείνει για Πρόεδρο. Είναι αμφίβολο αν θα το κάνει σήμερα ή αύριο. Δείχνοντας να "απολαμβάνει" το ρόλο του "ρυθμιστή των εξελίξεων" και επιχειρώντας να επωφεληθεί όσο είναι δυνατόν "πολιτικά" από την "ευνοϊκή συγκυρία", ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δε φαίνεται διατεθειμένος να συγκατανεύσει εύκολα σε μια άμεση λύση του θέματος της προεδρικής εκλογής. Ο σοβαρότερος λόγος είναι ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αναλάβει το κόστος να στηρίξει μια κυβέρνηση της οποίας "η εικόνα διαρκώς χειροτερεύει και δεν μπορείς να ξέρεις τι θα ξημερώσει αύριο", όπως επισημαίνουν στην Πανδρόσου.

Υπό το νέο αυτό πρίσμα, ο Αντ. Σαμαράς αναζητά τρόπους που θα του επιτρέψουν να αποφύγει το χαρακτηρισμό του σωσίβιου της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται από το σκεπτικό του το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του και να εμφανιστεί ως "σκληρός διαπραγματευτής" του Α. Παπανδρέου, θέτοντας "όρους" κατά την προσφιλή τακτική του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του ονόματος, μάλλον αύριο η μεθαύριο, θα συνοδεύεται από όρους, τους οποίους θα πρέπει να ικανοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να "πάνε μαζί". Οι "όροι" θα αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, θεσμικές αλλαγές, οικονομικά αιτήματα κ.ά. Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, ο Αντ. Σαμαράς θα αποσύρει τον υποψήφιο, ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Κ. Στεφανόπουλος.

Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έχει πυκνές συναντήσεις με διάφορους επιχειρηματίες, τους οποίους "συμβουλεύεται" για την τακτική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 7 από τους 10 βουλευτές του κόμματος του, προτείνουν το όνομα του Κ. Στεφανόπουλου,ενώ 2 προτείνουν τον Α. Μάνεση. Οσον αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης τάσσονται κατά, ενώ τα λεγόμενα κομματικά στελέχη επιζητούν τη διεξαγωγή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ