ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:

1. Ονομαστός Γάλλος συγγραφέας του ρομαντισμού - Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός, μέλος της "πρώτης τριανδρίας" με τον Ιούλιο Καίσαρα και Πομπήιο.

2. Γνωστά τα μεταλλεία της - Υφυπουργός του Απόδημου Ελληνισμού.

3. Κατά κανόνα, πετυχημένο - Το ανθόγαλα, το καϊμάκι (αρχ.) - Υπήρξε θύμα του... κιλού.

4. Το ποσοστό του κέντρου που κρατιέται από τα κέρδη σε χαρτοπαίγνιο - Κάτοικοι των Πυρηναίων στη Γαλλία και την Ισπανία.

5. Κλωστές (καθ.) - Ο πρώτος "βάρβαρος" βασιλιάς της Ιταλίας.

6. Αρχή... εθίμου - Φιλισταίος γίγαντας που τον σκότωσε ο Δαβίδ - Λεπτός σχηματισμός.

7. Αρχαίο ποτάμι κοντά στη Σμύρνη (με άρθρο) - Διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης- Απ' τα δέκα, τα μισά.

8. Μυθική θεά, κόρη του Κρόνου και της Ρέας - Ακρωτήρι της Λακωνίας (καθ.).

9. Ευρωβουλευτής της ΝΔ - Το μικρό όνομα της ηθοποιού Βαλσάμη.

10. Ενα... εξάμηνο - Συμπαθητικά τετράποδα - Η γαλλική είναι... κυανή (με άρθρο).

11. Κοκκινωπό - Επιφώνημα στεναχώριας - Ισπανικό άρθρο.

12. Κύρια πρόθεση - Αθελά του παραπλανά - Μια Ανατολή.

13. Τιμητική επτανησιώτικη αντρική προσαγόρευση - Κράτος ασιατικό - Σκιά... βασιλιάδων.

14. Πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν - Είναι φιλήδονη.

ΚΑΘΕΤΑ:

1. Κορυφαίος Αγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου - Η ψηλότερη κορυφή της Γης στα Ιμαλάια.

2. Μυθικός νέος, ονομαστός για την ομορφιά του που μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο λουλούδι - Ζωγραφικές απεικονίσεις.

3. Βαθμοί πυκνότητας των υγρών - Αρχικά μετοχικού ταμείου - Συμπληρώνει εμπορικές επωνυμίες.

4. Αδελφός του Αισχύλου, ονομαστός μαραθωνομάχος - Απ' τα αρκετά... λίγα.

5. Κυνικό, βίαιο (καθ. - μετ.) - Φιλήδονος, ακόλαστος (με άρθρο).

6. Στάθηκε αφορμή για το θάνατο του Ηρακλή - Αρχικά υπουργείου - Ογκώδες κύτταρο (καθ.).

7. Κερκυραίος πολιτικός και κυβερνήτης της Ελλάδας.

8. Κοινά λέγεται σουρβιά - Αθλητικά αρχικά - Κράτος της νότιας Αμερικής.9. Πρόοδος, εξέλιξη προς το καλύτερο - Ακολουθούνται από μια εξουσιοδοτημένη υπογραφή.

10. Γάλλος πολιτικός - Ακολουθείται από ρήμα - Προσφέρεται για περίπατο.11. Ονομαστός Βρετανός θεατρικός συγγραφέας - Νησιώτικο κράτος της Ινδίας που λέγονταν παλιότερα Κεϋλάνη - Οργανο του ΟΗΕ.

12. Αυγατίζει το κεφάλαιο (με άρθρο) - Προπονητής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού.

13. Τμήμα του αρχαίου ναού - Του ματιού, χωρίς... φουστάνι - Προηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ.

14 Ονομαστή οικογένεια Γάλλων οικονομολόγων - Εκεί έγινε ένα θαύμα - Και του στρατού αυτό αναφέρεται.

ΛΥΣΗ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:

1. ΟΥΓΚΩ - ΚΡΑΣΣΟΣ 2. ΛΑΡΥΜΝΑ - ΝΙΩΤΗΣ 3. ΙΚΑΝΟ - ΠΙΑΡ - ΟΚΑ 4. ΒΙΔΑΝΙΟ - ΒΑΣΚΟΙ 5. ΙΝΑΙ - ΟΔΟΑΚΡΟΣ 6. ΕΘ - ΓΟΛΙΑΘ - ΙΣ 7. Ο ΜΕΛΗΣ - ΜΑΛ - ΚΑ 8. ΕΣΤΙΑ- ΤΑΙΝΑΡΟΝ 9. ΑΡΓΥΡΟΣ - ΝΟΡΑ 10. ΕΤ (ος) - ΟΝΟΙ - Η ΑΚΤΗ 11. ΡΟΥΣΟ - ΑΧ - ΛΑΣ 12. ΕΠΙ - ΣΩΣΙΑΣ - ΑΠΩ 13. ΣΙΟΡΛΑΟΣ - ΑΜ 14. ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΣΑΡΚΑ

ΚΑΘΕΤΑ:

1. ΟΛΙΒΙΕ - ΕΒΕΡΕΣΤ 2. ΥΑΚΙΝΘΟΣ - ΤΟΠΙΑ 3. ΓΡΑΔΑ - ΜΤΑ - ΥΙΟΣ 4. ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ - ΡΚ 5. ΩΜΟΝ - Ο ΛΑΓΝΟΣ 6. ΙΟΛΗ - ΥΟ - ΩΟΝ 7. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 8. ΟΑ- ΑΟ - ΧΙΛΗ 9. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ - ΑΑ 10. ΣΙΡΑΚ - Α - ΑΛΣΟΣ 11. ΣΩ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ- ΣΑ 12. Ο ΤΟΚΟΣ - ΡΟΤΣΑ 13. ΣΗΚΟΣ - ΚΟΡΗ - ΠΑΚ 14. ΣΑΙ - ΚΑΝΑ - ΣΩΜΑ.

ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ
Κίνδυνος οικοπεδοποίησης

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας, Γεωργίας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ

Την ανησυχία τους για το μέλλον του κτήματος Συγγρού, στο Μαρούσι, εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονται στην παραχώρηση μέρους του κτήματος από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το υπουργείο Παιδείας. Την ανησυχία των κατοίκων μετέφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ορ. Κολοζώφ,με ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Γεωργίας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, παραθέτοντας και το ιστορικό του προβλήματος.

Το κτήμα Συγγρού έχει έκταση 1.000 στρέμματα. Τα 700 ανήκουν στο Δήμο Αμαρουσίου και τα 300 στο Δήμο Κηφισιάς. Αποτελεί πνεύμονα πράσινου για την περιοχή και το Λεκανοπέδιο, αλλά κινδυνεύει άμεσα στο μέλλον να χάσει τα κύρια χαρακτηριστικά του δάσους. Είναι κληροδότημα της Ιφ. Συγγρού προς το ΙΓΕ, με τον ορισμό να χρησιμοποιηθεί για τη μόρφωση "καλών γεωργών και κηπουρών" και με τον όρο του αναπαλλοτρίωτου.

Ωστόσο, το 1992, το ΙΓΕ προσφεύγει στο Εφετείο, το οποίο εκδίδει απόφαση, με την οποία παραχωρείται ζώνη 15 στρεμμάτων στο υπουργείο Παιδείας, παρά την απόφαση 3598/90 του ΣτΕ, που ακύρωσε ως παράνομη προηγούμενη παραχώρηση 20 στρεμμάτων στο Ινστιτούτο Αμπέλου, ύστερα από προσφυγή του Δήμου Αμαρουσίου και ομάδας κατοίκων. Ανάλογες αποφάσεις είχε λάβει και το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων (31/7/89 και 16/10/89) για τον ίδιο λόγο, μην εγκρίνοντας την παραχώρηση χρήσης γης για σκοπό ξένο προς τον ορισμό της Ιφ. Συγγρού.

Στις 17 Νοέμβρη 1994, ο Σύλλογος Γονέων του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αναβρύτων προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών, ζητώντας να παραχωρηθούν στον ΟΣΚ 20 στρέμματα για την κατασκευή αιθουσών, αφού τα τέσσερα σχολεία που λειτουργούν με 1.100 παιδιά στεγάζονται, εκτός του κεντρικού κτιρίου, και σε 9 τροχοβίλες.

Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, καθώς και ο δήμος, αντιδρούν σ' αυτή την προοπτική, φοβούμενοι πως θα δημιουργήσει προηγούμενο για νέες οικοπεδοποιήσεις και προτείνουν να επισκευαστεί το Οικοτροφείο για τη στέγαση των μαθητών ή να χτιστούν σχολεία σε άλλα κοντινά οικόπεδα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα ικανοποιηθεί το παραπάνω αίτημα, αν προγραμματίζει ο ΟΣΚ το χτίσιμο σχολείων στο Δήμο Αμαρουσίου για την κάλυψη των αναγκών και πότε θα αρχίσει η αναδάσωση των 400 στρεμμάτων που κάηκαν το 1981, όπως ζήτησε το ΙΓΕ από το υπουργείο Γεωργίας από το '90. Τέλος, τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του κτήματος στο μέλλον, αλλά και την τήρηση των αποφάσεων που πάρθηκαν από το ΣτΕ και το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Συλλαλητήριο για τα ναυπηγεία

Εντατικά προετοιμάζεται το παμπειραϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή, από εργαζόμενους, δήμους, μαζικούς φορείς

Η φωνή των εργαζομένων, ενάντια στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Μεταλλεργατών, οι δήμοι της περιοχής και άλλοι φορείς, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή.

Η παραμονή των ναυπηγείων στο δημόσιο, η εξυγίανση και η ανάπτυξή τους, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, είναι τα κυρίαρχα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των άλλων φορέων, που ενώνουν τη φωνή τους, στα πλαίσια της απόφασής τους να συντονίσουν την αντίδραση στο σκανδαλώδες ξεπούλημα των ναυπηγείων.

Καθώς πλησιάζει η μέρα του συλλαλητηρίου, κορυφώνονται οι προσπάθειες των διοργανωτών για την επιτυχία του. Τα εργοστάσια του Πειραιά και των γύρω περιοχών "οργώνονται" από αντιπροσωπείες εργαζομένων, οι κάτοικοι ενημερώνονται από τους δήμους και τους μαζικούς φορείς.

Αύριο, αντιπροσωπείες εργαζομένων θα επισκεφτούν τα εργοστάσια ΚΑΖΗΣ, "Φυρογένης" και άλλα, ενώ την Τρίτη το πρωί οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου θα συγκεντρωθούν στο σωματείο για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς και δήμοι έχουν εκφράσει τις τελευταίες μέρες τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και την απαίτησή τους να παραμείνουν τα ναυπηγεία στον έλεγχο του δημοσίου.

Παραιτείται τη Δευτέρα ο διοικητής της ΕΤΒΑ

Αποδέχτηκε τελικά και επίσημα την "αξίωση" της κυβέρνησης να υποβάλει την παραίτησή του ο διοικητής της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσος.Οπως προκύπτει από σχετική χτεσινή ανακοίνωση από το γραφείο του, ο Θ. Γκαμαλέτσος ενημέρωσε χτες το πρωί τους υπουργούς Βιομηχανίας Κ. Σημίτη και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι θα παραδώσει τη Δευτέρα την επίσημη παραίτησή του. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι "η παραίτηση του μέχρι σήμερα διοικητή της ΕΤΒΑ είναι απόρροια των όσων του τέθηκαν στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Βιομηχανίας και τον αναπληρωτή του και αφορούσαν στο μέλλον της ΕΤΒΑ και την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά", υπονοώντας ουσιαστικά ότι παραιτείται λόγω της διαφωνίας του, όπως έχει υποστηρίξει, να πουλήσει τα Ναυπηγεία "όσο όσο", καθώς και με το σχέδιο της κυβέρνησης για την "εξυγίανση" της Τράπεζας.

Με αφανισμό απειλείται η ανθοκομία

Τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της διέρχεται η ελληνική ανθοκομία, που απειλείται πλέον με αφανισμό. Η υπερχρέωση των ανθοκομικών εκμεταλλεύσεων, η δανειακή πολιτική της ΑΤΕ με τα υψηλά επιτόκια, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ανθοπαραγωγούς.

Φαίνεται λοιπόν, πως στην Ελλάδα, ούτε λουλούδια μπορεί να καλλιεργήσει κανείς πια, και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχτές εκπρόσωποι των ανθοκόμων, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζήτησαν την άμεση ρύθμιση των χρεών και τη λήψη διορθωτικών μέτρων από την κυβέρνηση. Οι ανθοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολυθεί μια συντονισμένη εκ μέρους της πολιτείας και της ΑΤΕ ληστρική επιδρομή σε βάρος του άλλοτε δυναμικού και ευαίσθητου αυτού κλάδου που αποτελούν 1.750 εκμεταλλεύσεις. Το σοβαρότερο πρόβλημα πάντως το αντιμετωπίζουν οι ανθοκομικές μονάδες που δημιουργήθηκαν μετά το 1986, που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τα οποία διογκώθηκαν λόγω των υψηλών επιτοκιών, της κεφαλαιοποίησης των τόκων ανά τρίμηνο και των τόκων υπερημερίας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν έτσι το 10 δισ. δρχ., ενώ τα συνολικά χρέη των ανθοπαραγωγών αγγίζουν τα 30 δισ. δρχ. Από την άλλη η απελευθέρωση της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς με τη θεαματική αύξηση εισαγόμενων ανθοκομικών προϊόντων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, συμπληρώνουν το αρνητικό "κλίμα" για την εγχώρια καλλιέργεια λουλουδιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανθοπαραγωγών για το διάστημα μόνο 1990 - 1993 τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 157%, τα φυτοφάρμακα κατά 176% και τα καύσιμα κατά 80%.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Σε "θέση μάχης" για το φορολογικό

Σε ακινητοποίηση των 80.000 ΔΧ φορτηγών όλων των κατηγοριών προσανατολίζονται οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, αν δεν επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησής τους.

Η οριστική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές στην εμμονή της κυβέρνησης στο νέο σύστημα φορολόγησης, αναμένεται να παρθεί την ερχόμενη Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίαση όλων των οργανώσεων του κλάδου.

Ηδη, οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ έχουν αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία διαμαρτύρονται για "τον απαράδεκτο και καταστρεπτικό για τον κλάδο" τρόπο φορολόγησης, με βάση το βιβλίο εσόδων - εξόδων. Στην επιστολή, επισημαίνεται, επίσης, πως δεν είναι τυχαίο ότι επί 30 και πλέον χρόνια οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ φορολογούνται με πίνακες, βάσει του ωφέλιμου φορτίου του αυτοκινήτου τους (τονάζ). Κάτι, εξάλλου, που προβλέπεται και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οσον αφορά την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ζητούν να ισχύουν μόνο για την απόδοση του ΦΠΑ, όπως ήταν μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ