ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Προς γενική αντιπαράθεση;

Iσχυρά τμήματα του στρατού και της αστυνομίας στην πολιτεία Τσιάπας, καθώς και κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ηγετών των Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Επίθεση δέχτηκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην πολιτεία Τσιάπας για τον εντοπισμό των ηγετών των Ζαπατίστας (εξεγερμένοι Ινδιάνοι χωρικοί), με συνέπεια να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του κυβερνητικού στρατού και να τραυματιστούν περίπου 10.

Το επεισόδιο αυτό έγινε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθούν τις θέσεις τους προς την πόλη Γουαδαλούπε Τεπεγιάκ, βάση των Ζαπατίστας στη ζούγκλα Λακαντόν.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτήρισε το επεισόδιο "μεμονωμένο", ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Αντόνιο Λοσάνο είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός και η αστυνομία κινήθηκαν στην καρδιά της περιοχής που ελέγχουν οι Ζαπατίστας χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση.

Τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών τμημάτων του στρατού και της αστυνομίας στην πολιτεία Τσιάπας, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ηγετών των Ζαπατίστας. Η κινητοποίηση αυτή του στρατού διατάχθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Ερνέστο Ζεντίγιο, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ζαπατίστας σχεδιάζουν να ανοίξουν νέα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, αναλυτές στη μεξικάνικη πρωτεύουσα εκφράζουν φόβους ότι παρά την κινητοποίηση του στρατού, οι αντάρτες θα ξεφύγουν από τον κλοιό της ζούγκλας Λακαντόν και θα αρχίσουν σποραδικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, οπότε η κατάσταση θα περιπλακεί και θα είναι πιο δύσκολο για τις κυβερνητικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, στις ενέργειες του Προέδρου του Μεξικού, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του. Χαρακτηριστικά μάλιστα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κρίστιν Σέλι τόνισε ότι "οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες τους έναντι της βίας, εφόσον την ίδια ώρα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήρη συμμόρφωση με το γράμμα του νόμου", υποστήριξε η Σέλι και πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η λύση σε αυτή τη διαμάχη θα βρεθεί διά της πολιτικής οδού, με τον πλήρη σεβασμό των νόμων".

ΠΕΡΟΥ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κατάρριψη αεροσκαφών και κατηγορίες για χρήση χημικών ουσιών

ΚΙΤΟ. -

Σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Εκουαδόρ και των Περουβιανών στρατιωτών, διεξάγονται κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Εκουαδόρ, με αποτέλεσμα να καταρριφθούν δύο περουβιανά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας του Εκουαδόρ κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της γειτονικής χώρας και προκάλεσαν ζημιές σε ένα τρίτο, στη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων δύο ημερών στη διαφιλονικούμενη μεθοριακή ζώνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κίτο, τα περουβιανά αεροσκάφη επιχείρησαν να βομβαρδίσουν μεθοριακά φυλάκια του Εκουαδόρ, αλλά επλήγησαν πριν προλάβουν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Στο Περού, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες μετακινούνται στη διαφιλονικούμενη ζώνη με το Εκουαδόρ στρατιωτικές ενισχύσεις, βαρέα όπλα και πυρομαχικά, καθώς φαίνεται ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση των Περουβιανών.

Νωρίτερα, μέλος του Γενικού Επιτελείου του Εκουαδόρ είχε κατηγορήσει το Περού ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη ζώνη των συγκρούσεων, ενώ επισήμανε ότι οι Περουβιανοί δίνουν ναρκωτικά στους στρατιώτες τους για να τους υποχρεώσουν να πάνε στην πρώτη γραμμή. Επίσης, υποστήριξε ότι το Περού έδωσε εντολή σε αεροσκάφη να ψεκάσουν με τοξικές ουσίες τις γραμμές άμυνας των δυνάμεων του Εκουαδόρ, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να υποχρεώσει τους στρατιώτες του Εκουαδόρ να υποχωρήσουν. Ωστόσο, δε διευκρίνισε ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχουν χρησιμοποιήσει οι Περουβιανοί.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Περού διέψευσαν αυτές τις κατηγορίες και δήλωσαν, μάλιστα, ότι δεν εκπλήσσονται, διότι το Εκουαδόρ έχει και στο παρελθόν διατυπώσει "ανόητους" ισχυρισμούς.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη μεταξύ των δύο λατινοαμερικανικών κρατών (ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία και Χιλή), έκαναν έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις πωλήσει όπλων στις δύο αυτές χώρες.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή ανακοίνωσαν ότι "παγώνουν" τις πωλήσεις όπλων στις αντιμαχόμενες χώρες.

Επανασύσταση της ΕΣΣΔ

Συζητήσεις και προβληματισμοί

Η διάλυση της ΕΣΣΔ δημιούργησε τόσα προβλήματα και, κυρίως, τόσα θύματα που η συζήτηση για την επανασύστασή της όσο πάει και εντείνεται. Αλλά έχουν όλοι όσοι συζητούν τις ίδιες προοπτικές και, κυρίως, τις ίδιες βλέψεις;

Σελίδα

Κούβα

Φάση ανάρρωσης;

Στην Κούβα, το 1994 ήταν ένας χρόνος οικονομικής ανακούφισης και, ίσως, έναρξης κάποιας ανόδου. Τα προβλήματα είναι πάντα πολλά, αλλά και τα βήματα αναμφισβήτητα. Πολλά είναι επίσης και τα νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας οικονομικής πολιτικής

Σελίδα

Ιράκ

Η γνώμη των κομμουνιστών

Η κατάσταση του Ιράκ, χωρίς να παραβλέπεται και το πρόβλημα του Κουρδικού θύλακα στο βορρά, είναι πάντα στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ποια είναι η γνώμη των κομμουνιστών για τις εξελίξεις και τις προοπτικές;

Σελίδα

Γαλλία

Οι Σοσιαλιστές και οι προεδρικές εκλογές

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές εκ μέρους των Σοσιαλιστών έδειξαν την κατάσταση αναβρασμού στην οποία βρίσκονται. Πολύ περισσότερο που ο απερχόμενος Πρόεδρος είναι "δικός τους", αλλά ο επόμενος είναι πολύ απίθανο να είναι....

Σελίδα

ΒΟΣΝΙΑ
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στο Μπίχατς

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις των Σέρβων και των μουσουλμάνων της Βοσνίας στο Μπίχατς, ενώ παράλληλα συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας από το Γκόραζντε.

Οι συγκρούσεις αυτές προκάλεσαν, φυσικά, τριγμούς στην εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ πριν από έξι βδομάδες, η οποία είχε δημιουργήσει ελπίδες για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Βοσνία.

Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση των εχθροπραξιών στο Μπίχατς, όπου παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη χρήση τανκς και βαρέων πυροβόλων, ενώ βασικός τους στόχος είναι ο έλεγχος της περιοχής, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πόσιμου νερού του Μπίχατς.

Ωστόσο, οι μουσουλμάνοι και οι Σέρβοι της Βοσνίας συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής περίθαλψης από τον θύλακα του Γκόραζντε, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η επιχείρηση μεταφοράς ασθενών από την περιοχή του Γκόραζντε θα είναι η δεύτερη σε διάστημα δύο βδομάδων. Η προηγούμενη επιχείρηση έγινε την 1η Φλεβάρη και ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία που οι αντιμαχόμενοι έβαζαν την υπογραφή τους σε μία συμφωνία για τον απεγκλωβισμό ασθενών από περιοχή που βρίσκεται υπό πολιορκία.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι Γάλλοι σπουδαστές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την επανεξέταση των σχεδίων για τις μεταρρυθμίσεις στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Μπαλαντίρ, ύστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών σε ολόκληρη τη χώρα.

Προφανώς, θέλοντας να αποφύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τους σπουδαστές και ενόψει της προεδρικής εκλογής, ο Μπαλαντίρ ανακοίνωσε την "αναστολή" των επίμαχων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές στοχεύουν στον περιορισμό του χρόνου φοίτησης στα δύο χρόνια.

Κινητοποιήσεις των σπουδαστών έχουν γίνει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, η επόμενη Πέμπτη έχει οριστεί ως "εθνική μέρα διαμαρτυριών".

Στη φωτογραφία, θύματα από το βομβαρδισμό των Ρώσων σε λαϊκή αγορά κοντά στο Γκρόζνι. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών καθώς οι Τσετσένοι μάχονται για να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν προς τα νότια τμήματα του Γκρόζνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ