Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κατάρριψη αεροσκαφών και κατηγορίες για χρήση χημικών ουσιών

ΚΙΤΟ. -

Σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Εκουαδόρ και των Περουβιανών στρατιωτών, διεξάγονται κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Εκουαδόρ, με αποτέλεσμα να καταρριφθούν δύο περουβιανά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας του Εκουαδόρ κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της γειτονικής χώρας και προκάλεσαν ζημιές σε ένα τρίτο, στη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων δύο ημερών στη διαφιλονικούμενη μεθοριακή ζώνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κίτο, τα περουβιανά αεροσκάφη επιχείρησαν να βομβαρδίσουν μεθοριακά φυλάκια του Εκουαδόρ, αλλά επλήγησαν πριν προλάβουν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

Στο Περού, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες μετακινούνται στη διαφιλονικούμενη ζώνη με το Εκουαδόρ στρατιωτικές ενισχύσεις, βαρέα όπλα και πυρομαχικά, καθώς φαίνεται ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση των Περουβιανών.

Νωρίτερα, μέλος του Γενικού Επιτελείου του Εκουαδόρ είχε κατηγορήσει το Περού ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη ζώνη των συγκρούσεων, ενώ επισήμανε ότι οι Περουβιανοί δίνουν ναρκωτικά στους στρατιώτες τους για να τους υποχρεώσουν να πάνε στην πρώτη γραμμή. Επίσης, υποστήριξε ότι το Περού έδωσε εντολή σε αεροσκάφη να ψεκάσουν με τοξικές ουσίες τις γραμμές άμυνας των δυνάμεων του Εκουαδόρ, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να υποχρεώσει τους στρατιώτες του Εκουαδόρ να υποχωρήσουν. Ωστόσο, δε διευκρίνισε ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχουν χρησιμοποιήσει οι Περουβιανοί.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Περού διέψευσαν αυτές τις κατηγορίες και δήλωσαν, μάλιστα, ότι δεν εκπλήσσονται, διότι το Εκουαδόρ έχει και στο παρελθόν διατυπώσει "ανόητους" ισχυρισμούς.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη μεταξύ των δύο λατινοαμερικανικών κρατών (ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία και Χιλή), έκαναν έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις πωλήσει όπλων στις δύο αυτές χώρες.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή ανακοίνωσαν ότι "παγώνουν" τις πωλήσεις όπλων στις αντιμαχόμενες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ