Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στο Μπίχατς

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις των Σέρβων και των μουσουλμάνων της Βοσνίας στο Μπίχατς, ενώ παράλληλα συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας από το Γκόραζντε.

Οι συγκρούσεις αυτές προκάλεσαν, φυσικά, τριγμούς στην εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ πριν από έξι βδομάδες, η οποία είχε δημιουργήσει ελπίδες για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Βοσνία.

Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση των εχθροπραξιών στο Μπίχατς, όπου παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη χρήση τανκς και βαρέων πυροβόλων, ενώ βασικός τους στόχος είναι ο έλεγχος της περιοχής, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πόσιμου νερού του Μπίχατς.

Ωστόσο, οι μουσουλμάνοι και οι Σέρβοι της Βοσνίας συμφώνησαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση όσων έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής περίθαλψης από τον θύλακα του Γκόραζντε, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η επιχείρηση μεταφοράς ασθενών από την περιοχή του Γκόραζντε θα είναι η δεύτερη σε διάστημα δύο βδομάδων. Η προηγούμενη επιχείρηση έγινε την 1η Φλεβάρη και ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία που οι αντιμαχόμενοι έβαζαν την υπογραφή τους σε μία συμφωνία για τον απεγκλωβισμό ασθενών από περιοχή που βρίσκεται υπό πολιορκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ