Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Προς γενική αντιπαράθεση;

Iσχυρά τμήματα του στρατού και της αστυνομίας στην πολιτεία Τσιάπας, καθώς και κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ηγετών των Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Επίθεση δέχτηκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην πολιτεία Τσιάπας για τον εντοπισμό των ηγετών των Ζαπατίστας (εξεγερμένοι Ινδιάνοι χωρικοί), με συνέπεια να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του κυβερνητικού στρατού και να τραυματιστούν περίπου 10.

Το επεισόδιο αυτό έγινε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθούν τις θέσεις τους προς την πόλη Γουαδαλούπε Τεπεγιάκ, βάση των Ζαπατίστας στη ζούγκλα Λακαντόν.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτήρισε το επεισόδιο "μεμονωμένο", ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Αντόνιο Λοσάνο είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός και η αστυνομία κινήθηκαν στην καρδιά της περιοχής που ελέγχουν οι Ζαπατίστας χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση.

Τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών τμημάτων του στρατού και της αστυνομίας στην πολιτεία Τσιάπας, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ηγετών των Ζαπατίστας. Η κινητοποίηση αυτή του στρατού διατάχθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Ερνέστο Ζεντίγιο, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ζαπατίστας σχεδιάζουν να ανοίξουν νέα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, αναλυτές στη μεξικάνικη πρωτεύουσα εκφράζουν φόβους ότι παρά την κινητοποίηση του στρατού, οι αντάρτες θα ξεφύγουν από τον κλοιό της ζούγκλας Λακαντόν και θα αρχίσουν σποραδικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, οπότε η κατάσταση θα περιπλακεί και θα είναι πιο δύσκολο για τις κυβερνητικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, στις ενέργειες του Προέδρου του Μεξικού, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του. Χαρακτηριστικά μάλιστα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κρίστιν Σέλι τόνισε ότι "οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες τους έναντι της βίας, εφόσον την ίδια ώρα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήρη συμμόρφωση με το γράμμα του νόμου", υποστήριξε η Σέλι και πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η λύση σε αυτή τη διαμάχη θα βρεθεί διά της πολιτικής οδού, με τον πλήρη σεβασμό των νόμων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ