Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΝΑΤΟ θα προστάζει τον ΟΗΕ

Η εντολή για δράση θα προέρχεται μεν τυπικά από τον ΟΗΕ, αλλά το ΝΑΤΟ θα έχει αυτονομία στην εκτέλεση της εντολής, οι κυανόκρανοι δεν θα υπάγονται στις διαταγές του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά του ανωτάτου διοικητή του ΝΑΤΟ, ο οποίος και θα είναι αυτός που θα επιλέγει το είδος και το μέγεθος της χρησιμοποίησης στρατιωτικών μέσων

Οι λόγοι ορισμένων υπουργών Αμυνας, όπως του Αμερικανού Ουίλιαμ Πέρι, του Δυτικογερμανού Φόλκερ Ρίε και του ίδιου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Βίλι Κλας, που εκφωνήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη στην 32η διάσκεψη Πολιτικής Ασφάλειας στο Μόναχο, μπορούν να ερμηνευθούν μόνο σαν προσπάθεια σχεδόν ολοκληρωτικής υποταγής του ΟΗΕ στις προσταγές του ΝΑΤΟ.

Φυσικά, κι ως τώρα ο ΓΓ του παγκοσμίου Οργανισμού, ο πολύς Μπούτρος Γκάλι, υπάκουε πιστά στα κελεύσματα των ισχυροτέρων δυτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στο εξής, όμως, η φίμωση του ΟΗΕ επιδιώκεται να γίνει ασφυκτικότερη.

Δεδομένο ήταν ως τώρα ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός αποφάσιζε κι έδινε εντολές στο ΝΑΤΟ να εκτελεί τις αποφάσεις του, όπως, για παράδειγμα, στον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Μια, όμως, και τα πράγματα εκεί δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν οι "ισχυροί", δηλαδή δε συντρίφτηκαν οι Σέρβοι της Βοσνίας και προετοιμάζεται η αποχώρηση των κυανοκράνων από εκεί, οι τρεις ηγετικοί παράγοντες του ΝΑΤΟ, που προαναφέρθηκαν, βρήκαν την ευκαιρία να διατυπώσουν το αίτημά τους, που, από άποψη περιεχομένου, είναι σχεδόν ταυτόσημο: Υπεύθυνος για την αποτυχία είναι ο ΟΗΕ, που δεν καθόριζε επακριβώς τον τρόπο της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στο πολεμικό μέτωπο. Γι' αυτό και το ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμο μελλοντικά να δέχεται περιορισμούς της δράσης του που θα επιβάλλονται από τον ΟΗΕ. Στο εξής, η εντολή για δράση θα προέρχεται μεν τυπικά από τον ΟΗΕ, αλλά το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει αυτονομία στην εκτέλεση της εντολής, οι κυανόκρανοι δε θα υπάγονται στις διαταγές του Γκάλι, αλλά του ανωτάτου διοικητή του ΝΑΤΟ, ο οποίος και θα είναι αυτός που θα επιλέγει το είδος και το μέγεθος της χρησιμοποίησης στρατιωτικών μέσων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε μπροστά στους 200 προσκεκλημένους στο Μόναχο ότι ο στρατιωτικός αυτός συνασπισμός είναι κάτι περισσότερο από υποεπιχείρηση του ΟΗΕ, χωρίς, βέβαια, να πει ότι και ο ΟΗΕ δεν είναι υποεπιχείρηση του ΝΑΤΟ - αλλά αυτό, ασφαλώς, θα ευχόταν κατά βάθος.

Πάντως, από τους λόγους βγαίνει καθαρά ότι, μελλοντικά, το ΝΑΤΟ θα έχει "λευκό χαρτί", να δρα όπως αυτό νομίζει καλύτερα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εταίρων του.

Μετά απ' αυτά, εξηγείται και η στάση του Γερμανού υπουργού Αμυνας Ρίε, που, πρόσφατα, είχε αρνηθεί στον Μπούτρος Γκάλι, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Βόννη, να θέσει στη διάθεση του "στρατάρχη" αυτού του ΟΗΕ γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ολοι απόρησαν τότε, γιατί πίστεψαν για μια στιγμή, ότι η Βόννη ίσως επιθυμεί να μείνει έξω από το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Τώρα, όμως, με όσα ειπώθηκαν στο Μόναχο, τα πράγματα ξεκαθαρίζονται: Και η Βόννη επιθυμεί να συμμετάσχει, αλλά υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και χωρίς περιορισμούς.

Και επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, έφτασε κιόλας στο γερμανικό Πεντάγωνο η ΝΑΤΟική επιταγή για εξόφληση: Η κυβέρνηση Κολ καλείται να απαντήσει πόσες και ποιες μονάδες θα διαθέσει για την "υποστήριξη" της ενδεχόμενης αποχώρησης των κυανοκράνων από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Για το σκοπό αυτό, θα συζητήσει την άλλη βδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, αλλά έχει γίνει, στο μεταξύ, γνωστό ότι στο βαλκανικό πεδίο θα κάνουν την παρουσία τους οι εξής γερμανικές αεροπορικές μονάδες:

- Οχτώ αεροπλάνα "Τορνέιντος" με ηλεκτρονικά μέσα για την καταπολέμηση σερβικών πυραύλων άμυνας.

- Εξι "Τορνέιντος" οπτικής ανίχνευσης και άλλα δύο ηλεκτρονικής ανίχνευσης.

- Δώδεκα μεταφορικά αεροπλάνα.

Επιπλέον ναυτικές μονάδες στην Αδριατική και άγνωστος, μέχρι στιγμής, αριθμός Γερμανών στρατιωτικών από τους συνολικά 40.000 που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, σαν εκστρατευτικό Σώμα "υποστήριξης της αποχώρησης των κυανοκράνων".

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ