ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ εμπρησμών αυτοκινήτων

Μετά τους "Λύκους των Εξαρχείων", μια νέα "οργάνωση" με το όνομα "Γκρίζοι Λύκοι" έκανε την εμφάνισή της το περασμένο Σάββατο, πυρπολώντας το ΙΧ του αστυνομικού Β. Παπαγεωργίου που ήταν σταθμευμένο στην οδό Μπουκουβάλα 5 στα Εξάρχεια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν άλλοι έξι εμπρησμοί. Οι "Λύκοι των Εξαρχείων" έβαλαν φωτιά σε φορτηγάκι της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας "Ευρωσεκιούριτυ" στο Ν. Κόσμο (Ηλιού 3) και σε σχολικό λεωφορείο της "Ελληνογερμανικής Αγωγής" στην οδό Μοσχονησίων στην Πανεπιστημιούπολη. Η αναρχική οργάνωση "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" πυρπόλησε φορτηγό - ψυγείο εταιρίας διανομής τροφίμων στη Θηβών 245 στον Πειραιά.

Επίσης άγνωστοι έκαψαν το ΙΧ του ναυτικού Αν. Μπουρούση που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Τσαλδάρη 363 στις Τζιτζιφιές. Στο Βύρωνα άγνωστοι έριξαν "μολότοφ" στο αυτοκίνητο της Αικ. Καγκάνη, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο φορτηγό του Δ. Τασσόπουλου στην οδό Βαφειοχωρίου στο Πολύγωνο.

Επίσης στο Γκύζη δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να πυρπολήσουν όχημα της σχολής "Χατζηβέη".

Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στην 24η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Ευαγγελία Τάνου, οι τέσσερις νεαροί που είχαν συλληφθεί την περασμένη Τρίτη στην οδό Γ. Δροσίνη στην Ηλιούπολη, ενώ επιχειρούσαν να κάψουν ένα φορτηγό διανομής Τύπου. Πρόκειται για τους σπουδαστές Γιάννη Ξυδά και Απόστολο Τσατσούλα, τον φοιτητή Παναγιώτη Καραλέμα και τον μαθητή Συμεών Σεϊσίδη, που κατηγορούνται για απόπειρα εμπρησμού, από τον οποίο μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε ανθρώπους (κακούργημα) και σύσταση συμμορίας(πλημμέλημα). Σύμφωνα με την Ασφάλεια, στην κατοχή τους είχαν βρεθεί ένα τετράκιλο μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά.

Την προσωρινή κράτηση των νεαρών αποφάσισε η ανακρίτρια, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, για την πρόληψη τέλεσης εκ μέρους τους νέων αδικημάτων. Κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, χτες το μεσημέρι, μερικές δεκάδες φίλοι τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ανακριτικό γραφείο και φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης.

ΛΗΣΤΕΙΑ - ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Ξέφυγαν με ομήρους

Σκηνές - θρίλερ ξετυλίχτηκαν χτες έξω από υποκατάστημα της "Εθνικής" στο Παγκράτι. Τέσσερις κακοποιοί προσπάθησαν να ληστέψουν την τράπεζα που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου 152. Εγιναν όμως αντιληπτοί από το φύλακα και στην προσπάθεια που έκαναν για να ξεφύγουν κράτησαν για λίγο ομήρους μια πελάτισσα και μια υπάλληλο.

Οι τρεις δράστες στις 11.15 π.μ. μπήκαν στο υποκατάστημα και ακινητοποίησαν τους 13 υπάλληλους και τους τέσσερις πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Ομως, ο διευθυντής Θεμ. Μητρόπουλος ενεργοποίησε το συναγερμό, ενώ ο φύλακας Ηλ. Αραβανής, που βρισκόταν απ' έξω, τους αντιλήφθηκε και τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση. Οι κινήσεις όμως του ένοπλου φρουρού έγιναν αντιληπτές από τον τέταρτο της παρέας που περίμενε απ' έξω με το κλεμμένο ΙΧ (ΥΑΡ 1465), ο οποίος ειδοποίησε τους συνεργάτες του. Αυτοί, χωρίς να προλάβουν να πάρουν χρήματα έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους την πελάτισσα Αφροδίτη Νούση και μια υπάλληλο. Μόλις βγήκαν, ο φύλακας πυροβόλησε στον αέρα. Η Α. Νούση πιάστηκε από μια κολόνα και αντιστάθηκε. Οι οπλοφόροι την άφησαν και έσυραν την υπάλληλο μέχρι το αυτοκίνητο. Μόνοι τους πλέον κατευθύνθηκαν στην οδό Νεοπτολέμου, όπου τους περίμενε άλλος συνεργάτης τους. Επιβιβάστηκαν σε ΙΧ με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας (VL 3310A) και εξαφανίστηκαν. Το αυτοκίνητο αυτό βρέθηκε εγκαταλειμμένο στην Πανεπιστημιούπολη. Στα πίσω καθίσματα οι δράστες άφησαν μια χειροβομβίδα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 3.30 το μεσημέρι, δυο ληστές χτύπησαν πάλι στην ίδια περιοχή. Οι δράστες μπήκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που βρίσκεται στην οδό Υμηττού 99 και έφυγαν με δώδεκα εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων οι οπλοφόροι έμοιαζαν στο δίδυμο "ψηλός - κοντός", όμως αξιωματικός της Ασφάλειας εκτιμά ότι ίσως να πρόκειται για νέο δίδυμο ληστών.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Χτες το πρωί, την ίδια περίπου ώρα που σημειωνόταν η ληστεία στην τράπεζα του Παγκρατίου, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των εκπροσώπων της αστυνομίας, της ΟΤΟΕ και της ΕΕΤ, με αντικείμενο την υλοποίηση των υπουργικών αποφάσεων για την ασφάλεια των 2.300 υποκαταστημάτων της χώρας. Συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πάρθηκαν, αλλά αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση στις 24 Φλεβάρη. Οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να κατατάξουν τις τράπεζες σε ζώνες επικινδυνότητας και με βάση αυτό το διαχωρισμό θα τοποθετηθούν στη συνέχεια οι αστυνομικοί, που αναμένεται να προσληφθούν με έξοδα των τραπεζών, ειδικά για περιπολίες έξω από τις τράπεζες. Η κατάταξη των 1.000 αστυφυλάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα γίνει μέσα στο Φλεβάρη. Η εκπαίδευσή τους θα είναι ταχύρυθμη και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνη.

Αυτές τις μέρες συγκροτούνται τριμερείς επιτροπές οι οποίες θα αρχίσουν τον έλεγχο όλων των τραπεζών, για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας (αλεξίσφαιρα τζάμια, χρηματοκιβώτια με χρονοκαθυστέρηση, κάμερες, διπλές πόρτες κλπ.). Τέλος από την πλευρά της ΟΤΟΕ και της ΕΕΤ έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα ψυχολογικής προετοιμασίας και εκπαίδευσης των 50.000 τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται συχνά - πυκνά υπό την απειλή των όπλων των ληστών.

Οι "φίλοι" αποφυλάκισαν τον Ζεκερίδη

Διογκώνεται ο "φάκελος" του καταζητούμενου μεγαλέμπορου ναρκωτικών Αλ. Ζεκερίδη,καθώς από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά προκύπτει καθαρά πλέον ότι "φίλοι" του, αρμόδιοι των φυλακών Κορυδαλλού, φρόντισαν να του χαρίσουν τέσσερις μήνες ποινής - εκτός των ήδη γνωστών πλαστών ημερομισθίων - προκειμένου να αποφυλακιστεί "μια ώρα αρχύτερα".

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιοι δικαστικοί υπάλληλοι αποδεικνύεται ότι υπάλληλοι των φυλακών που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση των καταστάσεων προσμέτρησης ποινής, πλαστογράφησαν στοιχεία προκειμένου να εμφανίσουν ότι είχε συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος φυλάκισης και ο Ζεκερίδης μπορούσε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2145/93 να αποφυλακιστεί.

Από τη διασταύρωση των σχετικών εγγράφων προκύπτει ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι είχαν συνυπολογίσει στον πραγματικό χρόνο ποινής (σ. σ. τρία έτη και επτά μήνες ήταν η ποινή που είχε επιβληθεί στον Ζεκερίδη από το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για επικίνδυνες σωματικές βλάβες)και το τετράμηνο από 19 Νοέμβρη '92 μέχρι 17 Μάρτη '93, διάστημα κατά το οποίο ο Ζεκερίδης εξέτιε άλλη ποινή, 15 μηνών, για κλοπή και πλαστογραφία,που του είχε επιβάλει το Α Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.

Με βάση αυτόν τον συνυπολογισμό και με μία ψευδή βεβαίωση ημερομισθίων που είχε δήθεν πραγματοποιήσει στη φυλακή και είχαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, συντάξει και υπογράψει οι πρώην πλέον αρχιφύλακες Αθ. Φωτάκης,Αντ. Αραβαντινός και ο σωφρονιστικός υπάλληλος Γ. Δανιήλ,το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο παραπλανήθηκε και αποφυλάκισε τον Ζεκερίδη.

Στα πλαίσια της έρευνας που συνεχίζεται για τα κυκλώματα στις φυλακές θα απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην 4η τακτική ανακρίτρια Πειραιά Ιωάννα Κλάπα,ο πρώην αρχιφύλακας Αντ. Αραβαντινός, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση στην παραπάνω υπόθεση, αλλά και δίωξη για παράβαση καθήκοντος, αφού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζεκερίδη, όπως προκύπτει, κανόνισε ο τελευταίος να συναντήσει παράνομα στο αρχιφυλακείο του Κορυδαλλού τους κατάδικους Αλ. Κοσμόπουλο και Ν. Χατζηλία.

Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλ. Μεταξά,που προφισταται των ερευνών ο αντεισαγγελέας Εφετών Αλ. Θεοδωρίδης θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Γιουγκοσλάβος ισοβίτης Μπλάντιτς Ντανίλο,που συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις φυλακές Αλικαρνασσού με τον Αραβαντινό (!), διατηρούσε όταν ήταν στον Κορυδαλλό ασύρματο με σημαντική εμβέλεια! Θα διερευνηθεί ακόμη αν και άλλες φορές επέστρεψε στον Κορυδαλλό - υπάρχουν πληροφορίες για σχετικές μεταγωγές από την Αλικαρνασσό το έτος 1993 - και με ποιους συναντήθηκε εκεί.

Γ. ΤΡ.

ΜΟΣΧΑΤΟ
Ξεκίνησε ο Καρνάβαλος

Στο ρυθμό των Αποκριών χορεύει το Μοσχάτο, όπου ο Καρνάβαλος και η κουστωδία του σκορπίζουν κέφι, χορό και τραγούδι ήδη από το Σάββατο, οπότε και άνοιξε το Τριώδιο. Με το σύνθημα "Ελα κι εσύ" καλούν, για ένατη συνεχή χρονιά, κατοίκους, συλλόγους, παρέες και μοναχικούς, να πάρουν μέρος στο καθημερινό αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Ο Καρνάβαλος, οι φιλαρμονικές, οι χορεύτριες, οι μασκαράδες έχουν ήδη δώσει την εκκίνηση των αποκριάτικων παιχνιδιών κι εθίμων σ' έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην πόλη του Μοσχάτου, αλλά και πολλών εκδηλώσεων με γνωστούς καλλιτέχνες.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τσικνοπέμπτη, όπου με λατέρνες, φωνογράφους και άλλα θα αναβιώσει η παλιά Αθήνα. Το Σάββατο, 25 Φλεβάρη, στη λάμψη των πυροτεχνημάτων και των λαμπαδηφοριών θα γίνει η νυχτερινή παρέλαση, ενώ την επομένη 25 σατιρικά άρματα και 6.000 μεταμφιεσμένοι θα σκορπίσουν το αποκριάτικο μήνυμα του ξεφαντώματος στη μεγάλη παρέλαση.

Να σημειώσουμε ότι στο Καρναβάλι του Μοσχάτου συμμετέχουν 10 δήμοι από την Αττική και 13 από την περιφέρεια.

Ελεύθερος και ο Καλαφάτης

Αποφυλακίστηκε χτες με δικαστικό βούλευμα ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στο Ν. Κόσμο Αναγνώστης Καλαφάτης, ο οποίος κατηγορείται για το μεγάλο "ριφιφί" που είχε γίνει εκεί το Δεκέμβρη του 1992. Στον κατηγορούμενο δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος αφού, όπως αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, "τα πραγματικά περιστατικά δημιουργούν υπόνοιες εις βάρος του, όμως αυτά καθεαυτά αντικειμενικά κρινόμενα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρές ενδείξεις ενοχής του, δεδομένου ότι δεν ενισχύονται από κανένα άλλο στοιχείο δηλωτικό της σύνδεσής του με την εγκληματική αυτή πράξη" πέραν του γεγονότος ότι ενώ διαπίστωσε πως δε λειτουργούσε ο συναγερμός, δεν ειδοποίησε τον αρμόδιο υπάλληλο της "Γκρουπ 4" γιατί θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα σύνηθες χτύπημα χωρίς λόγο.

Το βούλευμα σημειώνει, παράλληλα, ότι από τις καταθέσεις του Σύρου κρατούμενου Τζουμάκ Χαλίντ έχουν προκύψει "αντιφάσεις και παραλλαγές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ