Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΣΤΕΙΑ - ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Ξέφυγαν με ομήρους

Σκηνές - θρίλερ ξετυλίχτηκαν χτες έξω από υποκατάστημα της "Εθνικής" στο Παγκράτι. Τέσσερις κακοποιοί προσπάθησαν να ληστέψουν την τράπεζα που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου 152. Εγιναν όμως αντιληπτοί από το φύλακα και στην προσπάθεια που έκαναν για να ξεφύγουν κράτησαν για λίγο ομήρους μια πελάτισσα και μια υπάλληλο.

Οι τρεις δράστες στις 11.15 π.μ. μπήκαν στο υποκατάστημα και ακινητοποίησαν τους 13 υπάλληλους και τους τέσσερις πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Ομως, ο διευθυντής Θεμ. Μητρόπουλος ενεργοποίησε το συναγερμό, ενώ ο φύλακας Ηλ. Αραβανής, που βρισκόταν απ' έξω, τους αντιλήφθηκε και τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση. Οι κινήσεις όμως του ένοπλου φρουρού έγιναν αντιληπτές από τον τέταρτο της παρέας που περίμενε απ' έξω με το κλεμμένο ΙΧ (ΥΑΡ 1465), ο οποίος ειδοποίησε τους συνεργάτες του. Αυτοί, χωρίς να προλάβουν να πάρουν χρήματα έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους την πελάτισσα Αφροδίτη Νούση και μια υπάλληλο. Μόλις βγήκαν, ο φύλακας πυροβόλησε στον αέρα. Η Α. Νούση πιάστηκε από μια κολόνα και αντιστάθηκε. Οι οπλοφόροι την άφησαν και έσυραν την υπάλληλο μέχρι το αυτοκίνητο. Μόνοι τους πλέον κατευθύνθηκαν στην οδό Νεοπτολέμου, όπου τους περίμενε άλλος συνεργάτης τους. Επιβιβάστηκαν σε ΙΧ με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας (VL 3310A) και εξαφανίστηκαν. Το αυτοκίνητο αυτό βρέθηκε εγκαταλειμμένο στην Πανεπιστημιούπολη. Στα πίσω καθίσματα οι δράστες άφησαν μια χειροβομβίδα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 3.30 το μεσημέρι, δυο ληστές χτύπησαν πάλι στην ίδια περιοχή. Οι δράστες μπήκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που βρίσκεται στην οδό Υμηττού 99 και έφυγαν με δώδεκα εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων οι οπλοφόροι έμοιαζαν στο δίδυμο "ψηλός - κοντός", όμως αξιωματικός της Ασφάλειας εκτιμά ότι ίσως να πρόκειται για νέο δίδυμο ληστών.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Χτες το πρωί, την ίδια περίπου ώρα που σημειωνόταν η ληστεία στην τράπεζα του Παγκρατίου, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των εκπροσώπων της αστυνομίας, της ΟΤΟΕ και της ΕΕΤ, με αντικείμενο την υλοποίηση των υπουργικών αποφάσεων για την ασφάλεια των 2.300 υποκαταστημάτων της χώρας. Συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πάρθηκαν, αλλά αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση στις 24 Φλεβάρη. Οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να κατατάξουν τις τράπεζες σε ζώνες επικινδυνότητας και με βάση αυτό το διαχωρισμό θα τοποθετηθούν στη συνέχεια οι αστυνομικοί, που αναμένεται να προσληφθούν με έξοδα των τραπεζών, ειδικά για περιπολίες έξω από τις τράπεζες. Η κατάταξη των 1.000 αστυφυλάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα γίνει μέσα στο Φλεβάρη. Η εκπαίδευσή τους θα είναι ταχύρυθμη και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνη.

Αυτές τις μέρες συγκροτούνται τριμερείς επιτροπές οι οποίες θα αρχίσουν τον έλεγχο όλων των τραπεζών, για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας (αλεξίσφαιρα τζάμια, χρηματοκιβώτια με χρονοκαθυστέρηση, κάμερες, διπλές πόρτες κλπ.). Τέλος από την πλευρά της ΟΤΟΕ και της ΕΕΤ έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα ψυχολογικής προετοιμασίας και εκπαίδευσης των 50.000 τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται συχνά - πυκνά υπό την απειλή των όπλων των ληστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ