Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Η κρίση χτυπά την πόρτα
  • Συναντήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Δήμου Κουμπούρη με συνεταιριστές, εργαζόμενους και δημάρχους στη διάρκεια περιοδείας του στο νομό
  • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας
  • Κινδυνεύει να κλείσει το κρατικό εργαστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥΛ που καλύπτει σχεδόν το 70% των αναγκών της χώρας σε σύριγγες μιας χρήσης
  • Επιβαρύνεται ανεξέλεγκτα το περιβάλλον στους Αγ. Θεοδώρους.

Νομός Κορινθίας. Είναι μια τυπική περιοχή της χώρας μας και μια μικρογραφία της Ελλάδας. Ενας νομός με έντονη βιομηχανική ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα, με ανεπτυγμένη αγροτική οικονομία και τουρισμό. Η βιομηχανία από ευχή έγινε κατάρα για το νομό με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που έχει προξενήσει. Η γεωργία, επίσης, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα σήμερα, ενώ ο τουρισμός, μάλλον έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο νομός συζήτησε με μια σειρά φορείς, εργαζόμενους και αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή. Επισκέφτηκε τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, όπου είχε συνάντηση με το Διοικητικό του Συμβούλιο, το εργοστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥΛ όπου συναντήθηκε με τα μέλη του σωματείου εργαζομένων και τη διοίκηση της βιομηχανίας, με το δημοτικό συμβούλιο των Αγίων Θεοδώρων και το δήμαρχο Λουτρακίου Π. Παύλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει από πρώτο χέρι για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Νομού Κορινθίας. "Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, είπε ο Δήμος Κουμπούρης, στα μέλη του σωματείου εργαζόμενων της βιομηχανίας ΕΛΒΙΟΝΥΛ, δεν μπορούν να βρουν λύση με το αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με εκλογές, είτε χωρίς εκλογές. Για τους εργαζόμενους η εκλογή Προέδρου δεν είναι το μόνο και αποκλειστικό πρόβλημα που τους απασχολεί".

Αβέβαιο το μέλλον της ΕΛΒΙΟΝΥΛ

Στη διάρκεια της περιοδείας στο εργοστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥΛ ο Δ. Κουμπούρης, μιλώντας στα μέλη του σωματίου είπε ότι ο δημόσιος τομέας καλείται να παίξει τον κυριότερο ρόλο στην εθνική οικονομία, με την προϋπόθεση να απαγκιστρωθεί από τον εναγκαλισμό του με την εκάστοτε κυβέρνηση, να αποφύγει τα ρουσφέτια και να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό. "Θέλουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις, συνέχισε ο Δ. Κουμπούρης, να είναι παραγωγικές και να εξασφαλιστεί ο κοινωνικός τους χαρακτήρας".

Το εργοστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥΛ απασχολεί 100 εργαζόμενους, ανήκει κατά 100% στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και είναι ο μοναδικός προμηθευτής του δημοσίου σε σύριγγες. Παράγει 60 εκατομμύρια περίπου σύριγγες το χρόνο, όταν οι ανάγκες στη χώρα μας είναι περίπου 90 εκατομμύρια σύριγγες.

Αυτή τη στιγμή το μέλλον του εργοστασίου, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης και του σωματείου των εργαζομένων, είναι τελείως αβέβαιο, γιατί μέχρι τώρα παρήγαγε μόνο σύριγγες και αν δεν παραταθεί τουλάχιστο για ένα χρόνο ακόμη η προγραμματική συμφωνία βάσει της οποίας θα προμηθεύει με σύριγγες το Δημόσιο, τότε κινδυνεύει να κλείσει. Αντίθετα, η υπογραφή για μια ακόμη χρονιά προγραμματικής σύμβασης με το Δημόσιο θα δώσει τη δυνατότητα στο εργοστάσιο ΕΛΒΙΟΝΥΛ να προχωρήσει στην παραγωγή άλλων προϊόντων και να μπει στη διεθνή αγορά.

"Βουλιάζει" ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας (ΟΣΝ) που έχει ζωή 60 περίπου χρόνων (ιδρύθηκε το 1937), κινδυνεύει να βάλει λουκέτο από το βάρος των χρεών, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει το αστρονομικό ποσό των 6,3 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα χρέη αυτά είναι αποτέλεσμα, κύρια, της πολιτικής που εφάρμοσαν τα τελευταία 12 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. "Με παρεμβάσεις της η πολιτεία, είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δ. Κατσάνος, στον βουλευτή του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη, υποχρέωνε τον Συνεταιρισμό να κάνει τη λεγόμενη "κοινωνική πολιτική" και να προχωρεί στην αλόγιστη συγκέντρωση σταφυλιών, ενώ δεν είχε τέτοια δυνατότητα. Στη συνέχεια από το 1990 και αφού ο ΟΣΝ είχε βουλιάξει στα χρέη η πολιτεία παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Σταμάτησε να χρηματοδοτεί το Συνεταιρισμό εδώ και πέντε χρόνια και ουσιαστικά μεθοδεύει την πώλησή του στις μεγάλες βιομηχανίες κρασιού".

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ήταν κατηγορηματικός: "Η πολιτεία με την τακτική της μεθόδευσε τη χρεοκοπία του Συνεταιρισμού και ουσιαστικά βοηθάει την πώλησή του σε ιδιώτες". Οπως είπε στο "Ρ" ο τεχνικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Γ. Κοτρότσος, την τελευταία δεκαετία με εξαίρεση το 1986 και 1990 που η παραγωγή σταφυλιών ήταν μικρή, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας συγκέντρωνε πάνω από 10.000 τόνους σταφύλια το χρόνο φτάνοντας μάλιστα μερικές φορές μέχρι 16.000 τόνους, όταν οι δυνατότητές του συνεταιρισμού είναι 5.000 - 6.000 τόνους το χρόνο.

2.500 μέλη

Αυτή τη στιγμή ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας έχει 2.500 συνεταίρους σε 15 χωριά της περιοχής. Συνολικά στη Νεμέα καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα με αμπελώνες και η παραγωγή, όταν η χρονιά είναι καλή, φτάνει μέχρι 17.000 τόνους σταφύλια. Είναι μια μοναδική ποικιλία σταφυλιών σ' όλο τον κόσμο και καλλιεργούνται αποκλειστικά στη Νεμέα εδώ και 2.500 χρόνια. Οσες προσπάθειες κι αν έγιναν να καλλιεργηθεί αυτή η ποικιλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας απέτυχαν. Τα αμπέλια αυτά ευδοκιμούν μοναχά στην περιοχή της Νεμέας και σ' αυτό συμβάλλει αποκλειστικά το κλίμα της περιοχής. Είναι από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά σ' όλη την Ευρώπη και το καλύτερο στην Ελλάδα.

Η εξαγωγή των κρασιών της Νεμέας γίνεται, ως επί το πλείστον, στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ολοι οι βιομήχανοι κρασιού ενδιαφέρονται να συγκεντρώσουν κρασί από τη Νεμέα, πλην όμως, οι ανάγκες τους και οι προγραμματισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να απορροφούν πάνω από το 30% της παραγωγής, που σημαίνει, συνολικά, συγκέντρωση 5.000 τόνων το χρόνο. Ετσι, την υπόλοιπη παραγωγή, την απορροφάει ο ΟΣΝ.

Η αρχή έγινε το 1982

Πώς, όμως, έφτασε ο ΟΣΝ σ' αυτά τα υπέρογκα χρέη; Οπως είπαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Δ. Κατσάνος και Γ. Κοτρότσος τα χρέη οφείλονται στις χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια που ξεκίνησαν από το 1982. Ο ΟΣΝ, παράλληλα, έκανε παρέμβαση και συγκέντρωνε όλα τα σταφύλια, χωρίς να μπορεί να τα πουλάει και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στην ΑΤΕ. Επίσης, δεν πάρθηκαν έγκαιρα κάποια μέτρα για να καλυτερεύσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα το 1990 με τους υψηλούς τόκους που υπήρχαν το χρέος αυτό έγινε ανεξέλεγκτο.

Η διοίκηση του ΟΣΝ προτείνει σήμερα να καθοριστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότες του ΟΣΝ κάποιο χρηματικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει στην ΑΤΕ ως χρέη, ώστε να μπορέσει ο συνεταιρισμός να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και να απαλλαγεί από αυτή τη νοσηρή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Οι επιμέρους ρυθμίσεις που γίνονται κατά καιρούς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανάπτυξης του ΟΣΝ.

Στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΝ είπε ότι η επίσκεψη δεν είναι τυπική, αλλά έρχεται να ανταλλάξει γνώμες για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνεταιριστικό κίνημα. "Ερχόμαστε για να ανταλλάξουμε γνώμες, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να τα θέσουμε στη Βουλή και να ενισχύσουμε όσο μπορούμε την ιδέα της αγωνιστικής στάσης που θα πρέπει να έχουν οι αγρότες στα μεγάλα συμφέροντα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που μέσα "από ένα δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό ξεκληρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα".

"Μαϊμούδες" οινοποιεία

Για "μαϊμούδες" οινοποιεία που λυμαίνονται το χώρο εμπορίας του κρασιού, μας κατήγγειλαν συνεταιριστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός του να κατακλέβουν κάποιοι επιτήδειοι εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους συνεταιρισμούς.

Πώς, όμως, γίνεται η νοθεία; Ο ιδιώτης οινοποιός συγκεντρώνει για παράδειγμα 1.000 τόνους σταφύλια, ενώ με ψεύτικα παραστατικά και διάφορες κομπίνες που κάνει, δηλώνει ότι απορρόφησε 5.000 τόνους, προκειμένου να αυξήσει τους αλκοολικούς βαθμούς από 10 σε 12 βαθμούς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τουλάχιστο μέχρι φέτος επιδοτούσε τέτιες ενέργειες. Ο ιδιώτης, λοιπόν καταθέτει ψεύτικα χαρτιά και παραστατικά και παίρνει επιδότηση 15.000 δραχμές τον τόνο για 4.000 τόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καρπώνεται 60 εκατομμύρια δραχμές από κοινοτικά κονδύλια.

Στη συνέχεια αυτούς τους 4.000 ανύπαρκτους τόνους σταφύλια δηλώνει ότι τους αποθεματοποιεί. (Υπάρχει κανονισμός της ΕΟΚ σύμφωνα με τον οποίο, όταν αποθεματοποιείς το κρασί για εννέα μήνες και δεν το βγάζεις αμέσως στο εμπόριο, παίρνεις επιδότηση 15 δραχμές το κιλό). Και πάλι ο ίδιος ιδιώτης παίρνει παράνομα άλλα 60 εκατομμύρια και φτάνει στο συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων δραχμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέτιες βιομηχανίες να κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στους συνεταιρισμούς.

Λουτράκι

Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία πτηνοτροφικών μονάδων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, κατήγγειλε αντιπροσωπεία κατοίκων του Λουτρακίου, στον Δ. Κουμπούρη. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πτηνοτροφικές μονάδες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης ο δήμαρχος Λουτρακίου Π. Παύλου κατήγγειλε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας που αποτελείται από 28.000 στρέμματα βρίσκεται στο έλεος διάφορων επιτήδειων που εγκαθιστούν διάφορες παραγωγικές μονάδες με συνέπεια να υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ