Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΒΗΣ
Κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή!

Με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός και Γερ. Αραβανής, ρωτούν τον Κ. Λαλιώτη αν επιτέλους θα ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της σωτηρίας των δύο λιμνών όπως είχε υποσχεθεί πριν ένα χρόνο

Τον κώδωνα κινδύνου για τις δύο λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, την Κορώνεια και τη Βόλβη, κρούουν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός και Γερ. Αραβανής, με ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή και συγκεκριμένα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

Είναι η δεύτερη φορά που οι βουλευτές του ΚΚΕ ασχολούνται με το θέμα της σωτηρίας των δύο αυτών λιμνών - η πρώτη φορά ήταν το Γενάρη του 1994 - αφού η υπόσχεση του υπουργού Κ. Λαλιώτη ότι "θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τη λήψη ορισμένων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και θα γίνουν έργα εμπλουτισμού του υδάτινου δυναμικού της περιοχής των λιμνών", δεν έχει υλοποιηθεί παρότι πέρασε ήδη ένας χρόνος!

"Επιτέλους, θα ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της σωτηρίας των δύο λιμνών από την ολοκληρωτική καταστροφή;", ρωτούν οι δύο βουλευτές τον Κ. Λαλιώτη. Υπενθυμίζουν ότι στην Κορώνεια και στη Βόλβη, οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί "Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας" σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση RAMSAR, έχουν καταγραφεί έως σήμερα περισσότερα από 200 είδη πουλιών, 23 είδη ψαριών, 366 είδη υδρόβιων πτηνών, ενώ στη νότια όχθη της Βόλβης υπάρχει το αιωνόβιο δάσος της Απολλωνίας και στην ανατολική το δάσος της Ρεντίνας με τα πανύψηλα πλατάνια, τις ιτιές, τις κρανιές...

"Κι όμως οι δύο μοναδικοί υγροβιότοποι κινδυνεύουν από τη λανθασμένη χρήση γεωργικών φαρμάκων, που επιβαρύνει τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, από τις βιοτεχνίες, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της περιοχής που αποθέτουν τα πολλά υγρά και στερεά τους απόβλητα στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία καθώς και από τη λαθραλιεία και το παράνομο κυνήγι", επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Σημειώνουν, τέλος, ότι η ανομβρία των τελευταίων ετών και η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερών για άρδευση, έχουν προκαλέσει την πτώση της στάθμης των υδάτων των δύο λιμνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ