Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Εντείνεται η αντιπαράθεση
  • Πορεία κάνουν σήμερα οι σπουδαστές ζητώντας ενιαία ανώτατη εκπαίδευση
  • Για το ακριβώς αντίθετο το Πολυτεχνείο προτείνει κλείσιμο των ΑΕΙ την Πέμπτη
  • Στο ίδιο μήκος κύματος οι μηχανικοί απεργούν προειδοποιητικά την Πέμπτη

Σε τρία μέτωπα πλέον διεξάγεται η αντιπαράθεση για το θέμα των ΤΕΙ και το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο σημειωτέον δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.

Από τη μία πλευρά είναι οι σπουδαστές, που σταθερά και ανυποχώρητα παλεύουν για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση της ενιαίας ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία θα διδάσκουν καθηγητές πανεπιστημιακού επιπέδου. Μάλιστα σήμερα με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας οι σπουδαστές θα κάνουν νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Αύριο στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθήνας θα γίνει συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των σπουδαστών.

Από την άλλη πλευρά, το τελευταίο κυρίως διάστημα, υπάρχει η συντονισμένη δράση των Πολυτεχνείων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που από κοινού απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου επειδή, όπως εκτιμούν, "εξομοιώνει τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ". Για τους τρόπους αντίδρασης συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και χτες η Σύγκλητος του Μετσοβείου Πολυτεχνείου αποφάσισε να προτείνει σε όλα τα Πανεπιστήμια να αναστείλουν τις λειτουργίες τους μεθαύριο Πέμπτη. Την ίδια μέρα και με το ίδιο αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου θα παραμείνουν κλειστές οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Την Πέμπτη επίσης θα απεργήσουν προειδοποιητικά οι μηχανικοί στο δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Οι μηχανικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο θα μπλοκάρουν κάθε διαδικασία στα δημόσια έργα, στις πολεοδομικές μελέτες, στις οικοδομικές άδειες κλπ.

Στο τρίτο μέτωπο της αντιπαράθεσης είναι οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων αυτών. Οι μεν πρώτοι έχουν εκδηλώσει την ανοιχτή τους συμφωνία με το νομοσχέδιο και ζητούν να κατατεθεί άμεσα, ενώ οι εκπαιδευτικοί συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι την αποχή από τις εξετάσεις. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ διαφωνούν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο διδακτικό προσωπικό και συγκεκριμένα στην καθιέρωση 4ης βαθμίδας καθηγητών, ζητώντας να παραμείνουν τρεις οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ