Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΡΙΝΘΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Διεκδικούν 3.500 στρέμματα με "χοτζέτια"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Εκταση 3.500 στρεμμάτων διεκδικούν - ενόψει έναρξης διαδικασιών Εθνικού Κτηματολογίου - με αποδεικτικά στοιχεία "χοτζέτια" του 1836, οι κληρονόμοι της οικογένειας Ριτσώνη, στην Κήρινθο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Οι κληρονόμοι, ως άλλοι Μπέικερ στη γειτονική κοινότητα Προκοπίου, στις 12/1/95 κατέθεσαν αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών και ζητάνε, με βάση τη θετική γι' αυτούς απόφαση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών (1994), την αναγνώριση της ιδιοκτησίας της παραπάνω έκτασης.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Φλεβάρη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, αλλά αναβλήθηκε για τις 6/4/94. Το τσιφλίκι, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πευκόδασος και φτάνει μέχρι την παραλία, βρίσκεται στον οικισμό "Κρύα Βρύση" της κοινότητας Κηρίνθου. "Αγοράστηκε" το 1836 απ' τη γνωστή ηπειρώτικη οικογένεια Αβέρωφ, η οποία στη συνέχεια πούλησε στην οικογένεια Ριτσώνη 3.500 στρέμματα. Αλλα 3.500 στρέμματα βρίσκονται σήμερα στην κατοχή της Μ. Αβέρωφ, η οποία διαμένει στην Κήρινθο και εκμεταλλεύεται την έκταση (υλοτομία, ρητινοκαλλιέργεια κ. ά.), με απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις έκανε "δωρεά" 1.800 στρέμματα στην κοινότητα Κηρίνθου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινότητας, η αξία της έκτασης ανέρχεται σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Λέγεται δε ότι ήδη οι απόγονοι της οικογένειας Ριτσώνη έχουν έρθει σε επαφές με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού, και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που επιδιώκουν επίσπευση των διαδικασιών για τη δικαστική αναγνώριση της έκτασης. Πάντως, επειδή στην Εύβοια και αλλού, τεράστιες εκτάσεις διεκδικούνται από διάφορους "τσιφλικάδες" ή μη, με τέτοια "χοτζέτια" και "ταπιά" και επειδή με την αναγγελλόμενη διαδικασία κατάρτισης Εθνικού Κτηματολογίου, γίνονται πολλές κινήσεις από πολλές πλευρές, οι εκτάσεις αυτές πρέπει να περιέλθουν στη Δημόσιο, αφού τα "αποδεικτικά" στοιχεία ανάγονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ