Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και ... νομιμοποίησης αυθαιρέτων!

Την ένταξη στο σχέδιο δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων εξήγγειλε πάλι χτες ο Κ. Λαλιώτης και έριξε την ευθύνη των κατεδαφίσεων στους δήμους...

Σε "υπουργείο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων" φαίνεται πως μεταβάλλεται το ΥΠΕΧΩΔΕ επί των ημερών του Κ. Λαλιώτη. Χτες ο υπουργός με μια αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου όχι μόνο επιχείρησε να κάνει απολογισμό για τα χιλιάδες στρέμματα περιοχών γεμάτων με αυθαίρετα δεύτερης κυρίως κατοικίας που επιχείρησε να εντάξει στο σχέδιο τον προηγούμενο χρόνο, αλλά προχώρησε και σε νέες εξαγγελίες.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα προκηρυχτεί νέο"πακέτο" μελετών πολεοδόμησης περιοχών δεύτερης κυρίως κατοικίας σε παράκτιες περιοχές και παραδοσιακούς οικισμούς. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 83 μελέτες για 23 νομούς της χώρας που θα καλύπτουν συνολική έκταση 80.000 περίπου στρεμμάτων. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ο νομός Αττικής, καθώς εδώ, όπως ανέφερε, προωθείται ήδη σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες η ένταξη στο σχέδιο 8.500 στρεμμάτων. Μέσα στο πρόγραμμα όμως συμπεριλαμβάνεται η προκήρυξη 4 μελετών που θα αφορούν την ίδρυση βιοτεχνικών και βιομηχανικών Πάρκων στην Αττική σε έκταση 7.990 στρεμμάτων στις περιοχές Μάνδρας, Λαυρίου, Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς.

Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω μελετών είναι 5,2 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 3,5 δισ. θα προέλθουν από Κοινοτικούς πόρους. Ετσι - όπως ανέφερε ο υπουργός - μαζί με τις πρώτες 45 μελέτες που ανατέθηκαν πρόσφατα θα μπουν στο σχέδιο περιοχές 115.000 στρεμμάτων συνολικά σε 26 νομούς με συνολικό προϋπολογισμό 7,8 δισ. δρχ.

Μέσα στις περιοχές αυτές υπάρχουν δεκάδες - ίσως και εκατοντάδες - χιλιάδες αυθαίρετα που ασφαλώς θα νομιμοποιηθούν, ενώ υπάρχει έντονος ο κίνδυνος να ενταχθούν μέσα στο σχέδιο πόλης και χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ώστε να παρακαμφθεί κάθε είδους συνταγματικό κώλυμα για την προστασία τους! Κίνδυνος επίσης θα υπάρξει και για τη νομιμοποίηση χιλιάδων καταπατήσεων, αφού κατά τη φάση της εκπόνησης των μελετών θα αρκεί μια απλή δήλωση ιδιοκτησίας από τους φερόμενους ιδιοκτήτες!

Οσο για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, γι' αυτές ο Κ. Λαλιώτης έριξε χτες το"μπαλάκι", δηλαδή την ευθύνη να τις πραγματοποιήσουν, στους ΟΤΑ και τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση!..

Οι πολεοδομικές μελέτες θα αφορούν:

  • Α κατοικία στους νομούς Ηλείας και Λασιθίου, συνολικής έκτασης 2.400 στρεμμάτων.
  • Β κατοικία στους νομούς Πιερίας και Εύβοιας έκτασης 11.300 στρεμ.
  • Παραλιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων στους νομούς Βοιωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Λέσβου, Μαγνησίας, Σάμου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαφιας, Εύβοιας, Καβάλας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου συνολικής, έκτασης 20.340 στρεμ.
  • Μη παραλιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων στους νομούς Μεσσηνίας, Εβρου, Κιλκίς, έκτασης 4.000 στρεμ.
  • Παραδοσιακούς οικισμούς σε εκτάσεις 6.610 στρεμ. στους νομούς Κεφαλλονιάς, Λέσβου και Φωκίδας.
  • Α κατοικίας με ειδικές συμβάσεις στους νομούς Ηρακλείου, Γρεβενών, Αχαφιας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ηλείας, Αττικής (Δήμου Κηφισιάς) και Αιτωλοακαρνανίας, συνολικής έκτασης 15.120 στρεμ.
  • Β κατοικίας με ειδικές συμβάσεις στους νομούς Λαρίσης, Κεφαλλονιάς, και Αττικής (στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου), συνολικής έκτασης 4.550 στρεμ.
  • Παραλιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων με ειδικές συμβάσεις στους νομούς Αχαφιας και Σάμου, έκτασης 2.600 στρεμ.
  • Παραδοσιακούς οικισμούς στους νομούς Χανίων, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αττικής (Δήμου Αθήνας) και Χίου, έκτασης 4.895 στρεμ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ