• Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" αποχώρησε, αρνούμενη να νομιμοποιήσει το νόθο συνέδριο
  • - Στην ολοκλήρωση του εκλογικού πραξικοπήματος, στο νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝεταίρος τους στη Συνομοσπονδία. Πραγματοποίησαν, τελικά, το... - 1995-02-14 00:00:00.0"/>
  • Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" αποχώρησε, αρνούμενη να νομιμοποιήσει το νόθο συνέδριο
  • - Στην ολοκλήρωση του εκλογικού πραξικοπήματος, στο νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝεταίρος τους στη Συνομοσπονδία. Πραγματοποίησαν, τελικά, το... - 1995-02-14 00:00:00.0" /> Ολοκλήρωσαν τη νοθεία! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 21
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΓΕΣΑΣΕ
    Ολοκλήρωσαν τη νοθεία!
    • Ενώ παραδέχονται ότι πολλοί αντιπρόσωποι εκλέχτηκαν στα χαρτιά, με μη νόμιμες - νόθες διαδικασίες, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και οι "ΣΥΝεταίροι" της, το Σαββατοκύριακο, εξέλεξαν με τους νόθους αντιπροσώπους ουσιαστικά νέα μονοπαραταξιακή διοίκηση
    • Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" αποχώρησε, αρνούμενη να νομιμοποιήσει το νόθο συνέδριο

    Στην ολοκλήρωση του εκλογικού πραξικοπήματος, στο νόθο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ, προχώρησαν το Σαββατοκύριακο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο "ΣΥΝεταίρος" τους στη Συνομοσπονδία. Πραγματοποίησαν, τελικά, το νόθο συνέδριο, εκλέγοντας νέα διοίκηση με αντιπροσώπους, που στην πλειοψηφία τους διορίστηκαν στα χαρτιά - όπως επιβεβαιώθηκε και στο νόθο συνέδριο - αντί να εκλεγούν μέσα από νόμιμες εκλογικές διαδικασίες στους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων. Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ) αρνήθηκε να συναινέσει στη νοθεία και να νομιμοποιήσει το νόθο συνέδριο στη ΓΕΣΑΣΕ, εμμένοντας στη θέση της για ένα γνήσιο δημοκρατικό συνέδριο στη Συνομοσπονδία. Οι αντιπρόσωποι της ΛΑΕ, μπρος στη σκόπιμη ακαμψία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και του εκπροσώπου του "ΣΥΝ", που επέμεναν στη διεξαγωγή του συνεδρίου με διορισμένους και πλαστούς αντιπροσώπους, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου πριν αρχίσει το συνέδριο, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις και τη νοθεία.

    Συγκεκριμένα, με την αποχώρηση των επισήμων από την αίθουσα του συνεδρίου, το Σάββατο το μεσημέρι, και πριν αρχίσει η διαδικασία, ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ έθεσε το θέμα της νοθείας, ζητώντας έστω και την ύστατη στιγμή να πραγματοποιηθεί ένα γνήσιο δημοκρατικό συνέδριο, που δε θα οδηγεί στην καταρράκωση του κύρους της ΓΕΣΑΣΕ. Ομως στη συζήτηση που ακολούθησε οι αντιπρόσωποι της ΛΑΕ συνάντησαν την προαποφασισμένη άρνηση των εκπροσώπων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του "ΣΥΝ", που παρά το γεγονός ότι αναγνώρισαν πως πολλοί αντιπρόσωποι δεν εκλέχτηκαν με νόμιμες διαδικασίες, επέμεναν στη συμμετοχή τους και την πραγματοποίηση "νόθου" συνεδρίου, πράγμα που έκαναν τελικά.

    Να αποκλειστούν

    Με παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του προηγούμενου ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γκικόπουλος τόνισε πως η ΛΑΕ από καιρό έχει επισημάνει ότι σημαντικός αριθμός αντιπροσώπων στο συνέδριο δεν έχει εκλεγεί νόμιμα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί να ψηφίσει τις αποφάσεις και να εκλέξει νέο ΔΣ. Γι' αυτό ζήτησε τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία. Ο Γ. Γκικόπουλος πρότεινε να γίνουν νόμιμες εκλογές στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που δεν έγιναν και να βγει προσωρινή διοίκηση στη ΓΕΣΑΣΕ - όπως ορίζει και το καταστατικό της - που θα αναλάβει την πραγματοποίηση ενός γνήσιου δημοκρατικού συνεδρίου στους επόμενους μήνες σε ημερομηνία που θα οριστεί.

    Αναφερόμενος στην έκταση της νοθείας, ζήτησε να αποκλειστούν, μόνον οι Ομοσπονδίες από το συνέδριο, οι ΟΑΣ Ηρακλείου (13 αντιπρόσωποι), της Ημαθίας (10), Θεσσαλονίκης, Αχαφιας (4), Κιλκίς και Μεσσηνίας που με συγκεκριμένα στοιχεία αποδείχνεται ότι δεν έγιναν νόμιμα και κανονικά εκλογές. Επίσης, έπρεπε να αποκλειστούν πολλοί ακόμα αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί παράνομα στα χαρτιά, σε άλλες ομοσπονδίες. "Η ΛΑΕ δεν μπορεί να δεχτεί ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα (σ. σ. οι παρανομίες) και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πάρει μέρος σε τούτη τη διαδικασία που τραυματίζεται από μη νόμιμη εκλογή αντιπροσώπων, παρατυπίες και παραλείψεις", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκικόπουλος που πρόσθεσε: "Τη στιγμή που όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να το λύσουμε και να υπερασπιστούμε το κύρος της ΓΕΣΑΣΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε καμία διαφορά από τη ΣΥΔΑΣΕ (που καταγγέλλεται σαν σφραγίδα... )".

    Παράνομοι, αλλά...

    Ο Β. Ζαρκινός,προηγούμενος πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ (που αποκλείστηκε από αντιπρόσωπος λόγω παράνομης εκλογής του στην ΟΑΣ Καρδίτσας! ) και ο "πρασινορόζ" "ΣΥΝεταίρος" του, Π. Πεβερέτος, ενώ δέχτηκαν πως "κάποιος αριθμός αντιπροσώπων δεν εκλέχτηκε με τις νόμιμες διαδικασίες", επέμεναν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου με τους νόθους αντιπροσώπους! "Πράγματι παρατηρήθηκαν φαινόμενα παρατυπιών στην εκλογή αντιπροσώπων, είπε ο Β. Ζαρκινός, αλλά - υποστήριξε - δεν είναι θέμα αν εκλέχτηκαν από κάποιες ομοσπονδίες 2 - 3 αντιπρόσωποι παραπάνω"! Ο ίδιος αναρωτήθηκε υποκριτικά: "Με ποιο δικαίωμα θα διορίσουμε εμείς διοίκηση"; Απέφυγε, όμως, να εξηγήσει με ποιο δικαίωμα προχώρησε σε ένα συνέδριο με πλαστούς αντιπροσώπους, όντας και ο ίδιος αποκλεισμένος με απόφαση δικαστηρίου. Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ" "στη λογική του συμψηφισμού" πρότεινε παζάρεμα του αριθμού των "πλαστών" αντιπροσώπων, λες και αυτό θα έλυνε το πρόβλημα.

    Μετά από 5ωρη συζήτηση και μπροστά στην επίμονη άρνηση και την απόφαση των εκπροσώπων της κυβερνητικής παράταξης να προχωρήσουν έτσι, οι αντιπρόσωποι της ΛΑΕ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, δηλώνοντας την άρνησή τους να νομιμοποιήσουν ένα συνέδριο φιάσκο. Τελικά, οι εταίροι ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" αποφάσισαν να γίνει το συνέδριο με τη συγκεκριμένη σύνθεση και απαρτία και, για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια", υποσχέθηκαν η νέα διοίκηση να προχωρήσει σε εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβρη.

    Μετά την απόρριψη της πρότασης της ΛΑΕ, παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπός της Γ. Γκικόπουλος τόνισε: "Κάναμε μια πρόταση στο ΔΣ και στο συνέδριο, ώστε να πάμε σε ένα γνήσιο και δημοκρατικό συνέδριο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Εμείς εμμένουμε στη θέση μας και θεωρούμε την όλη διαδικασία πλασματική και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτές τις εργασίες. Γι' αυτό η παράταξή μας αποχωρεί και καταγγέλλει τη διαδικασία. Σε καμία περίπτωση η ενέργεια αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διασπαστική. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πραγματοποιηθεί ένα γνήσιο και δημοκρατικό συνέδριο με νόμιμες διαδικασίες και να μπει τέλος στον κατήφορο στη ΓΕΣΑΣΕ. Αν τελικά δούμε ότι θα υπάρξουν οι εγγυήσεις για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου συνεδρίου, τότε θα λάβουμε ξανά μέρος στις διαδικασίες".

    Κι ενώ οι αντιπρόσωποι της ΛΑΕ αποχώρησαν, συνεχίζοντας την επόμενη οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης και οι ελάχιστοι του "ΣΥΝ" προχώρησαν στην εκλογή ΔΣ με νόθους αντιπροσώπους. Μάλιστα, αποζημιώνοντας τους "ΣΥΝεταίρους" τους και σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν "πλουραλισμό" στο ΔΣ ενίσχυσαν με ψήφους αντιπροσώπων τους το "ΣΥΝ" και τον Γ. Ρίτσιο (που, ενώ είχε εκλεγεί συνεργαζόμενος με τη ΛΑΕ παρέμεινε), για να εκλεγούν 2 σύμβουλοι από το "ΣΥΝεταίρο" και ο Γ. Ρίτσιος, ως ανεξάρτητος.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ