Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις σωτηρίας για τη ΧΡΩΠΕΙ

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο ζητά ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση και διατυπώνει τις προτάσεις της για να σωθεί η μοναδική κρατική φαρμακοβιομηχανία

Προτάσεις για τη σωτηρία της μοναδικής κρατικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ διατυπώνει προς την κυβέρνηση η Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Η ΟΕΦΣΕΕ ζητά την επανεξέταση της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής (14.12.94) για το κλείσιμο της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ, να γίνει άμεσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, να λειτουργήσουν οι τρεις κλειστές κρατικές επιχειρήσεις στη Λάρισα, τον Αγιο Στέφανο και στην Παλλήνη, και να τροποποιηθεί ο Ν. 1965/91, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η παρέμβαση του κράτους σ' όλο το κύκλωμα (παραγωγή, τιμές). Ακόμη, προτείνει την επαναφορά του ΕΟΦόσιμου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου για την έρευνα και ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα, τα ποσά από το ΕΟΦόσιμο, περίπου 40 δισ. το χρόνο, που επιβαρύνουν την τιμή των φαρμάκων, εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Ομοσπονδία ζητά να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα αυτά με το συνδικαλιστικό κίνημα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, "γιατί το φάρμακο είναι κομβικό σημείο για την υγεία - περίθαλψη και τα ασφαλιστικά Ταμεία".

Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει υπόψη της τις προτάσεις και παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο, της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ και εμμένει στην απόφασή της να κλείσει την τελευταία κρατική φαρμακοβιομηχανία. Οπως τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, "από τον κύκλο των συναντήσεων που έγινε με τους αρμόδιους υπουργούς δε στάθηκε δυνατόν μέχρι σήμερα να δοθούν υπεύθυνες και πειστικές εξηγήσεις που να στοιχειοθετούν αυτή την απόφαση".

Οι εργαζόμενοι ζητούν απ' την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα:

- Αν αθετεί τη δέσμευσή της για την παρέμβαση του κράτους στον τομέα του φαρμάκου;

- Εάν θα παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών ή θα διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα;

- Μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα εκτάκτων εθνικών αναγκών και ασφάλειας;

Η Ομοσπονδία αναφέρει ορισμένα βασικά σημεία στα οποία μπορεί να στηριχτεί ο διάλογος, όπως: Ανάπτυξη της έρευνας σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, μονάδες σε λειτουργία με δυνατότητα παραγωγής όλων των προϊόντων, παρέμβαση στη διακίνηση με στόχο την επάρκεια στην αγορά, τη συγκράτηση των τιμών και στις πρώτες ύλες και στα ιατρικά βοηθήματα, σχέση τιμών παλαιών και νέων φαρμάκων, παραγομένων - εισαγομένων.

Για τη συγκράτηση αλλά και τη μείωση των τιμών τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. "Κρίνεται αναγκαίο - σημειώνει - για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων". Προσθέτει ακόμα ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τον έλεγχο των τιμών τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, να υπάρξουν αυστηροί όροι για την έγκριση και κυκλοφορία νέων φαρμάκων, να καθοριστεί ανώτατο όριο δαπανών για τη διαφήμιση και να γίνεται ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος της συνταγογράφησης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από όλα τα κόμματα "να πάρουν θέση και να παρέμβουν θετικά στην κυβέρνηση" για την υλοποίηση των προτάσεών τους. Η Ομοσπονδία, καλεί τα συνδικάτα "να συμπαρασταθούν και να συμβάλλουν αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί το θέμα αφορά όλους και ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους" και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα παλέψουν για την υλοποίηση των προτάσεων.

Ε. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μιλάει» μόνο με φαρμακοβιομήχανους και εργατοπατέρες (2013-02-28 00:00:00.0)
Να μην πάει χαμένη ούτε μια μέρα! (2008-05-27 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη δράση πολυεθνικών στο φάρμακο (1996-02-10 00:00:00.0)
Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη ΧΡΩΠΕΙ (1995-02-22 00:00:00.0)
Το αναγκαίο "κόστος" για τη ΧΡΩΠΕΙ (1995-02-15 00:00:00.0)
Φαρμάκι τα χρυσωρυχεία... (1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ