Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το αναγκαίο "κόστος" για τη ΧΡΩΠΕΙ

Της Ζωής ΣΩΚΟΥ, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

|εα1 - Υπάρχει σωτηρία για τη ΧΡΩΠΕΙ;|τε

- Βεβαίως, υπάρχει τρόπος να σωθεί, όπως επίσης υπάρχει και προοπτική για την επιχείρηση, υπό τον εξής όρο: Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει με ειλικρίνεια, και όχι με μισόλογα, αν είναι διατεθειμένη να παρέμβει στο κύκλωμα του φαρμάκου.

Οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση στο κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ είναι πρωτίστως πολιτικοί και όχι οικονομικοί. Η θα επιτρέψει, δηλαδή, στις πολυεθνικές, που έχουν αλώσει το χώρο, να ασυδοτούν και να καθορίζουν τα πάντα ή θα πάρει απόφαση για παρέμβαση. Η απόφαση για παρέμβαση σημαίνει, μεταξύ των άλλων, ό,τι και όταν αυτή η παρέμβαση κοστίζει, εφόσον είναι αναγκαία, θα πληρώσεις το κόστος, για να ασκήσεις την κοινωνική πολιτική που χρειάζεται η χώρα.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για την αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης. Τα χρέη της ΧΡΩΠΕΙ είναι προς κρατικούς οργανισμούς - το ΙΚΑ και τον ΕΟΦ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέτοχος της επιχείρησης. Δίνει, δηλαδή, τα χρήματα για το κλείσιμο, αλλά δεν τα δίνει για να λειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί η επιχείρηση.

|εα1 - Πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, Ν. Φαρμάκης, επικαλέστηκε και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μη λειτουργία της ΧΡΩΠΕΙ.|τε

- Υπάρχουν αυτές οι δεσμεύσεις. Πλην, όμως, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες - ακόμη και σ' αυτές που ο αέρας των ιδιωτικοποιήσεων σαρώνει τα πάντα - υπάρχει κρατική παρέμβαση στον τομέα του φαρμάκου.

|εα1 - Τότε γιατί η Ελλάδα δε διατηρεί ούτε και αυτά τα υπολείμματα του - ας το πούμε - κοινωνικού πνεύματος;|τε

- Υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Οι πολυεθνικές, αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τομέα του φαρμάκου, θέλουν να μην υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση και έλεγχος στο κύκλωμα του φαρμάκου. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια, και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη, για την πλήρη απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων. Τα προϊόντα που σταματούν να παράγονται στην Ελλάδα εισάγονται απ' το εξωτερικό σε πολλαπλάσιες τιμές.

|εα1 - Τι πρέπει να γίνει άμεσα;|τε

-Οι εργαζόμενοι στη ΧΡΩΠΕΙ, παρότι τους υποσχέθηκαν πως θα τους μετατάξουν, θεωρούν ότι η επιχείρηση πρέπει να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει.

Επίσης, πρέπει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το τι πρέπει να γίνει σε αυτόν το χώρο. Αν η κυβέρνηση, παρ' όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει, έχει την άποψη ότι χρειάζεται η κρατική παρέμβαση στον τομέα του φαρμάκου δεν μπορεί να παίρνει απόφαση να κλείσει τη μοναδική κρατική φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας, χωρίς να έχει φροντίσει για την εναλλακτική λύση. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα λειτουργεί η κρατική φαρμακοβιομηχανία στο Φάληρο. Το θέμα είναι να λειτουργεί "κάπου". Και πριν να λειτουργήσει στο "κάπου" δεν μπορείς να κλείνεις αυτό που έχεις σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, είχε αυτή την πλευρά ως προεκλογική δέσμευση και πρέπει να την τηρήσει, αν πραγματικά θέλει να παρέμβει σ' όλο το κύκλωμα του φαρμάκου. Ο βασικός πελάτης της φαρμακοβιομηχανίας είναι το ίδιο το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Και δεν μπορεί η κυβέρνηση απ' τη μια μεριά να μιλά για τα ελλείμματα δισεκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη να αφήνει ανεξέλεγκτες τις τιμές στα φάρμακα.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ