Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από αναβολή σε αναβολή το πριμ

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε το αίτημα για την κατεπείγουσα συζήτηση της τροποποίησης του κανονισμού για τα καπνά και το παρέπεμψε για το Μάρτη

Θα περιμένουν για πολύ ακόμα οι καπνοπαραγωγοί μέχρι να πάρουν το πριμ για την παραγωγή του 1994. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, που είχε ήδη γίνει δεκτή από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, για την υιοθέτηση με κατεπείγουσα διαδικασία της τροποποίησης του βασικού κοινοτικού κανονισμού 2075/92 για τα καπνά και παρέπεμψε το θέμα για την Ολομέλεια του Μάρτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπως και η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξαν το αίτημα των καπνοπαραγωγών για άμεση υιοθέτηση των τροποποιήσεων του κανονισμού, με στόχο να δοθεί απευθείας το πριμ, να προασπιστεί το εισόδημα των παραγωγών για τη σοδειά του 1994 και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερους προϋποθέσεις για την παραγωγή από το 1995 και μετά. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καταψήφισαν όμως μαζικά την πρόταση για κατεπείγουσα διαδικασία, πράγμα που θα έχει έντονα αρνητικές συνέπειες για τους καπνοπαραγωγούς ολόκληρης της Κοινότητας και ιδιαίτερα της χώρας μας. Η πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας, την οποία θα παρουσιάσει ως γενικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου ο Β. Εφραιμίδης, αναμένεται τώρα να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Μάρτη στο Στρασβούργο 13 με 17/3. Ομως, η αναβολή αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς, αφού εξαιτίας των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, δεν προβλέπεται από τη γαλλική προεδρία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας μέχρι το Μάη, γεγονός που καθιστά προβληματική την εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων, εφόσον τελικά γίνουν αποδεκτές.

Απαράδεκτη κωλυσιεργία

Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Β. Εφραιμίδης τόνισε πως η καθυστέρηση της συζήτησης και υιοθέτησης της σχετικής τροποποίησης του κανονισμού 2075/92, οφείλεται αποκλειστικά στην απαράδεκτη κωλυσιεργία της Επιτροπής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μετακινούνται οι ευθύνες της σε βάρος των παραγωγών. Στη συνέχεια κατάγγειλε τη στάση των ομάδων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος, που άφησαν τα οξυμένα προβλήματα των καπνοπαραγωγών να διαιωνίζονται.

Με δηλώσεις του, επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τουλάχιστον τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον κανονισμό της ΚΟΑ καπνού για τη σοδειά του 1994 και να μη χρησιμοποιεί ως άλλοθι την απαράδεκτη καθυστέρηση της υιοθέτησης αυτών των κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθυστέρηση, που έχει εσκεμμένα προκληθεί από την Κομισιόν, η οποία επί επτάμηνο δεν προωθούσε τη διαμόρφωση της πρότασης οδηγίας που το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είχε αποφασίσει από τον Ιούλη του 1994.

Αποποιούνται τις ευθύνες

Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μπρος στην αρνητική αυτή εξέλιξη και το φούντωμα των αγώνων των καπνοπαραγωγών σ ολόκληρη τη χώρα, έσπευσε με ανακοίνωση να τα μπαλώσει, αποποιούμενη τις ευθύνες της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατόπιν της εξέλιξης αυτής ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Μωραφιτης, θα θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας 20 με 21 του Φλεβάρη και αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, το πριμ θα καταβληθεί στους παραγωγούς έστω και με εσωτερική διάταξη. Τώρα πώς θα γίνει αυτό δε διευκρινίζεται, αφού για να δοθεί το πριμ πρέπει να βγουν οι σχετικοί "εφαρμοστικοί" κανονισμοί, ή να βρεθεί "παράθυρο" ώστε να δοθούν από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, πράγμα αδύνατον, όπως εκτιμούσαν χτες κύκλοι του υπουργείου Γεωργίας. Φαίνεται πως ο υπουργός Γεωργίας μπρος στα "σκούρα", καταφεύγει σε υποσχέσεις ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ ακόμα δεν έχει τηρήσει τις περσινές του υποσχέσεις προς τους καπνοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ