Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το καμπανάκι των "απροόπτων"!

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποβλέπουν μόνο στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αποσκοπούν, κυρίως, σε επηρεασμούς αφελών, αν δε στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί τα περί "τάσεων" και τα παρεμφερή, που δήθεν πραγματεύονται οι "αναλυτές" τους, ασφαλώς απέχουν της πραγματικότητας. Και είναι ανάλογες οι προβλέψεις τους με τους "χρησμούς" των συγχρόνων "μαντείων" που προλέγουν τα μελλούμενα! Οι ασχολούμενοι, με σοβαρότητα, με τα κοινά, ασφαλώς και δε δίνουν βάση σε όσα "εμπιστεύονται εις το ους" των δεισιδαιμόνων, οι χαρτομάντεις. Αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα ψυχραίμως και με διορατικότητα και γνώση ενεργούν ό,τι πρέπει. Τα άλλα, που διοχετεύονται διαφοροτρόπως, προέρχονται εκ του πονηρού! Και δεν είναι άσχετα με τους προπαγανδισμούς και τη σπορά αμφιβολιών, προκειμένου να φθάσουν, οι γνωστοί αετονύχηδες, στο σκοπό τους. Και από αυτούς, τους εμφανιζόμενους με το προσωπείο των "εγχώριων κύκλων", μην περιμένετε αλήθεια. Επενδύουν, για κάθε περίπτωση, με αντίστοιχη αμφίεση, το ψέμα, και το σερβίρουν διά των οικείων μέσων ενημέρωσης. Τα παραδείγματα είναι απειράριθμα και δε θα επαρκούσαν πολυσέλιδοι τόμοι για την καταγραφή τους. Αλλά δε θα παραδώσουμε τον πολύτιμο χώρο μας στα αναξιόλογα. Θα εντάξουμε, στο σημείωμά μας, εκείνα που διατυπώθηκαν, πρόσφατα, από χείλη υπευθύνων παραγόντων της πολιτείας, που επωμίζονται και το βάρος της κυβερνητικής αποστολής.

Βέβαια, αναμένετε, το παράδειγμα. Και θα επικαλεστούμε γι' αυτό τη μνήμη σας, χωρίς κοπιαστικές αναδιφήσεις, γιατί το συμβάν είναι νωπό - και συνδέεται με πρωθυπουργική δήλωση. Ο χειριζόμενος το πηδάλιο των πραγμάτων της χώρας, προκειμένου να αποφύγει σκοπέλους, που προκύπτουν από αβλεψίες και αδεξιότητες του τιμονιέρη, προφασίστηκε παρεμβολές και "εξωελληνικών κέντρων αποφάσεων"! Δεν υπάρχει, οπωσδήποτε, αμφιβολία για την ενεργό παρουσία "σκοτεινών δυνάμεων" που εδρεύουν και στην αλλοδαπή - και οι οποίες ενεδρεύουν, για να εκμεταλλευτούν όχι μόνον αδυναμίες, αλλά και κραυγάζουσες ανακολουθίες των επιβαινόντων της εξουσίας. Αλλά το σθένος του ηγουμένου της Συμπολίτευσης, δεν ήτανε επαρκές, για την κατονομασία τους. Αρκέστηκε σε όσα πίστευε, πως αρκούσαν να δικαιολογήσουν την απραξία του! Η πολιτικάντικη μέθοδος, δεν αποφεύχθηκε. Ακολουθήθηκε η πεπατημένη, που αποδίδει σε εκείνους, οι οποίοι εγκολπούνται τον εμπαιγμό και των στρατοπεδευμένων και στο δικό τους πολιτικό έμπεδο!

Ομως από την υπερατλαντική "συμμαχία" δεν έλειψαν και τ' άλλα "κόλπα", που ενεργοποιούν φοβίες - αν δε δρομολογούν ανωμαλίες. Αθέλητα, ίσως, μεταπηδάει ο λογισμός σε άλλες εποχές. Και τίθεται σε λειτουργικότητα η υποψία, όταν εκφραστές "παρακρατικών" της Ουάσιγκτον, "πιθανολογούν και... πραξικόπημα" στην ακραία χερσόνησο της Βαλκανικής! Δε θεμελιώνουν, σε πρώτο στάδιο, τον ισχυρισμό τους. Οπως αρνούνται και τον προσδιορισμό από όπου θα εκπορευτούν οι... μελλοντικοί "σωτήρες"! Ωστόσο τα φασιστοειδή, έστω και σε κατάσταση "λούφας" και "παραλλαγής", είναι υπαρκτά. Και κονδυλοφόροι, που φαίνεται πως έγιναν ζηλωτές του προπομπού της "21ης Απριλίου", έκαμαν την εμφάνισή τους. Κάποιοι με μισόλογα και υπονοούμενα και μερικοί με περισσή θρασύτητα, καλλιεργούν, επιδέξια, το έδαφος. Αμέτοχο, στην προεκτεθείσα "επιθυμία", δε μοιάζει να είναι και το "λόμπι", που στεγάζεται στην Αλβιόνα. Και για τους εγχώριους "προσκυνητές, της κοινοβουλευτικής παράκαμψης", ανάλογα σφυρίγματα, αποτελούν "σκοπούς" ενθουσιασμού! Σε βαθμό μάλιστα που κάποιος πολιτευόμενος, εξήλθε των ορίων - και μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα, κραύγαζε συνθηματολογία μονοκρατορική. Να τον συνεπήρε ο ήχος, από το "καμπανάκι" γνωστού αρθρογράφου, που έστελνε μηνύματα περί "ελεύσεως απροόπτων"; Είναι και τούτο ένα από τα σημεία των καιρών, όταν τονίζεται, με έμφαση, ότι "κάποτε τα απρόοπτα σώζουν αυτό τον τόπο από τις μεγάλες δοκιμασίες"! Αναβιώνει, μήπως, το πνεύμα των "διαλέξεων" του '67 στις αίθουσες του "Χίλτον"; Ο εφησυχασμός, πάντως, δε δικαιολογείται. Και απαιτείται εγρήγορση των φρουρών της Δημοκρατίας...

Ο Συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ