Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μιλάει» μόνο με φαρμακοβιομήχανους και εργατοπατέρες

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας για το ΤΕΑΥΦΕ από την ΟΕΦΣΕΕ και εργαζόμενους του κλάδου

Από τη συγκέντρωση χτες βράδυ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση χτες βράδυ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αφού τα «έψησαν» με την Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών για την «ιδιωτικοποίηση» του επικουρικού Ταμείου, κρύβονται από τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κλάδου. Αφού «τα συμφώνησαν» με τους φαρμακοβιομήχανους και τους εργατοπατέρες, τώρα κρύβονται από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές στον κλάδο του φαρμάκου.

Ο λόγος για το υπουργείο Εργασίας που υπέγραψε πισώπλατα τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου βασιζόμενο στη γνωμάτευση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Ταμείων του υπουργείου και ανταποκρινόμενο στην αίτηση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ), δηλαδή των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομης Παρέμβασης. Μια απόφαση που αφήνει το Ταμείο εκτεθειμένο χωρίς την παραμικρή κρατική εγγύηση και έρμαιο στα καπρίτσια της «ελεύθερης αγοράς».

Χτες το απόγευμα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) και έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας φωνάζοντας: «Κάτω τα χέρια από το ΤΕΑΥΦΕ» και «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ψηφίσματα Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων (ΣΥΝ.ΦΑ., ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΒΙΟΣΕΡ, Boehringer, σωματεία Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας, Ρεθύμνου, Αχαΐας, Ηπείρου, Χανίων), ξεκαθαρίζοντας: «Δεν εξουσιοδοτούμε την ΠΟΙΕ να διαπραγματευθεί για το επικουρικό μας Ταμείο ούτε για την κλαδική μας σύμβαση. Μόνο η ΟΕΦΣΕΕ έχει τη στήριξή μας να το κάνει αυτό. Θεωρούμε ότι έτσι θα υπερασπιστούμε καλύτερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, όπως επίσης την κλαδική μας σύμβαση και το επικουρικό ταμείο». Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις ΔΣ, ώστε να πολλαπλασιαστεί η κατακραυγή στην ΠΟΙΕ που δρα για λογαριασμό των φαρμακοβιομηχάνων για ένα Ταμείο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς κρατική εγγύηση.

Προμελετημένο έγκλημα

Γι' αυτό, άλλωστε, σε συνάντηση που έγινε στις 22 Φλεβάρη με την ΟΕΦΣΕΕ για την κλαδική ΣΣΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) δήλωναν όλο νόημα πως αν προχωρήσει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ μόνο με τη συμφωνία της ΠΟΙΕ, η τελευταία θα... αναβαθμιστεί σημαντικά στον κλάδο έναντι της ΟΕΦΣΕΕ. Πάντως, και στο θέμα της ΣΣΕ οι φαρμακοβιομήχανοι «τα βρήκαν» με την Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών και ετοιμάζονται να υπογράψουν μειώσεις μισθών, αλλαγή στο ωράριο, κατάργηση κλιμακίων κ.ά. για όλο τον κλάδο φαρμάκου - καλλυντικού. Σημειώνεται ότι η ΠΟΙΕ είναι μια διασπαστική ομοσπονδία, που ιδρύθηκε το 1992 και καλύπτει τους ιατρικούς επισκέπτες, ωστόσο πριν από λίγες μέρες και η ηγεσία της ΓΣΕΕ την αναγνώρισε εγγράφως ως την πιο αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία του κλάδου.

Εν ολίγοις, το έγκλημα είναι καλά μελετημένο. Σε αυτό είναι συνέταιροι συγκυβέρνηση, φαρμακοβιομήχανοι και εργατοπατέρες. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που χτες κρύφτηκαν από τους διαδηλωτές στο υπουργείο Εργασίας - παρότι ήταν κανονισμένη συνάντηση - και δε δέχτηκαν καν να μιλήσουν μαζί τους. Ξέρουν αυτοί με ποιους μιλάνε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ