Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Αξιώνουν μείωση των μισθών κατά 10% και «επανεξέταση» επιδομάτων

Προκλητικές οι αξιώσεις των εφοπλιστών κατά τη δεύτερη συνάντηση με την ΠΝΟ για τη Σύμβαση των ναυτεργατών

Δεν έχει τελειωμό η κατά μέτωπο επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές - συγκυβέρνηση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, όπως έδειξε η χτεσινή δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εφοπλιστές απαίτησαν μείωση κατά 10% των μισθών των ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία, επανεξέταση της αμοιβής που καταβάλλεται στους ναυτεργάτες για τα εξπρές δρομολόγια που εκτελούν τα ακτοπλοϊκά πλοία αλλά και του επιδόματος για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών!

Το αίτημα που είχαν προβάλει οι εφοπλιστές στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση για τη μείωση στην οργανική σύνθεση του 35% των ναυτεργατών των γενικών υπηρεσιών (μαγείρων, καμαρότων κ.ά.) έχει ήδη ικανοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση και μάλιστα με το παραπάνω, αφού στο νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή, προβλέπεται η μείωση αυτών των ειδικοτήτων κατά 50%.

Χτυπούν μαζί κυβέρνηση και εφοπλιστές

Αφού η συγκυβέρνηση «έντυσε τους ναυτεργάτες στο χακί» για να ανακόψει τον απεργιακό τους αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, που τους μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους, εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο και παραδίδει τα λιμάνια, τις πύλες της χώρας, στα μονοπώλια, έρχονται τώρα οι εφοπλιστές να προβάλουν και νέες προκλητικές αξιώσεις που μειώνουν παραπέρα και ακόμα πιο δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης των εργατών της θάλασσας. Αξιώσεις που έρχονται να προστεθούν στην αύξηση της φορολογίας των ναυτεργατών κατά 300%, που επέβαλε η συγκυβέρνηση, όταν οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους λιγότερους και από έναν περιπτερά, στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στην εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, το Γενάρη του 2013 οι επίσημοι άνεργοι έφτασαν τους 4.438, από 4.355 που ήταν το Δεκέμβρη, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανέργων, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ, είναι τριπλάσιος.

Από τους εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων καταγγέλθηκε ότι όλα τα μέτρα που παίρνουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις είναι για να εξασφαλιστούν φτηνοί ναυτεργάτες στους εφοπλιστές για να αυξάνουν την κερδοφορία τους και ότι οι αγώνες των ναυτεργατών, που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, ενάντια σε αυτή την πολιτική θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ