Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συλλαλητήριο αύριο στην Ελασσόνα

Συνεδριάζει επίσης η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων

Με συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της πόλης τους, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, αρχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.

Αντίπαλός τους είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί την καπνοκαλλιέργεια της περιοχής - κι ολόκληρης της Ελλάδας - στον αφανισμό.

Στον αγώνα τους, αναμένεται να συμπαρασταθούν όλοι οι αγρότες, οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία, όλοι οι μαζικοί φορείς της επαρχίας.Η πάλη άλλωστε έχει κοινούς στόχους, αφού χωρίς καπνοκαλλιέργεια η Ελασσόνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να "ζήσει".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που διοργανώνουν το αυριανό συλλαλητήριο, με επισκέψεις και συγκεντρώσεις στα καπνοχώρια, καλούν τους αγρότες της περιοχής, να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, ώστε το μήνυμα αντίστασης να είναι όσο το δυνατό πιο ηχηρό.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα πανελλαδική σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα καπνοπαραγωγών και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων απ' όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.Στη σύσκεψη - την οποία διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών που δημιουργήθηκε πέρυσι μέσα στο "καμίνι" των μεγάλων κινητοποιήσεων - θα συζητηθούν και θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων. Διότι - όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής - "ή οι καπνοπαραγωγοί θα επιβάλουν με τη δύναμη των αγώνων τους όρους για την επιβίωσή τους ή θα υποταχθούν στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων και θα αφανιστούν".

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που σήμερα βρίσκονται στη σημαία του αγώνα των καπνοπαραγωγών είναι:

1. Αμεση απορρόφηση των καπνών σε τιμές πάνω από 30% στο πριμ και στην εμπορική αξία, σε σχέση με τις περσινές.

2. Κατάργηση της ατομικής ποσόστωσης, με ταυτόχρονη αύξηση της συνολικής ποσόστωσης κατά ομάδα ποικιλιών και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας μας. Εφαρμογή της αρχής για την κοινοτική πρόκληση τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική. Την ποσόστωση να διαχειρίζονται οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) και ν' αναγνωριστούν ως μεταποιητικές μονάδες, με δυνατότητα διαπραγμάτευσης και σύναψης συμβολαίων.

3. Επαναφορά του θεσμού και της τιμής παρέμβασης καθώς και των εξαγωγικών επιδοτήσεων.

4. Καταβολή του πριμ ποιότητας με αντικειμενική βαθμολογία από επιτροπή που θ' απαρτίζεται από εκπρόσωπο καπνοπαραγωγών, οργανισμό καπνού, εκπρόσωπο εμπόρων.

5. Καταβολή της επιδότησης στον παραγωγό, ταυτόχρονα με το ζύγισμα του καπνού στην αποθήκη του παραγωγού και στο τέλος συγκομιδή και δεματοποίηση του καπνού.

6. Μέτρα για την ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος από τις οδυνηρές επιπτώσεις της εφαρμογής των ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ