ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατάτες...

Στην αύξηση της τιμής των οπωροκηπευτικών και ειδικά της πατάτας αποδίδει, λέει, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την άνοδο του τιμαρίθμου, το Γενάρη. Συμφωνούμε απόλυτα και εμείς ότι η βασική αιτία της ανόδου του τιμαρίθμου είναι οι... πατάτες. Οχι βέβαια αυτές που βάζουμε στο τσουκάλι, αλλά οι πατάτες που αμολάει η κυβέρνηση ως μέτρα, δήθεν ελέγχου των τιμών, πάταξης των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την αγορά κλπ. Ας σταματήσουν, όμως, τις φαιδρότητες. Τα οπωροκηπευτικά και οι πατάτες είναι, κύριοι, που προκάλεσαν το άλμα; Ξεχνάτε το χαράτσι σας στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, τις αυξήσεις στα νοίκια, τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ και τις αυξήσεις στα καύσιμα; Τα... αγγουράκια σας φταίνε;

Αυτοαποκαλύψεις νόθων...

Ναι, υπάρχει νοθεία αναγνώριζαν τα στελέχη ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ" - πώς να το κρύψουν άλλωστε, όταν υπάρχουν περιπτώσεις που η νοθεία "βγάζει μάτι". Παρ' όλα αυτά, προχώρησαν στο νόθο συνέδριο με τη συμμετοχή των πλαστών αντιπροσώπων - που αποτελούσαν, βέβαια και την πλειοψηφία... Και σε λίγο αποκαλύφθηκε κι ένας από τους λόγους της εμμονής τους. Πουθενά, στο ψήφισμα του νόθου συνέδριου, δε γίνεται λόγος για διεκδίκηση και αγώνα, για την αντιμετώπιση των οξύτατων αγροτικών προβλημάτων. Κι ας παραδέχονται, πως τα αγροτικά προβλήματα είναι τεράστια - παρά τη συνειδητή προσπάθειά τους να εξωραφισουν την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι απλώς, καταγράφουν προβλήματα και αποφεύγουν να ονοματίσουν τους υπαίτιους. Το γεγονός, επίσης, ότι ξέχασαν εντελώς να εκφράσουν, έστω και φραστικά, συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα των καπνοπαραγωγών.

Ολοφάνερος ο στόχος τους, να αδρανοποιήσουν πλήρως το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπλοκάροντας τη ΓΕΣΑΣΕ με την εκλογή μιας ελεγχόμενης απόλυτα, νόθας διοίκησης.

Μνημείο συναίνεσης και συμπαιγνίας

Μνημείο συναινετικών διαδικασιών και ταυτόχρονα συμπαιγνίας του λαού, υπήρξαν οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου γύρω από την προεδρική εκλογή.

Μπορεί, για δύο και πάνω μήνες τώρα, οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού να "συγκρούονταν" και να εκτόξευαν "αλλήλοις" φραστικά πυρά, περισσότερο για αποπροσανατολισμό και αναζήτηση προσχημάτων, αλλά όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, άρχισε μια ευγενής άμιλλα για το ποιος θα καταθέσει την πιο υπεύθυνη και εποικοδομητική πρόταση και υποψηφιότητα.

Προανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς ότι θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του στις 8.00 μμ, ασθμαίνων έσπευσε ο Μ. Εβερτ και τον πρόλαβε στις 7.00 μμ.

Ο λόγος της σπουδής; Μα προφανώς γιατί δε θέλουν να κατηγορηθούν ότι υστέρησαν σε επίδειξη συναίνεσης και να μείνουν μετεξεταστέοι μπροστά στα "μεγάλα αφεντικά", που έχουν αποκηρύξει τις πρόωρες εκλογές.

Αυτό, που κατάφεραν στην πραγματικότητα, οι δύο αρχηγοί των νεοσυντηρητικών κομμάτων με τις προτάσεις τους, είναι να προσφέρουν στον Α. Παπανδρέου περισσότερες από μια επιλογές για την προεδρική εκλογή. Και, βέβαια, να δηλώσουν τη συναίνεση και τη συμβολή τους στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτή είναι η ουσία και τα φραστικά περιτυλίγματα των Εβερτ - Σαμαρά δεν μπορούν να την αποκρύψουν.

Η συναίνεση τώρα "δικαιώνεται" και βέβαια αποκαλύπτεται το αντιλαϊκό πρόσωπό της.

Περί κυττάρων...

Ισως θυμάστε τα περίφημα "Κύτταρα Κοινωνικής Επανένταξης" ("Ρ" του Σαββάτου), θεσμός... εισαγόμενος από την Ευρώπη, που θα παρέχει ψυχολογική στήριξη στους ανέργους ή τους υπό απόλυση εργαζόμενους, για να αποδεχτούν την ανεργία τους. Πρόκειται για κοινοτικό, επιχορηγούμενο αφειδώς πρόγραμμα, που είναι φανερό πως μόνο αντιδραστικό ρόλο μπορεί να παίξει.

Υπάρχουν όμως και κάτι άλλα... "κύτταρα", τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας, που μπορούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να παίξουν ρόλο πραγματικά χρήσιμο για τους εργαζόμενους. Να αναπτύξουν δράση στους χώρους δουλιάς, να διεκδικήσουν, να μαζικοποιήσουν σε τελική ανάλυση, το συνδικαλιστικό κίνημα και να το ενδυναμώσουν. Αυτά όμως όχι μόνο δε χρηματοδοτούνται, αλλά αντίθετα η Εργατική Εστία προτίθεται να τα αποκλείσει από τα κονδύλια για την ενίσχυση των συνδικάτων, κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων! Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν λεφτά για τα πρωτοβάθμια συνδικάτα. Το παραπάνω όμως παράδειγμα, τη διαψεύδει κατηγορηματικά. Αφθονα είναι τα κονδύλια που ρέουν. Πηγαίνουν, όμως, σε άλλες κατευθύνσεις και πάντως, σε καμία περίπτωση δεν ενισχύουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Και καλά η κυβέρνηση, δε θέλει να τονώσει ένα βασικό παράγοντα αντίστασης στις επιλογές της. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όμως, τι κάνει;

Στήθος με στήθος

Από το μεσημέρι της Κυριακής οι κύριοι του MEGA μας βομβάρδιζαν ανελέητα:"Ο Κ. Στεφανόπουλος μιλά για πρώτη φορά στο MEGA στο δελτίο ειδήσεων των 8.30" και δόστου ο Κ. Στεφανόπουλος μιλάει στο MEGA κλπ. κλπ. Και ήρθε τελικά το... σωτήριο δελτίο των 8.30 και μίλησε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ και τι είπε; Οτι "δεν κάνει δηλώσεις"!! Ναι, έτσι ακριβώς... Αυτή ήταν η "βαρυσήμαντη δήλωση". Αυτή είναι η ενημέρωση, που με τόσο πάθος μας προσφέρουν οι, κατά τα άλλα, καταγγέλλοντες τη φτήνια του χυδαίου εντυπωσιασμού. Τι να πει κανείς όταν η γελοιότητα συναγωνίζεται στήθος με στήθος την ηλιθιότητα;

Εις πάσαν περίπτωσιν...

"Δεν πάω για πρόεδρος της δημοκρατίας", δήλωνε προ μηνών ο Α. Παπανδρέου. Προφανώς δεν κατάφερε να πείσει και ως εκ τούτου ανατέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λίγο διάστημα αργότερα, να προσθέσει εκείνο το "εις πάσαν περίπτωσιν"... Να όμως που το "εις πάσαν περίπτωσιν" μπορεί να μην ισχύει αναφορικά με τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου για την προεδρία. Ισχύει, όμως, όσον αφορά το "δούλεμα", που αποτελεί την επίσημη τακτική των καθεστωτικών κομμάτων. Γιατί, αν δεν είναι έτσι, τότε πώς ερμηνεύεται η προχτεσινή "απειλή" του Τηλ. Χυτήρη, ο οποίος είπε, ουσιαστικά, πως σε περίπτωση εκλογών ο πρωθυπουργός αποδεσμεύεται των διακηρύξεών του σχετικά με την προεδρία; Αν μη τι άλλο ήταν αχρείαστη η διευκρίνιση. Αλλωστε "εις πάσαν περίπτωσιν" είναι δεδομένη η αξιοπιστία των λόγων του Α. Παπανδρέου...

Επιλογές

Με Κωστή

ή με Τσαλδάρη

δε γλιτώνεις,

φουκαριάρη,

απ' τη "ζώνη"

και τα βάρη.

Μ' όποιον πρόεδρο

επάνω,

δε γλιτώνεις

απ' το πλάνο,

που 'χει μέσα

... Γιάννο ή Μάνο.

Με τον τάδε

ή το δείνα

που θα βάλουν

στη "βιτρίνα",

ούτε "γιώτα"

δε θ' αλλάξει

απ' το σύστημα

κομπίνα,

που τα παίρν'

απ' τον εργάτη

και τα δίνει

στον κηφήνα!

Ο οίστρος

"Δικομματισμός ΑΕ"

"Ρωτήστε την "ομόρρυθμο εταιρία"" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, όταν ρωτήθηκε χτες αν απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, εννοώντας προφανώς το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Ανοιξη.

Δε γνωρίζουμε, αν η σύμπλευση και σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΠΟΛ.ΑΝ έχει προσλάβει τη μορφή της "ομορρύθμου εταιρείας". Είμαστε πάντως βέβαιοι για την ύπαρξη της εταιρίας "Δικομματισμός ΑΕ", της οποίας ένας από τους μεγαλομετόχους είναι και ο Μ. Εβερτ. Κι αν υπάρχει η "ομόρρυθμος", τότε σίγουρα είναι θυγατρική της.

Ας μην προσποιείται, λοιπόν, ο Μ. Εβερτ ότι αγνοεί τι κάνουν τα "παρακλάδια" του συστήματος εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ