ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Συγκρούσεις και ένταση επικρατούν στη Δυτική Οχθη από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν, με βάση το μουσουλμανικό ημερολόγιο, τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σφαγή της Χεβρώνας.

Τα πρώτα επεισόδια έγιναν τη Δευτέρα, όταν δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Χεβρώνας, καλώντας όλους τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στη γενική απεργία, που είχε προγραμματιστεί για χτες, προς τιμήν των 29 νεκρών και των 130 τραυματιών, που άφησε πίσω του ο Εβραίος έποικος Μπαρούχ Γκολντστάιν, μετά από την εισβολή του στο τζαμί της Χεβρώνας και τον αδιάκριτο πυροβολισμό των προσκυνητών, που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, πέρσι στις 25 Φεβρουαρίου. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, στη διάρκεια της πρώτης αυτής διαμαρτυρίας, πυροβόλησαν με ελαστικές σφαίρες το συγκεντρωμένο πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 2 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και χτες με μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη Δυτική Οχθη. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρώνα, όπου και σημειώθηκαν τα σοβαρότερα επεισόδια. Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν τους παρατεταγμένους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ έκαιγαν λάστιχα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ανοίγοντας πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας 16χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 5.

Ενταση και τραυματισμοί υπήρχαν, όμως, και στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπου παραστρατιωτικές δυνάμεις της συνοριακής αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών Αράβων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια μιας ανάλογης διαδήλωσης διαμαρτυρίας, λιθοβολούσαν το κτίριο της στρατιωτικής διοίκησης στην πόλη Τουλκάρμ. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας 18χρονος Παλαιστίνιος.

Και ενώ ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη της φανατικής μουσουλμανικής οργάνωσης της "Χαμάς" απηύθυνε έκκληση στους, περίπου, 300 συγκεντρωμένους Παλαιστινίους προσκυνητές στο τζαμί της Χεβρώνας να υπερασπίσουν τους ιερούς τόπους του Ισλάμ και να τιμήσουν τους νεκρούς της 25ης Φεβρουαρίου 1994, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων. Συλλήψεις έχουν γίνει, ήδη, τόσο στη Χεβρώνα όσο και στη Ραμάλα, σύμφωνα, όμως, με πηγές του ισραηλινού στρατού τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα διατηρηθούν μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η λήξη των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων του Γκολντστάιν.

ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ
Απορρίπτουν το σχέδιο των "μεγάλων"

Το Κοινοβούλιο των Σερβοβόσνιων, με επιστολή του, κάνει έκκληση στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο και να προχωρήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον τους

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Απορρίφθηκε, εκ νέου, από το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας το, προτεινόμενο από τη διεθνή κοινότητα, ειρηνευτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από μια εξαντλητική συνεδρίαση 11 ωρών, οι Σερβοβόσνιοι επιμένουν στην αρχική αρνητική τους θέση, υποστηρίζοντας ότι, αν γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο, η αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία δε θα έχει καμία οικονομική δυνατότητα επιβίωσης. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς τόνισε ότι ο σερβοβοσνιακός λαός δεν επιθυμεί να ζήσει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά στη Σερβική Δημοκρατία και, για να αλλάξει αυτή η απόφαση, θα πρέπει να διεξαχθεί ένα άλλο δημοψήφισμα. Εφ' όσον, όμως, κάτι τέτοιο δεν προβάλλεται από την κοινή γνώμη ως ανάγκη, όποιος προτείνει ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο καλεί τους Σερβοβοσνίους να παραδώσουν το 20% των εδαφών, που κατέχουν, στους Βοσνίους μουσουλμάνους, θα πρέπει να "λερώσει τα χέρια του με το αίμα του λαού μας", υπογράμμισε ο Κάρατζιτς.

Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Σερβίας, με επιστολή του, απηύθυνε και έκκληση στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο των "μεγάλων δυνάμεων" και να προχωρήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον των Σερβοβοσνίων. Η σύνταξη της επιστολής αυτής θεωρείται θρίαμβος των σκληρών εθνικιστών, οι οποίοι θεωρούν τον Μιλόσεβιτς προδότη. Πάντως, το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο άφησε κάποια περιθώρια διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας πρόθυμο να συνεχίσει το διάλογο με την προϋπόθεση ότι θα είναι ισότιμος και δε θα υπάρχουν τελεσίγραφα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Χάρις Σιλάιτζιτς κάλεσε, χτες, τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να μη γενικευτούν οι συγκρούσεις, οι οποίες γίνονται, ήδη, γύρω από το μουσουλμανικό θύλακα του Μπίχατς. Ο Σιλάιτζιτς, επικαλούμενος και πληροφορίες που μετέδωσε ο, ελεγχόμενος από τους μουσουλμάνους, ραδιοσταθμός του Σεράγεβο, κατηγόρησε τους Σέρβους της Βοσνίας ότι εκμεταλλεύονται την εκεχειρία, για να συντονίσουν καλύτερα τις επιθέσεις των δυνάμεών τους εναντίον του Μπίχατς.

ΡΩΣΙΑ
Αλλεπάλληλες ζυμώσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

"Στο διπλωματικό μέτωπο χρειάστηκαν στρατηγοί", μ' αυτό τον τίτλο η εφημερίδα "Κομερσάντ Ντέιλι" σχολίασε χτες την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Αμυνας στρατηγού Μπορίς Γκρόμοφ σε θέση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Στο υπουργείο αυτό, ο Γκρόμοφ θα είναι αρμόδιος για ειδικά στρατιωτικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, η εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για τη μείωση των εξοπλισμών, στρατιωτικά ζητήματα στα πλαίσια της ΚΑΚ (ειρηνευτικές δυνάμεις) κ. ά. Στο σύνολό του, ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η μετάθεση του Γκρόμοφ στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε λόγω των διαφωνιών του με τον υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία. Σημειώνεται πως η μετάθεση του Γκρόμοφ θα κατευνάσει μεν τον Γκρατσόφ, αλλά και θα αφαιρέσει από τον πρώην υφυπουργό τη δυνατότητα να αναμειχθεί ενεργά στην πολιτική δραστηριότητα. "Η απομάκρυνση ενός από τους πιο γνωστούς στη Ρωσία στρατηγούς θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, κατ' αρχάς γιατί αυτός ξέρει πολλά, αλλά και, κατά δεύτερο λόγο, είναι πολύ δημοφιλής και θα μεγάλωνε η πιθανότητα εισόδου του Γκρόμοφ στην πολιτική αρένα, πράγμα που είναι ανεπιθύμητο για τις αρχές", τονίζει η εν λόγω εφημερίδα.

Οι ανακατατάξεις στη στρατιωτική ηγεσία και ο πλήρης έλεγχος του υπουργείου Αμυνας δεν είναι όμως το μόνο καθήκον που προσπαθούν να φέρουν αυτές τις μέρες σε πέρας οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Σύμφωνα με τη χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", στα μέσα της περασμένης βδομάδας, σε πανσιόν έξω από τη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση τριών παραγόντων του προεδρικού μηχανισμού - Γ. Σαράτοφ, Α. Λίφσιτς και Α. Λόγκινοφ - με 30 βουλευτές της Κρατικής Δούμας. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να παρθεί απόφαση για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας "με φιλελεύθερη συντηρητική κατεύθυνση". Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει τον Γιέλτσιν και θα πάρει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα από τη γραμμή που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα, που προοπτικά θα μετατραπεί σε κόμμα, φέρεται να έχουν εκδηλώσει οι τράπεζες "Νατσιονάλνι Κρεντίτ" και "Μινατέπ". Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της "Επιλογής της Ρωσίας", της "Ενωσης 12 Δεκέμβρη", της "Νέας Περιφερειακής Πολιτικής", "Γιάμλοπκο", του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας και του Κόμματος Ρωσικής Ενότητας και Συναίνεσης.

ΜΕΞΙΚΟ
Προσπάθεια εκτόνωσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί εξέφρασε χτες ο κυβερνήτης της πολιτείας Τσιάπας Εδουάρδο Ρομπλέδο Ρινκόν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας ότι κατέκτησε τη θέση του κυβερνήτη, νοθεύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, τρομοκρατώντας ή "αγοράζοντας" ψηφοφόρους.

Ο Ρομπλέδο Ρινκόν ζήτησε, μάλιστα, και από τον επίσκοπο του Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας Σαμουέλ Ρουίς να σταματήσει τις ειρηνευτικές δραστηριότητές του ως ένδειξη ότι "το πραγματικό ενδιαφέρον του ήταν πάντοτε η πολιτεία Τσιάπας και οι κάτοικοι του νοτίου Μεξικού".

Πάντως, μέχρι χτες βράδυ, οι Ζαπατίστες δεν είχαν απαντήσει στην πρόθεση του κυβερνήτη Ρομπλέδο Ρινκόν να υποβάλει την παραίτησή του σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην "πυριτιδαποθήκη" της πολιτείας Τσιάπας.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
"Ατήρητη" η εκεχειρία

ΜΟΣΧΑ.-

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Τσετσενία δεν τηρήθηκε, ουσιαστικά, ούτε μια ώρα, εφ' όσον και χτες συνεχίστηκαν οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί και οι εκτεταμένες ανταλλαγές πυροβολισμών.

Ο αρχηγός της ρωσικής αντικατασκοπίας Σεργκέι Στεπάσιν δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην τήρηση της συμφωνίας και κατηγόρησε τους Τσετσένους ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία, για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Η ρωσική αντικατασκοπία προσπαθεί να εντοπίσει τον Ντουντάγεφ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που οργανώθηκε από Ρώσους και Αζερμπαϊτζανούς πράκτορες. Ο Ντουντάγεφ εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τσετσενία και να μετακινείται συνεχώς. Δεν κοιμάται ποτέ για δεύτερη φορά στο ίδιο μέρος και δε χρησιμοποιεί ασυρμάτους που μπορούν να εντοπιστούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", το έδαφος της Τουρκίας χρησιμοποιείται από ισλαμικές οργανώσεις για τη συγκέντρωση όπλων και τη στρατολόγηση εθελοντών που στέλνονται στην Τσετσενία.

  • Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες των ξένων πρακτορείων, ο Γιέλτσιν ετοιμάζει την εγκατάσταση στο Γκρόζνι μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο τη διενέργεια εκλογών. Στην κυβέρνηση αυτή, λέγεται ότι δέχτηκαν να συμμετάσχουν και άτομα μέχρι πρόσφατα γνωστά ως οπαδοί του Ντουντάγεφ.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαφωνούν Βαλέσα - Ολέκσι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και ο διορισμένος πρωθυπουργός της χώρας, Γιόζεφ Ολέκσι, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους υποψηφίους για τις θέσεις - "κλειδιά" της κυβέρνησης.

Ο Ολέκσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, τελικά, διαφώνησε με τον Βαλέσα σχετικά με τους υπουργούς Αμύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

"Ο Πρόεδρος Βαλέσα δε θα δεχτεί άλλους υποψήφιους πέραν των δικών του για τις θέσεις αυτές", τόνισε ο εκπρόσωπος του Βαλέσα Λέσεκ Σπαλίνσκι στον ραδιοσταθμό "Τρόικα".

Το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής Υβόν Μοκγκόρο δίνει τον κεκανονισμένο όρκο στην τελετή εγκατάστασης του πρώτου στην ιστορία της χώρας "μικτού" ανωτάτου δικαστικού Σώματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ