ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
"Σφαγή" στα κονδύλια για έργα

Στον "αέρα" κινδυνεύουν να βρεθούν τα έργα που έχουν προγραμματίσει - πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης - οι δήμοι που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας. Τα χρήματα που τελικά θα πάρουν για το 1995 διά μέσου της Συλλογικής Απόφασης Νομαρχιακού Ταμείου - 2 (ΣΑΝΤ - 2) είναι μόλις 3 δισ. δρχ., ενώ για τα προγραμματισμένα έργα οι δήμοι έχουν εντάξει στους προϋπολογισμούς τους συνολικά ένα ποσό 4,6 δισ. δρχ.

Αυτή η καθόλου αισιόδοξη προοπτική ήταν το θέμα που συζητήθηκε στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης.

Οπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, το πρόβλημα παρουσιάστηκε γιατί ενώ στην παλιά Νομαρχία Αθηνών ανήκαν 11 δήμοι, με τη διεύρυνσή της οι δήμοι που ανήκουν σ' αυτήν έφτασαν τους 50, χωρίς όμως να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της και τα κονδύλια από τις νομαρχίες στις οποίες ανήκαν οι δήμοι που προστέθηκαν στη δύναμή της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το μοίρασμα της παλιάς "πίτας" σε περισσότερους δήμους να αποδίδει για κάθε έναν από αυτούς περίπου 50 εκατομμύρια μόνο. Ταυτόχρονα, το ποσό που δίνει το κράτος μέσω του ταμείου ΣΑΝΤ - 1 είναι αμελητέο, αφού δεν ξεπερνά συνολικά τα 250 εκατομμύρια. Εντονο πρόβλημα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, όπου ήδη εκτελούνται έργα ύψους 3,6 δισ. δρχ. με προγραμματισμό για το 1995 έργων ύψους 8 δισ.

Από το σύνολο των δημάρχων εκφράστηκε η ανησυχία για το πρόβλημα, ενώ ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα δε λύνεται μεταφέροντας τα ελάχιστα αυτά κονδύλια από τον ένα δήμο στον άλλο, αλλά πρέπει οι δήμαρχοι να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα λεφτά που δικαιούνται και χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Καταγγελίες για "πολιτισμική αναλγησία"

"Αλλοθι για καταστροφή μνημείων και κερδοσκοπικές δραστηριότητες", χαρακτηρίζει το μετρό, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, με χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης του εργοστασίου ΦΙΞ στη Συγγρού.

Αναφερόμενο στη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους και που προστατεύει σαν αρχιτεκτονική κληρονομιά και κτίρια νεότερης και μεταπολεμικής περιόδου, το Συμβούλιο εντάσσει απερίφραστα σε αυτά και το εργοστάσιο του ΦΙΞ.

Το εργοστάσιο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "είναι από τα λίγα κτίρια - μνημεία του ελληνικού χώρου, που αναφέρονται συνεχώς και στη διεθνή βιβλιογραφία ως αξιόλογο βιομηχανικό κτίριο".

Το Συμβούλιο χαρακτηρίζει ως "αιφνίδια επίθεση στο κτίριο" την "αγορά ακινήτου, την παράνομη έναρξη εργασιών κατεδάφισης και τη σκοτεινή επίσπευση Διατάγματος, που αφορά ειδικά το κτίριο αυτό", καθώς και την "απαράδεκτη μεθόδευση των φορέων του κράτους, όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις". Η μεθόδευση αυτή (παραπληροφόρηση για την αυθεντικότητα του μνημείου κ.λπ.), φανερώνει "πρόσωπο πολιτισμικής αναλγησίας των αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων, των συμβούλων τους και των αυλικών τους".

Σε αντίθεση των παραπάνω, το Συμβούλιο παραθέτει τις διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για τη σωτηρία του κτιρίου, παρότι οι ελληνικοί αρμόδιοι φορείς επισπεύδουν την κατεδάφισή του. Επείγουσες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν στείλει η Ενωση Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Ευρώπης, τα Επιμελητήρια Αρχιτεκτόνων και Συμβούλων Μηχανικών της Γερμανίας και της Αυστρίας και Αρχιτεκτονικές Σχολές της Γαλλίας, Φιλανδίας και Ελβετίας. Ωστόσο, "ο εμπαιγμός γενικεύεται και συντονίζεται από τους αρμόδιους φορείς και αποσιωπάται και συγκαλύπτεται από τα ΜΜΕ".

Τέλος, το Συμβούλιο Μνημείων απαιτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού "να σταματήσει η κατεδάφιση άμεσα και να αρχίσει αξιόπιστος διάλογος για την αποκατάσταση του κτιρίου και την ένταξη νέων χρήσεων συμβατών με το μνημείο".

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Είναι μόνο εκχώρηση αρμοδιοτήτων;

Εκχωρεί παράνομα αρμοδιότητές του σε δημοτικούς συμβούλους ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης!Το νέο κρούσμα αυθαιρεσίας, που καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά, αφού αποκαλύπτεται μια προφανής παρανομία, για την οποία δεν εμφανίζεται καμιά βάσιμη δικαιολογία. Αντίθετα φωτογραφίζει "νέες αμαρτίες" ή "αποπληρωμή παλιών (;)", αφού με "υπερεξουσίες" στα χέρια τους κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι αποκτούν νέες δυνατότητες...

"Να ανακαλέσει ο δήμαρχος", ζητά με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων - Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), που τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του δήμου καταγγέλλουν ότι "αναθέτει αρμοδιότητες σε δημοτικούς συμβούλους, εντελώς παράνομα και έξω από κάθε νομική κάλυψη." Το ΠΔ 323/89, άρθρο 102, είναι σαφέστατο και δε δέχεται καμιά αμφισβήτηση, επισημαίνουν. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιδημάρχους και πάντα με προκαθορισμένα και συγκεκριμένα καθήκοντα".

Κάθε παρέκκλιση από τις διατάξεις του ΠΔ αποτελεί παράνομη πράξη, σημειώνουν οι εργαζόμενοι και "διαχωρίζουν τη θέση τους από τις πρακτικές αυτές", επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να βρεθεί εργαζόμενος που θα υπακούσει και θα εκτελέσει υποδείξεις και οδηγίες δημοτικών συμβούλων που τους έχουν εκχωρηθεί παράνομα σχετικές αρμοδιότητες.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά καλούν με την ανακοίνωσή τους τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, να πάρουν θέση. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ τάχθηκε ήδη στο πλευρό των εργαζόμενων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της και σε σχετική ανακοίνωσή της "καλεί τον Στ. Λογοθέτη να ανακαλέσει τις επίμαχες αποφάσεις, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση και ένταση στους εργαζόμενους. Ευνόητο είναι, υπογραμμίζει, ότι εφόσον οι αποφάσεις δεν ανακληθούν από τον δήμαρχο, οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να τις εφαρμόσουν σαν μη νόμιμες και εξωπραγματικές".

ΛΚΛΜ,.,
Μια επανάσταση 36 χρόνων

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας οργανώνουν για την Κυριακή, 19 Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί, εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος). Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 36 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας GUILLERMO ZURBITU GOMEZ.

Ταλαιπωρία στην Αχαρνών

Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται από χτες στην περιοχή της Ν. Χαλκηδόνας, εξαιτίας των νέων κυκλοφοριακών αλλαγών που έγιναν, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της οδού Αχαρνών στη διασταύρωσή της με την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Η ταλαιπωρία αυτή των οδηγών θα κρατήσει μέχρι το τέλος των εργασιών για την κατασκευή του κόμβου.

Να σημειώσουμε ότι οι κυκλοφοριακές αλλαγές που θα ισχύουν το διάστημα αυτό, είναι οι εξής:

  • Απαγορεύεται η στάθμευση κάθε οχήματος στην οδό Κρεσταίνης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας και στις δύο πλευρές της.
  • Η οδός Κρεσταίνης έχει προτεραιότητα έναντι όλων των καθέτων προς αυτήν οδών, εκτός της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη.
  • Καταργείται η αριστερή στροφή από Λαμία προς Αθήνα και θα γίνεται διά μέσου της διαδρομής: Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, οδός Κρεσταίνης (κόμβος ΡΕΝΩ), οδός Σοφούλη - Οδός Πίνδου - Λεωφ. Δεκελείας. Από την εναλλακτική διαδρομή Εθνική Οδός - Γέφυρα Βρυούλων - οδός Βρυούλων - Λεωφ. Δεκελείας.
  • Τα υπεραστικά λεωφορεία που βρίσκονται δίπλα στην οδό Λιοσίων θα ακολουθούν πλέον τη διαδρομή διά μέσου της οδού Παλαμά (Αγ. Ανάργυροι) - οδός Κάλβου - οδός Τσούντα - οδός Αχαρνών.
  • Καταργείται η αριστερή στροφή από Αχαρνών προς Πειραιά και θα γίνεται μέσω της διαδρομής: οδός Αχαρνών - οδός Τσούντα - οδός Κάλβου - κάτω διάβαση Εθνικής Οδού - οδός Περισσού - Εθνική Οδός.
Πιστώσεις για οδικά έργα

Πιστώσεις συνολικού ύψους 31,3 δισ. δρχ. για διάφορα οδικά έργα εγκρίθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονα.

Οι πιστώσεις αφορούν τα εξής έργα:

  • Πίστωση 6 δισ. δρχ. για την κατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Ανγκρονβέστ ως τα διόδια της Πελασγίας, μήκους 5,5 δισ. δρχ.
  • Πίστωση 18,5 δισ. δρχ. για την κατασκευή δύο τμημάτων της Εγνατίας και συγκεκριμένα της διαδρομής Κρυσταλλοπηγή - Ψηλορράχη, μήκους 10 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα της διαδρομής Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα.
  • Πίστωση 6,8 δισ. δρχ. για την κατασκευή 6 γεφυρών του έργου της Παράκαμψης της Καβάλας.
Θαμμένα απ' τον πόλεμο...

Τρία σκουριασμένα βλήματα όλμου, ξέθαψε χτες το μεσημέρι στην Κοκκινιά, οΝίκος Λαδάς,ενώ καθάριζε ιδιόκτητο οικόπεδο δίπλα στο σπίτι του για να φτιάξει γκαράζ. Οι ειδικοί πυροτεχνουργοί που ειδοποιήθηκαν, υποθέτουν ότι τα βλήματα πρέπει να βρίσκονταν εκεί, θαμμένα στο χώμα, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πτερύγια τους ήταν αδρανή, ενώ τα δύο ήταν 81 χιλιοστών και το τρίτο 60 χιλιοστών. Τα βλήματα που βρέθηκαν στο οικόπεδο επί της οδού Σύμης 3 - 5, θα παραδοθούν στον ελληνικό στρατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ