ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υποκρισίες περί "συντηρητικής στροφής" ενόψει ανασχηματισμού

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, από τον Α. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από μια ομοβροντία όψιμων εκτιμήσεων και υποκριτικών συμπεριφορών των στελεχών του περί... συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης. Παράλληλα, κυβερνητικά και μη στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν "προβλήματα συντονισμού" στην κυβέρνηση, θέτοντας έτσι ζήτημα ανασχηματισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις μη παραλείποντας να αναφέρουν ότι το ζήτημα δε βρίσκεται στην αντικατάσταση προσώπων. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στις συνήθεις διαψεύσεις περί επερχόμενου ανασχηματισμού. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, η οποία ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνάντηση Κ. Καραμανλή - Απ. Κακλαμάνη,ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες αλλαγές, που δεν περιορίζονται στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα επεκτείνονται και στον κομματικό μηχανισμό.

Χτες σε διαδοχικές δηλώσεις περί της πορείας του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν οι Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, Στ. Τζουμάκας, Στ. Μανίκας, Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου κ. ά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερθεμάτισε "μιας νέας κίνησης στο επίπεδο και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένος που δε φαίνονται οι - δεδομένες κατά την άποψή του - διαφορές του κόμματός του με τη ΝΔ. "Πιστεύω ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να κυβερνά ως παραλλαγή μιας άλλης παράταξης. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθιστά με σαφήνεια τις διαφορές".

Από την πλευρά του ο Π. Αυγερινός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας ότι "κάτι δεν πάει καλά". Σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "δεν αρκεί" και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο χρόνος που απομένει στην κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα.

Οσο για τον Στ. Τζουμάκα επανέλαβε τις απόψεις του για "συντηρητική στροφή" του ΠΑΣΟΚ, εντοπίζοντας χρονικά το πρόβλημα από το 1993 και μετά... Ως αποτέλεσμα αυτής της συντηρητικής στροφής ερμήνευσε και την επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου ως υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Στ. Τζουμάκας όσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι "στους βασικούς τομείς δε λειτουργεί τίποτα", για να καταλήξει να ζητήσει "αλλαγή πλεύσης", απαιτώντας πάνω από όλα να υπάρξουν "καθαρές πολιτικές" είτε αυτές είναι συντηρητικές, είτε προοδευτικές... Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στ. Μανίκας, ο οποίος χαρακτήρισε "κοινό τόπο" την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης. Αντίθετα ο Γ. Κατσιμπάρδης ανακάλυψε το θετικό έργο της κυβέρνησης στην οικονομία... και δήλωσε πεισμένος ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός θα δώσουν ώθηση... Δεν παρέλειψε επίσης να αποδώσει τα προβλήματα συντονισμού στα "πολλαπλά καθήκοντα του πρωθυπουργού", αλλά φάνηκε αισιόδοξος για καλύτερο μέλλον, "στο βαθμό που θα αρχίσει να ασχολείται" ο Α. Παπανδρέου... Από την πλευρά τους ο Θ. Πάγκαλος και η Β. Παπανδρέου κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο των "4". Ο πρώτος αξιοποίησε την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου για να δηλώσει ότι θα επιθυμούσε έναν κεντροαριστερό υποψήφιο, ενώ έβαλλε κατά του τρόπου ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, χωρίς επικύρωση της απόφασης από την ΚΟ και την ΚΕ, που αποτελεί "πρόκληση για τη φρόνηση" των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μαζί του συμφώνησε και η Β. Παπανδρέου, η οποία ζήτησε παράλληλα στροφή της κυβέρνησης "προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία", ενώ τάχθηκε υπέρ αλλαγών που θα επιταχύνουν το έργο της κυβέρνησης και την τοποθέτηση ενός αντιπροέδρου. Δήλωσε δε "πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού" σε περίπτωση ανασχηματισμού, στον οποίο θα συμμετείχε αν καλύπτονταν οι "πολιτικές προϋποθέσεις" που έχει θέσει.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "θέμα ανασχηματισμού δεν υπάρχει", ενώ συμπλήρωσε ότι "κατά την άποψη του πρωθυπουργού δεν υπάρχει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως σχήμα ικανοποιητικά"... Οσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, επανέλαβε παλιότερες απαντήσεις του περί δυνατής τους αξιοποίησης. Τέλος ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να μετακινείται από το κόμμα σε κυβερνητική θέση αντιπροέδρου, δήλωσε και αυτός ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, αλλά και ζήτημα που να αφορά τον ίδιο.

Περί "συμβιβασμού"

Η ανακοίνωση της απόφασης για την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου από τον πρωθυπουργό συνοδεύτηκε από πλήθος θεωρητικών αναλύσεων. Αναλύσεων και διαπιστώσεων ιδεολογικού και ιστορικού χαρακτήρα. Περίσσευσαν, όπως αντιλήφθηκαν ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες, οι όψιμες αναφορές κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στην επικύρωση της συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα βαφτίστηκε ως "ιστορικός συμβιβασμός"...

Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι η επιλογή Στεφανόπουλου αποτελεί απόδειξη του συμβιβασμού της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της ΝΔ και του συντηρητικού χώρου. Βέβαια, δε στερείται σημασίας από πολιτική άποψη η επιλογή του όποιου υποψηφίου για την Προεδρία, εφόσον συσχετιστεί με τις ιδεολογικές και πολιτικές του καταβολές.

Αλήθεια, όμως, αν το ΠΑΣΟΚ δεν κατέληγε στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, αλλά σε κάποιον "κεντροαριστερό" υποψήφιο, θα ήταν ιστορικά, ιδεολογικά και πολιτικά... ασυμβίβαστο; Η έστω, θα υπήρχαν κάποιες αμυδρές ελπίδες (αυταπάτες) ότι δεν έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο για στροφή της πολιτικής του; Το ερώτημα δε θέλουν να το απαντήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που χτες παρέλαυναν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, περιφέροντας την "αγωνία" τους για τη συντηρητική στροφή.

***

Λογική αντίδραση. Αλλωστε, οι ίδιοι - και συνολικά το κόμμα τους - ήταν που παλιότερα δέχονταν τα συγχαρητήρια του Στ. Μάνου γιατί εξήγγειλαν ακόμα πιο δρεπανηφόρο σχέδιο για την καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης από εκείνο της ΝΔ. Το κόμμα τους ήταν αυτό που "ασυμβίβαστα" ενεργώντας, ολοκλήρωσε το ξεπούλημα του Νεωρίου της Σύρου, πιστοποιώντας τις τεράστιες διαχωριστικές ανάμεσα στους "πράσινους" και "γαλάζιους" εκποιητές και εμπαίκτες των εργαζόμενων. Το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ, ήταν που διακρίθηκε στον "ωραίο" αγώνα για το ποιος θα σηκώσει το χέρι - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή της Πολιτικής Ανοιξης - υπέρ του Μάαστριχτ, των ιδιωτικοποιήσεων, της "Λευκής Βίβλου", των προϋπολογισμών λιτότητας κ.λπ. κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτής της "ασυμβίβαστης στάσης" έμειναν οι βάσεις που θα έφευγαν, ήρθαν οι "καλύτερες μέρες" του απεργοκτόνου άρθρου 4, συνεχίζονται οι υποκλίσεις στα κελεύσματα των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου.

***

Ηρθε, όμως, η συντηρητική επιλογή Στεφανόπουλου και το ποτήρι ξεχείλισε, όπως κάποιοι διατείνονται, ανακαλύπτοντας τον "ιστορικό συμβιβασμό", αναζητώντας την αίγλη του - ανύπαρκτου άλλωστε - ασυμβίβαστου παρελθόντος. Ποιος ξέρει. Μπορεί μετά από 5 χρόνια, όταν θα εκλέγεται νέος υποψήφιος Πρόεδρος, να ανακαλύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έφερε το... σοσιαλισμό, ούτε καν την αλλαγή...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Καταμέτρηση ζημιών

Τις ζημιές από την επιλογή του για την προεδρική υποψηφιότητα και βέβαια για το ρόλο του ως "μικρομετόχου" στο δικομματικό παιχνίδι εξουσίας, συνεχίζει να καταγράφει ο Αντ. Σαμαράς.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός του, που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της προεδρικής εκλογής, καθώς και το πολιτικό μήνυμα αυτής της απόφασης. Ταυτόχρονα τα ίδια στελέχη αισθάνονται ευάλωτα απέναντι στη νεοδημοκρατική προπαγάνδα, καθώς τα "επιχειρήματα" της ηγεσίας της Πολιτικής Ανοιξης δεν είναι πειστικά.

Ενδεικτική αυτού του κλίματος που επικρατεί στη "βάση" του κόμματος Σαμαρά είναι η επιστολή που απέστειλε χτες στον πρόεδρο του κόμματος το στέλεχος του κόμματος στον Πειραιά Γ. Σπυράκης,τέως αντιδήμαρχος και πολιτευτής. Στην επιστολή εκφράζεται η διαφωνία για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της προεδρικής εκλογής, γιατί "κ. πρόεδρε, χάσατε την ευκαιρία να πείσετε τους Ελληνες ότι η Ανοιξη είναι το κόμμα που δε συμβιβάζεται".

Αφού διαπιστώνει ότι "αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς αρμενίζετε", δηλώνει ότι αποχωρεί από την Πολιτική Ανοιξη, η "Ανοιξη που δεν έφερε την άνοιξη, αντίθετα έδωσε χείρα βοηθείας στον βαρύτερο χειμώνα". "Σας τη χαρίζω να τη χαίρεστε", καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Σπυράκης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Κομματική πειθαρχία"

Θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να θέσει η ηγεσία της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι φανερή.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας αποσαφήνισε τη βούληση της ηγεσίας με χτεσινή δήλωσή του: "Είναι αυτονόητο. Η ΝΔ έχει το δικό της υποψήφιο, τον οποίο και θα στηρίξει. Πέρα από αυτό, η ψήφος η δική μας είναι ψήφος αποδοκιμασίας σε μια κακή κυβέρνηση, που ασκεί μια κακή πολιτική".

Διευκρινίσεις για την Τ. Γεωργαντοπούλου

H κ. Τέτη Γεωργαντοπούλου συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού για θέματα δημοσίων σχέσεων, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση, λόγω της παράλληλης επαγγελματικής ενασχόλησης της συνεργάτιδος του Α. Παπανδρέου. Οπως σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος, όπως του μετέφερε η ίδια, είχε διαβεβαίωση από νομικούς συμβούλους "ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητας", λόγω της συμμετοχής της σε μια ΕΠΕ "την οποία από παλιά είχε μαζί με συγγενικά της πρόσωπα". "Εν τούτοις" κατέληξε ο εκπρόσωπος, "για λόγους πολιτικής ευαισθησίας η ίδια έχει πάψει πλέον να έχει οποιαδήποτε διαχειριστική σχέση ή σχέση εκπροσώπησης με την εταιρία αυτή".

Στις 8 Μάρτη η τρίτη ψηφοφορία

Στις 24 Φλεβάρη θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης μεταξύ Κ. Καραμανλή και Απ. Κακλαμάνη. Οπως δε ανακοινώθηκε χτες από την Προεδρία, πρόθεση του Κ. Καραμανλή είναι να παραιτηθεί ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και ανακηρυχτεί ο διάδοχός του. Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω απόφαση, οι επόμενες ψηφοφορίες μετά την 24 Φλεβάρη θα διεξαχθούν, η δεύτερη, στις 2 Μάρτη και η τρίτη και τελική στις 8 Μάρτη. Οσο για την τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, όσον αφορά την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από την πλευρά του ο βουλευτής Λ. Βερυβάκης τάχθηκε κατά ανάλογου ενδεχόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ